search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31
MENU CLOSE

Κηδεύτηκε ο Παναγιώτης Τέτσης (Photos)

07.03.2016 16:21
Κηδεύτηκε ο Παναγιώτης Τέτσης (Photos) - Media
Ο πνευματικός κόσμος της χώρας, συγγενείς, φίλοι και μαθητές του αποχαιρέτησαν σήμερα τον ακούραστο ζωγράφο, ακαδημαϊκό και δάσκαλο Παναγιώτη Τέτση, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

 

Ο πνευματικός κόσμος της χώρας, συγγενείς, φίλοι και μαθητές του αποχαιρέτησαν σήμερα τον ακούραστο ζωγράφο, ακαδημαϊκό και τρυφερό δάσκαλο Παναγιώτη Τέτση, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας- Σπετσών- Αιγίνης- Ερμιονίδος- Τροιζηνίας, Εφραίμ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Βασίλης Θεοχαράκης, η Λίνα Μενδώνη, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Νίκος Σηφουνάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης, ακαδημαϊκοί και πολλοί εικαστικοί.

Για τον μεγάλο δάσκαλο και τον σπουδαίο δημιουργό μίλησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «το βραβείο Μόραλη που θεσμοθέτησε το υπουργείο Πολιτισμού και δόθηκε στον Παναγιώτη Τέτση λίγο πριν μας αποχαιρετήσει και που το χάρηκε πολύ, είναι συμβολικό γιατί σμίγει δύο μεγάλους ζωγράφους, που καθώς έφυγαν από τη ζωή κλείνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής ζωγραφικής». Και συμπλήρωσε: «Ο Παναγιώτης Τέτσης δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη 210 έργα του, και τη δωρεά συνόδευσε ένα γράμμα που έστειλε πριν ένα μήνα, στο οποίο λέει “ότι το 20% των έργων μου μπορεί να το διαθέσετε για να αγοράσετε έργα άλλων καλλιτεχνών”. Είναι πολύ μεγαλόψυχο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να ονομάσει τη μεγάλη αίθουσα υποδοχής του νέου μουσείου που χτίζεται, αίθουσα Παναγιώτη Τέτση και την αίθουσα αυτή θα κοσμεί το έργο του “Λαϊκή Αγορά” που συμβολίζει ότι η τέχνη ανήκει στον λαό».

«Όταν γνωρίσαμε τον Παναγιώτη Τέτση θαυμάσαμε την απλότητα, τη γενναιοδωρία, την καλοσύνη, τη γνώση, τη σοφία αλλά και την ευγένειά του. Ο Παναγιώτης Τέτσης δεν αφήνει μόνο ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο, αφήνει κληρονομιά ένα τεράστιο ήθος»μ είπε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου.

Ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας τόνισε ότι «η απουσία του Παναγιώτη Τέτση θα γίνει πολύ αισθητή τώρα που υπάρχει μια άλλη αίσθηση για την τέχνη και τη ζωγραφική. Ήταν στυλοβάτης μιας τέχνης η οποία τείνει να γίνει περιθωριακή».

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, το Μουσείο της Ακρόπολης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.α.

Η ταφή του Παναγιώτη Τέτση θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:29