search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:44
MENU CLOSE

Μυστήριο και ανησυχία στη Φινλανδία – Ανεξήγητα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα του Ελσίνκι

07.03.2016 20:03
Σπ. Λιβανός-Αν. Λοβέρδος: Έκαναν λόγο για ανάγκη ενότητας αναφερόμενοι στη συμφωνία του Ελσίνκι - Media

Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ραδιενεργού καισίου καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην ατμόσφαιρα του Ελσίνκι.

Η Σουηδική Αρχή Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας την Πέμπτη και την Παρασκευή εντόπισε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ραδιενεργού καισίου137 στην ατμόσφαιρα της φιλνανδικής πρωτεύουσας – που πάντως δεν θεωρούνται αρκετά υψηλά ώστε να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Οι Φινλανδικές αρχές είναι ακόμη αβέβαιες ως προς το τι προκάλεσε την απότομη αύξηση της παρουσίας του ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα του Ελσίνκι.

Πραγματοποιούνται μετρήσεις και σε άλλες πόλεις της Φινλανδίας προκειμένου να υπάρχει μια πιο συνολική εικόνα. Τις μέρες πάντως που καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ραδιενεργού καισίου στην ατμόσφαιρα φυσούσαν ανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Αν και αβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, οι εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού καισίου – περίπου 1000 φορές πάνω από το κανονικό – προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες, που σημειώνουν ότι τέτοιες συγκεντρώσεις έχουν να παρατηρηθούν πάρα πολλά χρόνια.

Υψηλές συγκεντρώσεις καισίου 137 στην ατμόσφαιρα του Ελσίνκι έχουν να παρατηρηθούν από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, το 1986. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:44