search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:14
MENU CLOSE

Σύνοδος: Η Ελλάδα πιέζει για απόφαση σήμερα – Η Ουγγαρία βάζει βέτο

07.03.2016 21:09
Σύνοδος: Η Ελλάδα πιέζει για απόφαση σήμερα - Η Ουγγαρία βάζει βέτο - Media

Έπειτα από την διακοπή για διαβουλεύσεις, οι 28 συνεχίζουν με την Σύνοδο, ενώ το δείπνο με τον Νταβούτογλου φαίνεται να πηγαίνει προς αναβολή, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η Ελλάδα συνεχίζει να πιέζει να υπάρξει Σχέδιο Απόφασης ΕΕ- Τουρκίας απόψε, ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) απειλούν με βέτο καθώς διαφωνούν με την ακόμη υπό διαμόρφωση δήλωση.

 

Της απεσταλμένης του «Π» στις Βρυξέλλες, Μαρίας Μητσοπούλου

Έπειτα από την διακοπή για διαβουλεύσεις, οι 28 συνεχίζουν με την Σύνοδο, ενώ το δείπνο με τον Νταβούτογλου φαίνεται να πηγαίνει προς αναβολή, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η Ελλάδα συνεχίζει να πιέζει να υπάρξει Σχέδιο Απόφασης ΕΕ- Τουρκίας απόψε, ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) απειλούν με βέτο καθώς διαφωνούν με την ακόμη υπό διαμόρφωση δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός υλοποίησε ήδη την απειλή του.

Ειδικότερα οι 4 χώρες διαφωνούν ως προς τη συμφωνία να υπάρξει επανεισδοχή και Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, πέραν δηλαδή των οικονομικών μεταναστών με στόχο την απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ. Σε αυτό η Ελλάδα απαντά αν δε θέλετε την επιστροφή τότε να επιστρέψουμε στο καθεστώς της προηγούμενης Συνόδου, να ανοίξει δηλαδή ο βαλκανικός διάδρομος.

Λίγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδας η ελληνική πλευρά συνόψιζε τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως εξής:

-Το γεγονός ότι η διαπραγματευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης της ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων Αυστρίας και των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ για κλείσιμο των βορειων συνόρων θεωρείται μεγαλη επιτυχία της Ελλάδας.

-Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει την Αυστρία και τις Β4 που απειλουν με βέτο.

-Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει απόφαση για ΕΕ- Τουρκία σήμερα, σε διαφορετική περίπτωση ζητησε επαναφορά του συνοριακού στάτους της προηγούμενης συνόδου.

-Αφού αποφασίστηκε να εξεταστεί σήμερα σχέδιο ΕΕ και Τουρκίας παρά τις ενστάσεις και τις απειλές βέτο από τους Β4 και ιδιαίτερα τον Ορμπάν, ο Ελληνας Πρωθυπουργός έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία της απαίτησης να ανοίξουν τα 5 κεφάλαια.

-Ο Πρωθυπουργός στήριξε την άποψη ότι για να ανοίξουν τα κεφάλαια, πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία

Το ρεπορτάζ σχετικά με τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει κατάληξη, εδώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:10