search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:44
MENU CLOSE

Εργαζόμενοι Μετρό: Επικίνδυνες οι συνθήκες σε αποβάθρες και στοές – Κάνουν οικονομία στο ρεύμα κλείνοντας τον εξαερισμό

09.03.2016 17:19
Εργαζόμενοι Μετρό: Επικίνδυνες οι συνθήκες σε αποβάθρες και στοές - Κάνουν οικονομία στο ρεύμα κλείνοντας τον εξαερισμό - Media

Συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την υγεία των επιβατών όσο και των εργαζομένων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο μετρό.

 

Συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την υγεία των επιβατών όσο και των εργαζομένων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, η υπολειτουργία από το 2012 του εξαερισμού στο Μετρό της Αθήνας για λόγους οικονομίας στο ρεύμα ευθύνεται για το ρεκόρ ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα στις αποβάθρες.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ήδη από το 2012 και με εντολή της τότε διοίκησης το σύστημα εξαερισμού, για λόγους οικονομίας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λειτουργεί στο 1/3 των δυνατοτήτων του.

Το γεγονός αυτό, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, καθιστά τον εξαερισμό ανεπαρκή, εξού και το ρεκόρ ρύπανσης που έδειξε η έρευνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα dikaiologitika.gr και οι οποίες προέρχονται από τεχνικούς χώρους δίπλα στην αποβάθρα του Συντάγματος, στη γραμμή 2 προς Σεπόλια, φαίνεται πόση επικίνδυνη σκόνη συσσωρεύεται στους χώρους του Μετρό.

Η συγκεκριμένη σκόνη αποτελείται από ρινίσματα σιδήρου από την τριβή των τροχών με τις ράγιες και υπολείμματα από τα υλικά τριβής, τα φρένα, δηλαδή, των συρμών. Η σκόνη αυτή που επικάθεται, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, σε όλες τις επιφάνειες με τη διέλευση των συρμών σηκώνεται και εξαπλώνεται παντού.

Ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), μιλώντας στα dikaiologitika.gr είναι σαφής: «Μπορεί για τους επιβάτες, των οποίων η παραμονή στους χώρους του μετρό είναι μικρή, να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν έχουν βαρέα ένσημα, ούτε παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, την ώρα που δουλεύουν σε συνθήκες ορυχείων».

Όπως τονίζει, «υπάρχουν μη καπνιστές συνάδελφοι με πρόβλημα στα πνευμόνια». Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις που έδειξαν ρύπανση έως και 6 φορές πάνω από το κανονικό, πραγματοποιήθηκαν σε πλατφόρμες επιβατών και όχι μέσα σε τούνελ ή τεχνικούς χώρους, όπου η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10