search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:46
MENU CLOSE

Πήγε, τα είπε και… απήλθε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1907
10-03-2016
12.03.2016 04:00
2482598.jpg

Το πρώτο και τελευταίο πράγμα που έκανε το ΚΚΕ στο Προεδρικό ήταν να καταθέσει τις προτάσεις του

 

Το πρώτο και τελευταίο πράγμα που έκανε το ΚΚΕ στο Προεδρικό ήταν να καταθέσει τις προτάσεις του. 
Ένα ακόμα πολύωρο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, από τα αρκετά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας παίρνοντας μαζί του κάθε ελπίδα πως οι πολιτικοί αρχηγοί με συναίσθηση της ευθύνης τους ασχολούνται πράγματι με το πρόβλημα στη βάση του οποίου έχουν συγκληθεί. 
 
Ανακοινώσεις για το ποιος βγήκε χαμένος και ποιος κερδισμένος από το Συμβούλιο, «blame game» και πολύωρες καθυστερήσεις για αστερίσκους που θα δείχνουν την αποτυχία διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση στο κοινό ανακοινωθέν και τοποθετήσεις που σε σχολικές εκθέσεις θα βαθμολογούνταν «κάτω από τη βάση», καθώς ήταν εμφανώς… εκτός θέματος, την ώρα μάλιστα που ουσιαστική πολιτική διαφωνία δεν υπήρχε, όπως τελικά αποδεικνύεται και από το κοινό ανακοινωθέν, ακόμα και για τον Βασίλη Λεβέντη, που δεν το υπέγραψε και βρίσκεται στη γραμμή «ό,τι πουν οι Ευρωπαίοι».
 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλευρά του, πήγε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και κατέθεσε το υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ απαιτώντας να παρθεί πίσω η υπογραφή του πρωθυπουργού για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη για παραβίαση των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνου, που ούτως ή άλλως κουρελιάζονται από μια σειρά από χώρες της Ε.Ε.: ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. 
 
Κι αν σε άλλα χρόνια, λένε στον Περισσό, η παραβίαση συνθηκών της Ε.Ε. θα φαινόταν «εκτός πραγματικότητας», σήμερα, με το πρόβλημα που έχει προκύψει, με τους εκατοντάδες θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο, με τα σύνορα του «βαλκανικού διαδρόμου» να ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν και το ίδιο να συμβαίνει και στις λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ, οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και αποδεικνύουν πως η ανυπακοή είναι κι αυτή μια κάποια επιλογή, σίγουρα περισσότερο ανθρωπιστική από τις υπάρχουσες.
 
Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι απόψεις και σχετικά με το πού θα φιλοξενούνται οι πρόσφυγες όταν φτάνουν στην Ελλάδα. «Ανθρώπινους, δημόσιους, ανοιχτούς, εντελώς προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, λειτουργούντες αποκλειστικά με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» αξίωσε το ΚΚΕ, την ώρα που το τελικό ανακοινωθέν μιλά για hotspot και προαναχωρησιακά κέντρα (σαν να λέμε Αμυγδαλέζες). 
 
Η κατάθεση της πρότασης ήταν το πρώτο και… τελευταίο που έκανε το ΚΚΕ στο Συμβούλιο. Χωρίς την παραμικρή διάθεση να πάρει μέρος στα όσα ακολούθησαν και σε κανένα κοινό ανακοινωθέν με κόμματα με τα οποία η πολιτική τους στο μεταναστευτικό – προσφυγικό απέχει χιλιόμετρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε πρώτος από το Προεδρικό Μέγαρο σηματοδοτώντας ακριβώς αυτήν την απόσταση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:45