search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:34
MENU CLOSE

Ο «Γολγοθάς» του… Πανίκα!

01.05.2011 13:31
Ο «Γολγοθάς» του… Πανίκα! - Media

Το Πάσχα των Ελλήνων τελεί­ωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» του Παναγιώτη Ψωμιάδη μάλλον θα συνεχιστεί όλη την επό­μενη περίοδο εξ αιτίας των εξελίξεων που ακολουθούν την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός χρό­νου με τριετή αναστολή, επειδή ως νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε μειώ­σει πρόστιμο σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

Το Πάσχα των Ελλήνων τελεί­ωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» του Παναγιώτη Ψωμιάδη μάλλον θα συνεχιστεί όλη την επό­μενη περίοδο εξ αιτίας των εξελίξεων που ακολουθούν την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός χρό­νου με τριετή αναστολή, επειδή ως νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε μειώ­σει πρόστιμο σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

Ο… «πολιτικά πολύ σκληρός για να πεθάνει» αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι θα βγει αλώβητος και ενδυναμωμένος πολιτικά από τη δικαστική εξέλιξη, όποια κι αν είναι η έκβασή της.

Τυπικά, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος δεν έχει άλλη επιλογή από το περιμένει την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης, για να εφαρμόσει τον νόμο (επιβολή αργίας μέχρι τελεσιδικίας στον Άρειο Πάγο), που μπορεί να πάρει κι ένα τρίμηνο.

Ο Ψωμιάδης έχει τη δυνατότητα από τον νόμο να καταθέσει αίτηση θε­ραπείας στο υπουργείο Εσωτερικών ή να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αναστολή εφαρμογής της ποινής της αργίας μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση. Όπως και να ’χει, τελώντας σε αργία ή μη, οι πολιτικές συμμαχίες οπωσδήποτε θα βαρύνουν στην πλά­στιγγα καθ’ οδόν προς τον Άρειο Πά­γο και ήδη φαίνεται ότι ο Ψωμιάδης έχει… κερδίσει έναν πρώτο γύρο.

Απειλεί με μπάχαλο

«Δεν θα τους περάσει, είμαι πολύ σκληρός για να με τιμωρήσουν και να με πεθάνουν πολιτικά» δήλωνε κρού­οντας το καμπανάκι στο πολιτικό σύ­στημα και πρόσθετε: «Ε, ας τιμωρη­θώ. Ας ξεκινήσει από εμένα η κάθαρ­ση, αν είναι να τιμωρηθούν και άλλοι μαζί μου, να φύγω εγώ από την πο­λιτική. Αλλά δεν θα φύγω. Θα νιώσω πιο ελεύθερα…».

Η μετάφραση του «ελεύθερα» στην πολιτική διάλεκτο ασφαλώς «στενοχωρεί» στη σημερινή συγκυρία όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά και όλη την πολι­τική σκηνή. Μέσα στη συνολική αμφι­σβήτηση του πολιτικού σκηνικού, με έκδηλη την κοινωνική δυσαρέσκεια, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα μετά βί­ας συγκρατούν τους σκληρούς πυρή­νες των οπαδών τους σε ποσοστά κάτω του μισού του εκλογικού σώματος, και την ώρα που ήδη εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα στη Βουλή και την Ευ­ρωβουλή, είναι σφόδρα πιθανό όποι­ος συγκεντρώνει αντίστοιχα χαρακτη­ριστικά με αυτά του Ψωμιάδη, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όχι μόνο να μπορεί να γρατζουνίσει, αλλά ακό­μη και να αλωνίσει

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν εί­ναι παρά μόνο μια πιθανότητα, αλλά ούτε και αυτή φαίνεται να αντέχουν ως σκέψη οι σημερινοί πολιτικοί συ­σχετισμοί. «Από το να συμβεί και να ματώσουμε, έστω απλώς να γρατζουνιστούμε, καλύτερα να μη συμβεί» είναι η λογικότερη σκέψη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα κόμματα έσπευσαν να τον κατευνάσουν ή να σφυρίξουν αδιάφορα…

Μετά την ευρύτατη στήριξή του και των δηλώσεων συμπαράστασης από σχεδόν όλο το φάσμα των αστι­κών κομμάτων και των συναδέλφων του περιφερειαρχών, μπορεί ο περι­φερειάρχης να έβαλε προσωρινά το σπαθί στο θηκάρι, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να το ξαναβγάλει οποτεδή­ποτε θελήσει, κάνοντας στο πολιτικό σκηνικό ό,τι και οΖορό στην αυλή του Γκαρσία!

Προς το παρόν, όμως, και όσο δεν διαφαίνεται «πολιτικός δάκτυλος» στην υπόθεσή του, οι επόμενες κινή­σεις του Ψωμιάδη θα είναι θεσμικές. Ιδιαίτερα όσο διατηρεί πιθανότητες να μην του επιβληθεί αργία και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τελεσιδικίας, χωρίς να ενεργο­ποιηθεί η προβλεπόμενη από τον νό­μο διαδικασία (συνεδρίαση Περιφε­ρειακού Συμβουλίου, αναπλήρωση κ.λπ.).

«Σας λέω ότι υπάρχουν κενά του νό­μου, δεν θα τολμήσει κανείς να πάρει μία τέτοια άδικη απόφαση, αλλά, και αν αυτό συμβεί, θα με αντικαταστή­σει βάσει του “Καλλικράτη” ο ανα­πληρωτής νομάρχης, που είναι σή­μερα ο αδελφός μου, και, αν πάω σε τελική έκπτωση, θα γίνει ψηφοφορία μέσα στην περιφερειακή μου ομάδα» είχε προειδοποιήσει ο Πανίκας μετά την καταδικαστική εις βάρος του από­φαση του Εφετείου.

Φυσικά, καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδο­μάδα, ο Πανίκας ήταν στα χάι του. Εμ­φανίστηκε σχεδόν παντού, ανασύρο­ντας συγκινησιακούς συνειρμούς από την Αγία Γραφή: «Ο Χριστός σταυρώ­θηκε και ανέστη. Να είστε βέβαιος ότι και εγώ θα αναστηθώ» έλεγε, συ­μπληρώνοντας: «Η δύναμή μου είναι ο λαός».

Ο «Εσταυρωμένος»

Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη του λαού δεν στάθηκε ικανή να αποτρέ­ψει τη σταύρωση του Ιησού, αλλά φαίνεται ότι ο Ψωμιάδης είναι σε ελαφρώς πλεονεκτικότερη θέση, καθώς μεταξύ των άλλων δυνάμεων που τον στηρίζουν μπορεί να υπολο­γίζει και στη δύναμη του… ΛΑΟΣ. Και το κυριότερο: Όλοι οι… «Φαρισαίοι» είναι με το μέρος του!

Πρώτος ο Καρατζαφέρης σήκωσε το τηλέφωνο για να του πει ότι εί­ναι στο πλευρό του και τον στηρίζει. Μάλιστα επέκρινε τον Σαμαρά επει­δή τον «ξεπέταξε» με μια συνάντηση μόλις έντεκα λεπτών στα VIP του αε­ροδρομίου «Μακεδονία» περιοδεύο­ντας προς τη Θράκη, ενώ θα έπρεπε να τον είχε… επισκεφθεί, όπως αυ­τός, στην περιφέρεια.

Ο Καρατζαφέρης οπωσδήποτε δια­βλέπει στο πολιτικό ακροατήριο του Ψωμιάδη μια σεβαστή εκλογική δε­ξαμενή στην περίπτωση που τα πράγ­ματα πάνε στραβά με τη Ν.Δ. Αλλά και η Ν.Δ. γνωρίζει καλά την επιρροή του περιφερειάρχη στη Β. Ελλάδα. Το 10% στις εσωκομματικές διαδικα­σίες εκλογής αρχηγού του κόμματος δεν είναι αμελητέο, όταν μάλιστα ο νέος αρχηγός της Ν.Δ., αμέσως μετά την εκλογή του, είχε να αντιμετωπί­σει τη διαρροή στελεχών και μελών του κόμματος προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ντορικοί δεν απέχουν πολύ από το να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, άλλη μια τέτοια ρήξη στη Ν.Δ. και πάει περίπατο η ελπίδα για δια­κυβέρνηση. Γίνεται οριστικά άπιαστο όνειρο. Ποιούμενος λοιπόν την ανά­γκη φιλοτιμία, ο Σαμαράς δεν έχει άλλο δρόμο παρά να στηρίξει τον Ψωμιάδη μέχρι το τέλος, χωρίς δεύ­τερη σκέψη, χωρίς όρους και προϋ­ποθέσεις. Παρά τη χλιαρή δήλωση Σαμαρά στο αεροδρόμιο, που το γύ­ρισε στον«Καλλικράτη», το κόμμα τάχθηκε υπέρ του.

«Δεν σχολιάζουμε δικαστικές απο­φάσεις, τις οποίες πάντοτε η Ν.Δ. σέ­βεται. Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπερά­σει σύντομα τη δικαστική και τη διοι­κητική περιπέτεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης.

Ακόμη πιο θερμά τον στήριξε η δι­οικούσα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη: «Είναι πανθομολογούμενο ότι τα κί­νητρα του περιφερειάρχη ήταν ευ­γενή και ανθρώπινα, σε καμία πε­ρίπτωση δεν ήταν ούτε ευτελή ούτε ταπεινά. Θα συνεχίσουμε να συμπο­ρευόμαστε μαζί του. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ένα σημαντικό στέ­λεχος της Ν.Δ. και φίλος του Αντώνη Σαμαρά» υπογράμμισε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

ΚυβέρνησηΠιλάτος

Εξάλλου σε καμία περίπτωση ο Σαμαράς δεν δέχτηκε κάποια πολιτι­κή πίεση από τα άλλα κόμματα, ού­τε καν από το κυβερνών κόμμα, για τον Ψωμιάδη. Αντιθέτως, μάλιστα, οι οχλήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά μηδενικές. Επομέ­νως δεν είχε σοβαρό πρόβλημα να τον στηρίξει.

Όλα δείχνουν ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να κατηγορηθεί για «πολιτική δίωξη» με αφορμή τον Ψωμιάδη. Ή, ακόμη χειρότερα, να «σκάσουν» στο μέλλον στην αυλή της αντίστοιχες υποθέσεις μειώσεων προστίμων από τις δικές της οκτώ αι­ρετές περιφέρειες της χώρας. Διότι ασφαλώς δεν είναι μόνο ο Ψωμιάδης που μειώνει πρόστιμα.

«Πριν ενεργήσω, ζήτησα τη γνω­μοδότηση της νομικής μου υπηρεσί­ας. Μου απάντησαν πως έχω τη δια­κριτική ευχέρεια να ανακαλέσω ή να μεταρρυθμίσω τις πράξεις επιβολής προστίμου. Δεν ανακάλεσα, μεταρρύθμισα. Πού είναι το μεμπτό; Καταχράστηκα το Δημόσιο; Καταχράστηκα το χρήμα του ελληνικού λαού μέ­σα από τα υποβρύχια, από τις μίζες, από το χρηματιστήριο, από τα σκάν­δαλα και τα ομόλογα;» ανέφερε χα­ρακτηριστικά ο Ψωμιάδης.

Η ομόφωνη στήριξη των περιφε­ρειαρχών όλης της χώρας, η απροθυμία της αποκεντρωμένης διοίκησης να εκκινήσει τη διαδικασία της αργί­ας, η κομψή δήλωση του Ραγκούση, ακόμη και η «πολιτική» στάση του Μάρκου Μπόλαρη, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει σημαία της την «κάθαρση» με αφορ­μή τον Ψωμιάδη, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να της στοιχίσει. Ο Ψω­μιάδης, από την πλευρά του, εκτιμά την ευμενή «ουδετερότητα» του ΠΑ-ΣΟΚ στην προσωπική του περίπτωση, που ούτως ή άλλως είναι μια σιωπη­λή παραδοχή του «φόβου» ότι με τον «Καλλικράτη» μπορεί να προκύψουν και «πράσινοι» Ψωμιάδηδες…

Άλλωστε, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια να ελεγχθεί η ασυ­δοσία, περιορίζεται σημαντικά η θε­σμική δυνατότητα που δινόταν στους πρώην νομάρχες και πλέον αιρετούς περιφερειάρχες να αποφασίζουν με πολιτικά κριτήρια για διοικητικές υποθέσεις. Το επισημαίνουν αυτό οι μόνοι φανερά αντίθετοι με την τακτι­κή του Ψωμιάδη Οικολόγοι Πράσινοι.

Ρωτάνε οιΟικολόγοι

Δέκα εκλεγμένοι με την υποστήρι­ξη των Οικολόγων Πράσινων περιφε­ρειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Τρεμόπουλος, εκφράζουν ερωτή­ματα για την ανακοίνω­ση συμπαράστα­σης των περιφε­ρειαρχών προς τον Ψωμιάδη, τονίζοντας ότι οι νέοι περιφε­ρειάρχες ζητούν σαφώς «τη θεσμοθέ­τηση του προληπτικού ελέγ­χου των πράξεων και των αυτοδιοικητικών οργάνων», αλλά χωρίς να έχουν κατανοήσει επαρκώς τις αλλαγές του «Καλλικράτη».

Δηλαδή ρωτούν εάν «οι πρώτοι αι­ρετοί περιφερειάρχες», που εξελέ­γησαν για την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 (γνωστού ως «Καλλι­κράτη»), γνωρίζουν και αποδέχονται τις διατά­ξεις του νόμου τον  οποίο   καλούνται να εφαρμόσουν. Πιο συγκε­κριμένα:

Αποδέχονται το άρθρο 225 πε­ρί «υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότη­τας», το άρθρο 232 περί «αστικής ευ­θύνης», το άρθρο 233 περί «πειθαρ­χικής ευθύνης», το άρθρο 236 περί «έκπτωσης εξ αιτίας καταδίκης», το άρθρο 237 περί «παύσης»;

Συμπαρίστανται στον Π. Ψωμι­άδη σε «ανθρώπινο» επίπεδο ή θε­ωρούν πολιτική δίωξη την απόφαση του πενταμελούς Εφετείου;

Πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρ­μόζονται οι νόμοι στη χώρα μας το ίδιο για όλους ή κάποιοι πρέπει να εί­ναι υπεράνω;

Πιστεύουν ότι σε μια κοινωνία δικαίου αυτοί που νομοθετούν μπο­ρούν να καταπατούν τους νόμους;

Εύλογα τα ερωτήματα, αλλά υπάρ­χει και εκ του αντιθέτου ερώτημα. Εάν οι περιφερειάρχες εφαρμόσουν κατά γράμμα τον νόμο, συνάγεται ότι η ευθύνη τους θα εξαντλείται σε ζητήματα διαχείρισης και απλής προ­συπογραφής των διοικητικών ποινών των υπηρεσιών. Ουσιαστικά η πολιτι­κή διακυβέρνηση, δηλαδή η βούληση να μειώνεις ή να αυξάνεις πρόστιμα υπηρεσιών με κοινωνικά ή ανθρωπι­στικά κριτήρια… πάει περίπατο!

Ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη να το ξανακάνει, ακόμη κι εάν έβλε­πε ότι η εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων οδηγεί σε υπερβολές, σε περίπτωση που κιν­δύνευε να βρεθεί κα­τηγορούμενος στα δικα­στήρια;

Τι προβλέπει ο νόμος

Η καταδίκη Ψωμιάδη σε δεύτερο βαθμό συ­νεπάγεται αργία από τα καθήκοντά του. Ο νό­μος προβλέπει ότι ο Ψωμιάδης θα παραμείνει σε αργία έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο.

Ο «Καλλικράτης» ορίζει ότι: «Αν ο περιφερει­άρχης παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει ή ακυ­ρωθεί η εκλογή του, τα καθήκοντά του ασκεί, ώσπου να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, ένας από τους αντιπεριφερειάρχες, με τη σειρά αναπλήρωσης που αυτός έχει ορίσει». Ο Ψω­μιάδης έχει ορίσει ως αναπληρωτή του τον Διονύση Ψωμιάδη, επομένως αυτός θα ασκεί τα καθήκοντα του περιφερειάρχη, μέχρι τις αρχαιρεσίες, που προβλέπονται στο επόμενο άρθρο του νόμου.

Η διαδικασία ορίζει τη σύγκληση των συμ­βούλων της παράταξης Ψωμιάδη (και των επτά νομών) εντός δεκαπενθημέρου, προκει­μένου με ψηφοφορία να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ειδική συνεδρίαση λαμβάνουν μέρος μόνο σύμβουλοι, ενώ δεν μπορούν να είναι υποψή­φιοι διορισμένοι αντιπεριφερειάρχες χωρίς σταυρό.

Κύκλοι του Ψωμιάδη επισημαίνουν πως, «πα­ρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει εκδοθεί από Εφετείο, είναι πρωτόδικη» και ότι, εάν δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο, η ποινή της αρ­γίας θα θεωρείται ως «μηδέποτε επιβληθεί­σα». Βεβαίως, εάν ποτέ εφαρμοστεί, διότι το επόμενο διάστημα ο περιφερειάρχης θα εξα­ντλήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να μην ισχύσει στην περίπτωσή του η ποινή της αργίας, μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:33