search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Αλέξανδρος: Το πεπρωμένο ενός μύθου

29.04.2011 02:05
Αλέξανδρος: Το πεπρωμένο ενός μύθου - Media

Ιστοριογράφος του ελληνικού κόσμου, η συγγραφέας θέλει να αποφύγει, όσο αυτό είναι δυνατό, να πει όσα έχουν λεχθεί για τον Αλέξανδρο – και έχουν λεχθεί τα πάντα – προσπαθώντας να μας δώσει μια βιογραφία του, στην οποία να εξηγεί την αλλαγή τού κόσμου αυτά τα δέκα χρόνια που ο μέγας αυτός στρατηλάτης κατάφερε να φτάσει, υποτάσσοντας τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής, ως τις Ινδίες.

Claude Mosse

Μετάφραση: Σταύρος Βλοντάκης
Εκδόσεις:
Δημ. Ν. Παπαδήμα
Σελ.: 337

Ιστοριογράφος του ελληνικού κόσμου, η συγγραφέας θέλει να αποφύγει, όσο αυτό είναι δυνατό, να πει όσα έχουν λεχθεί για τον Αλέξανδρο – και έχουν λεχθεί τα πάντα – προσπαθώντας να μας δώσει μια βιογραφία του, στην οποία να εξηγεί την αλλαγή τού κόσμου αυτά τα δέκα χρόνια που ο μέγας αυτός στρατηλάτης κατάφερε να φτάσει, υποτάσσοντας τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής, ως τις Ινδίες. Το πέρασμα του Αλεξάνδρου από τον τότε κόσμο άφησε πίσω του μια ανεξίτηλη παράδοση, έντονη τόσο στη Δύση όσο και στη μουσουλμανική Ανατολή, ακόμα δε και στην ταλμουδική παράδοση. Αυτή την πρωτοφανή επιρροή προσπαθεί να προσεγγίσει η συγγραφέας του βιβλίου. Τι είναι αυτό που έκανε τον Μεγάλο Αλέξανδρο τόσο εύληπτο και αποδεκτό στις πλέον ετερόκλητες παραδόσεις; Έτσι, αναγκαστικά το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στο πώς αυτή η μοναδική ιστορική περίπτωση κατάφερε να περάσει στον χώρο του μύθου, ακόμα κι όταν ήταν στη ζωή.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα και στα ίχνη του οποίου ρίχνεται η Claude Mosse είναι το ποια φιλοδοξία έτρεφε τη θέληση του μεγάλου αυτού κατακτητή, που κανένα κατόρθωμα και καμιά περιπέτεια δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέτει αυτόματα και άλλες εξωιστορικές απαιτήσεις για τη διερεύνησή του, μια και τα όρια της αυστηρής ιστορικής έρευνας θέτουν περιορισμούς. Έτσι η βιογραφία αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου υποκύπτει και στη μυθιστορηματική γοητεία, εκεί που τα σύνορα είναι πιο ανοιχτά και οι δεσμεύσεις λιγότερες.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10