search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:31
MENU CLOSE

Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα – «Βαβέλ» η Ευρώπη για το προσφυγικό

10.03.2016 10:31
Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα - «Βαβέλ» η Ευρώπη για το προσφυγικό - Media

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα σε ανθρωπιστική καταστροφή επισήμανε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα σε ανθρωπιστική καταστροφή επισήμανε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το προσφυγικό ζήτημα, εκτός από ανθρωπιστική καταστροφή έχει προκαλέσει πολιτικό ρήγμα στην Ευρώπη με την Ήπειρο να μοιάζει τριχοτομημένη.

Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα της Bild, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας σε αφιέρωμα για το δράμα των προσφύγων στην Ειδομένη. Δεν υπάρχει μία Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον τρεις επισημαίνει το δημοσίευμα και αναφέρει ότι «η μία είναι η παραδεισένια Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει Γερμανία, Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες. Υπάρχει η γενναιόδωρη αλλά φτωχή και από πλευράς υποδομών ανίκανη Ευρώπη και σε αυτή την Ευρώπη περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και υπάρχει η ψυχρή και απωθητική Ευρώπη που υψώνει φράχτες αφού όμως τους έχει κατεδαφίσει με το θάρρος και τα δισεκατομμύρια της Δύσης πριν από 25 χρόνια. Αυτή είναι η Ανατολική Ευρώπη. 
 

Ευρωπαϊκό πολιτικό χάος

Πρέπει να συζητήσουμε τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η οποία «υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερος αριθμός μετεγκαταστάσεων, ημερησίως. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση από την πίσω πόρτα, θα πρέπει να ανοίξουμε ένα «ασφαλές και νόμιμο παράθυρο» στους μετανάστες. Διαφορετικά, υποστήριξε, οι αδίστακτοι διακινητές θα προσπαθήσουν να βρουν νέους διαδρόμους.

Βέμπερ «υπέρ» των εθνικών μέτρων

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung» είπε ότι «εθνικά μέτρα όπως στα Βαλκάνια δεν πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση με μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Μπορεί κανείς να κατανοήσει το γεγονός ότι οι βαλκανικές χώρες λόγω της ιδιαίτερης πίεσης από τις μεταναστευτικές ροές αντιδρούν, πρόσθεσε ο Βέμπερ, όμως το ουσιαστικό συμπέρασμα της τελευταίας συνόδου κορυφής με την Τουρκία είναι ότι επιτέλους οι χώρες της Ε.Ε. θα δράσουν τώρα από κοινού και πολύ συγκεκριμένα. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κοινή λύση της μεταναστευτικής κρίσης», κάτι το οποίο ισχύει τόσο για την συνεργασία με την Τουρκία, όσο και για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ή για το μήνυμα ότι η Ευρώπη «θέλει να βάλει ένα τέλος στο ελεύθερο πέρασμα συνόρων, το δουλεμπόριο ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση προς την Ελλάδα».

Ο Βέμπερ υπεραμύνθηκε, επίσης, της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ στην προσφυγική κρίση: «Είναι καλό το ότι η καγκελάριος παρακινεί τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί μια λύση», είπε.

Κόντρα Κορυφής Μέρκελ-Τουσκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων «δεν επιλύει το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή «δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ».

«Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση», δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. «Χρειάζεται μία απόφαση που να είναι αποδεκτή και από τους 28. Για τον λόγο αυτόν δεσμεύομαι για μία πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή μία λύση των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Προσωπικά πιστεύω ότι η μονομερής απόφαση της Αυστρίας, και στη συνέχεια οι αποφάσεις εν σειρά των άλλων χωρών των Βαλκανίων, είναι βέβαιο ότι μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά θέτει από την άλλη πλευρά την Ελλάδα σε πολύ δυσχερή κατάσταση», είπε.

«Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό», προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η Μέρκελ επέμεινε στο γεγονός ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποφασίσει μόνη». «Εχουμε προβλέψει ότι στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης – και είναι οι λεπτομέρειές της που πρέπει να τύχουν ακόμη επεξεργασίας- η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει σημασία», είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος ττο βράδυ της Τετάρτης πήρε σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση. 

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».   

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). 

Αντιφατικές δηλώσεις από την Τουρκία

Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

Περισσότεροι από 40.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 41.973 υπολογίζονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις στα νησιά ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.

Στην Αττική, πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Σχιστό (1.700), στον Ελαιώνα (709), στο Ελληνικό (3.914) και στο λιμάνι του Πειραιά (3.300). Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, στόχος είναι να μεταφερθούν σήμερα και αύριο από το λιμάνι του Πειραιά 1.500 άτομα, προς δομές στη Θεσσαλία και προς τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι τελευταίες, είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 110 άτομα.

Επίσης, στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών φιλοξενούνται 260 άτομα. Στη Δράμα, μεταφέρθηκαν χτες βράδυ 337 πρόσφυγες. Στον Χέρσο Κιλκίς, φιλοξενούνται 3.674 πρόσφυγες, 3.273 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 800 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 420 στην Κοζάνη και 1.958 στη δομή των Διαβατών.

Στο camp της Ειδομένης σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 12.000. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας και, όπως διευκρινίζει ο κ. Κυρίτσης, «είμαστε έτοιμοι ακόμα και σήμερα να διευκολύνουμε τον κόσμο να μετακινηθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους ίδιους». Για την ενημέρωση των προσφύγων για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια.

Νέα Κέντρα Υποδοχής

Σήμερα έγινε γνωστό ότι και οι κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα στην Αττική, θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων. Νέα Κέντρα υποδοχής έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν στην Δράμα και τα Τρίκαλα. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, στην Κόνιτσα, αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί, οι πρώτοι 150 πρόσφυγες που θα δεχτεί η Ήπειρος. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, που θα φιλοξενηθούν εκεί για λίγες ημέρες, έως ότου να ετοιμαστεί άλλος χώρος, πολύ πιθανό η Μαθητική Εστία στα Δολιανά Καλπακίου.

   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28