search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:12
MENU CLOSE

Υπερσύγχρονο εργοστάσιο-«σόμπα» θα καίει ξύλο για να ζεστάνει το Παρίσι

11.03.2016 06:39
Υπερσύγχρονο εργοστάσιο-«σόμπα» θα καίει ξύλο για να ζεστάνει το Παρίσι - Media

Το Παρίσι σκοπεύει να εισαγάγει χιλιάδες τόνους ξυλείας το χρόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου να χρησιμοποιήσει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης των πόλεων, είπαν οι αρχές της πόλης χθες.

Η εταιρεία θέρμανσης Compagnie Parisienne de Chauffage Urbain (CPCU) του Παρισιού – η οποία παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό για πάνω από ένα τέταρτο των Παριζιάνων – σκοπεύει να κάψει ετησίως 140.000 τόνους ξύλου σε μορφή πέλλετ (μικρά κομμάτια συμπιεσμένου ξύλου για σόμπες), σε ένα νέο εργοστάσιο στο βόρειο προάστειο Σεν-Ουέν το οποίο κόστισε 75 εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει να λειτουργεί σε μερικές εβδομάδες.

Σε απάντηση ειδικών του κατά πόσο ένα εργοστάσιο ενέργειας που τροφοδοτείται από πέλλετ μπορεί να μειώσει τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα αν το ξύλο πρέπει να εισαχθεί, η CPCU απάντησε ότι η χρήση του ξύλου καθώς και η αλλαγή από τη χρήση πετρελαίου σε βενζίνη θα μειώσει τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο.

“Είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς η αλλαγή στην (παραγωγή) ενέργειας μπαίνει σε εφαρμογή, μετά την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα”, είπε η Σίλια Μπλαουέλ, αντιδήμαρχος του Παρισιού για το περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της CPCU Φρεντρίκ Μαρτέν είπε ότι ήταν φθηνότερο να αγοραστούν τα πέλλετ από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά από την ίδια τη Γαλλία, όπου η βιομηχανία της ξυλείας παράγει μικρές ποσότητες, για σπιτική χρήση.

Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό 50-50 ξύλου και άνθρακα, και η εταιρεία υπέγραψε πενταετή συμφωνία με τους αμερικανούς προμηθευτές της (έως το 2019). “Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η γαλλική βιομηχανία ξυλείας θα είναι σε θέση να μας προμηθεύσει (με το προϊόν), γιατί προτιμούμε τα εγχώρια προϊόντα”, είπε ο δήμαρχος του Σεν-Ουέν Γουίλιαμ Ντελανόι.

Η εταιρεία χειρίζεται ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης 480 χιλιομέτρων που διοχετεύεται ως ατμός σε πολυκατοικίες και θεσμούς όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Η CPCU ανήκει κατά 64,5% στην εταιρεία φυσικού αερίου Engie και κατά 33,55% στην πόλη του Παρισιού. Από τον ατμό που διοχετεύει στο σύστημα, 40% παράγεται από την καύση υλικών από εργοστάσια ανακύκλωσης, και το υπόλοιπο από καύση ξύλου και από εργοστάσια που καίνε φυσικό αέριο και άνθρακα. Μερικά από τα εργοστάσια βρίσκονται στο Σεν-Ουέν.

Ο διευθυντής της Engie, Ανρί Μπαλζάν, είπε ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα θέρμανσης των πόλεων στη Γαλλία, η οποία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρικού, υπολείπονται κατά πολύ χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης.

“Εκτιμούμε ότι τα δίκτυα θέρμανσης των περιφερειών στη Γαλλία θα αναπτυχθούν με πενταπλάσιους ρυθμούς μέχρι το 2030”, είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09