search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:06
MENU CLOSE

Απεβίωσε ο Λάκης Σάντας

30.04.2011 11:57
Απεβίωσε ο Λάκης Σάντας - Media

Απεβίωσε ο Λάκης Σάντας, σε ηλικία 89 ετών, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

Απεβίωσε ο Λάκης Σάντας, σε ηλικία 89 ετών, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασε με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. To 2008 στη Βουλή, προς τιμήν του Απόστολου Σάντα και του Μανώλη Γλέζου είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά: «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης. Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ ενώ πήρε μέρος στο αντάρτικο των βουνών με τον ΕΛΑΣ. Πολέμησε σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία. Το 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία, το 1947 φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια, απ’ όπου και στάλθηκε στην Μακρόνησο το 1948. Ύστερα κατάφερε να διαφύγει στην Ιταλία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου και έζησε εκεί μέχρι το 1962. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν στον ηλία Πετρόπουλο σχετικά με την υποστολή της γερμανικής σημαίας είχε σημειώσει ότι «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε… το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ’ αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».

Το ΚΚΕ εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα που «με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης».

Παράλληλα, και ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι «ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός. Η μνήμη του Λάκη Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:05