search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:09
MENU CLOSE

Η «Έξοδος» των απελπισμένων προσφύγων από την Ειδομένη (Videos/Photos)

14.03.2016 11:21
Αυτό είναι το φυλλάδιο που «έσπρωξε» τους πρόσφυγες εκτός Ειδομένης (Photo) - Media

Μέσα από το ποτάμι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες που ξεκίνησαν νωριτερα από τον καταυλισμό της Ειδομένης, απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, σε αναζήτηση περάσματος στη γειτονική χώρα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

 

Το ποτάμι της οργής ξεχείλισε για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Όταν η ελπίδα μετατρέπεται σε απόγνωση που οδηγεί στον παραλογισμό τότε ακόμα και τα στοιχεία της φύσης μοιάζουν αδύνατο να σταματήσουν τη θέληση για ζωή.

Το μεσημέρι της Δευτέρας χιλιάδες προσφυγες από τον καταυλισμό εξαντλημενοι απο την πεινα, τη βροχή τη λάσπη τις επιδημίες και την αγανάκτηση επιχείρησαν τη Μεγάλη Έξοδο προς τα σύνορα με τα Σκόπια. Πληροφορούμενοι, μέσω ενός προπαγανδιστικού φυλλαδίου άγνωστης προέλευσης, για ένα αφύλακτο πέρασμα στη μεθοριακή γραμμή και μια υποτιθέμενη “ανοικτή πρόσκληση” από τη Γερμανία ξεκίνησαν πεζή να διανύσουν μια απόσταση 40 χλμ στη λάσπη κρατώντας όλα τους τα υπάρχοντα και τα μωρά παιδιά στην αγκαλιά.

Δεν τους εμπόδισαν ούτε οι προσπάθειες με λόγια και οι ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών να τους μεταπείσουν ούτε οι εθελοντές. Ο καταυλισμός ουσιαστικά άδειασε και το καραβάνι των απελπισμένων έφθασε έως το τελευταιο φυσικό εμπόδιο πριν απο τα σύνορα. Ένα ποτάμι, που χάρη στη χαμηλή του στάθμη, το διέσχησαν σχεδόν γυμνοί με θερμοκρασίες υπο το μηδέν. Παίρνοντας οι νεώτεροι παιδιά και ηλικιωμένους στα χέρια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το αφύλακτο πέρασμα στα σύνορα με τα Σκοπια και τον ανοικτο διάδρομο προς τη δική τους Γη της Επαγγελίας. Για αυτούς που θα προλάβουν…. Αφού, ήδη ισχυρές κ πάνοπλες δυνάμεις των Σκοπιανών Συνοριοφυλάκων κατευθύνονται προς την περιοχή.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο Χαμηλό – Συρρέουν περισσότεροι

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν  συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης απ όπου σήμερα το απόγευμα Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί πέρασαν στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης. 

Εν τω μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Τρεις νεκροί πρόσφυγες σε χείμαρρο των Σκοπίων

Τρεις πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πνίγηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε χείμαρρο κοντά στην κωμόπολη Γευγελή και ακόμη 23 διασώθηκαν ανακοίνωσε η κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15