search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:46
MENU CLOSE

Συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ εξετάζει η Ισπανία

15.03.2016 09:00
Συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ εξετάζει η Ισπανία - Media

Συμφώνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών στης Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, η Ισπανία θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο για συγκυριαρχία στην περιοχή του Γιβραλτάρ, εφόσον το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετικό.

Συμφώνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών στης Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, η Ισπανία θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο για συγκυριαρχία στην περιοχή του Γιβραλτάρ, εφόσον το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετικό.

«Αν οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ επιθυμούν να μείνουν στην ΕΕ μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, είναι απλό το τι πρέπει να γίνει. Θα γίνει ότι επρόκειτο να γίνει με το δημοψήφισμα του 2002. Η συγκυριαρχία μεταξύ Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας είναι η λύση. Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα έχουν την καλύτερη επιλογή: δύο σημαίες και πρόσβαση στην ΕΕ» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Razon ο κ. Μαργκάγιο.

Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας έρχονται μια εβδομάδα μετά την ανησυχία που εξέφρασε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Brexit για την περιοχή.

«Παλέψαμε μέχρις εσχάτων για να διασφαλίσουμε πως το Γιβραλτάρ θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να επηρεάσουμε την απόφαση…Δεν είμαστε σίγουροι πως αν η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ θα μας επιτρέψει να έχουμε ανοικτά σύνορα με την Ισπανία. Αν η χώρα αφήσει την ΕΕ είναι σίγουρο πως η Ισπανία θα έχει την ευκαιρία να μας ασκήσει πίεση» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φαμπιέν Πικάρντο.

Παράλληλα και ο Ντέιβιντ Καμερον παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει πιο θα είναι το μέλλον των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση ενός Brexit. «Θα χρειαστούν δύσκολες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και νομίζω θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα για την περιοχή» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.  

Το Γιβραλτάρ είναι μια μικρή χερσόνησος 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η χερσόνησος παραχωρήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το 1713 με την Συνθήκη της Ουτρέχτης, ωστόσο αποτελεί πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο κρατών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:43