search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:24
MENU CLOSE

Δύσκολη η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία

15.03.2016 11:44
Δύσκολη η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία  - Media

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ενισχύονται οι φωνές που προδιαγράφουν μία ακόμη αποτυχία.

 

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ενισχύονται οι φωνές που προδιαγράφουν μία ακόμη αποτυχία.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Manuel García-Margallo, όπως αναφέρει το openeurope.org.uk δήλωσε ότι οι συνολικές επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία από την Ελλάδα δεν είναι νόμιμες και αποδεκτές από τους διεθνής νόμους. Την ίδια ώρα η Κύπρος αρνείται να άρει το βέτο για το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας κυκλοφόρησε και δεν υπάρχει αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο και αναφέρεται μόνο στο πλαίσιο των κοινών ενεργειών και σχεδίου με την Τουρκία και καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν με όλα τα μέσα την προσπάθεια να στηριχθεί η Ελλάδα και η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής στην Λευκωσία επιχειρώντας να λάβει τη στήριξη του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. «Περιμένω ότι θα υπάρχει μία συμφωνία με την Τουρκία, αλλά πάντα υποστηρίζω ότι δεν μπορούμε να παραδώσουμε τους εαυτούς μας στο έλεος της Τουρκίας» είπε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της  Die Welt αναφέρει ότι η Ευρπωαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Γερμανία να αυξηθούν τα κονδύλια στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στα 29 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να δημιουργηθούν προγράμματα ένταξης μεταναστών.

«Διπλωματία» στην ενημέρωση από την Κομισιόν

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εργάζεται για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών με την Τουρκία τόσο για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων όσο και για την απελευθέρωση της βίζας εξέφρασε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ανέφερε πως ακολουθείται μια «δομημένη διαδικασία» και πως αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει. Η Μ. Αντρέεβα παρέπεμψε στις αποφάσεις της 29ης Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εφαρμογή τους και πως «ένα από τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των 28 Ευρωπαίων ηγετών και της Τουρκίας» αφορούσε το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων.

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως δεν έχουν αλλάξει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια. Επιπλέον, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανιτς σημείωσε πως η τεχνική εργασία τώρα επικεντρώνεται σε πέντε κεφαλαία: 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια).

Επίσης υπενθύμισε ότι μαζί με το κεφάλαιο που άνοιξε το Δεκέμβρη τώρα έχουν ανοίξει 15 κεφάλαια.Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 72 προαπαιτούμενα για να πραγματοποιηθεί και πως αυτό δεν έχει αλλάξει. «Οι “28” συμφώνησαν να επιταχύνουν απλά τη διαδικασία, όχι να αλλάξουν τους όρους», ανέφερε.

Αντίδραση και από την Ιταλία

«H Ιταλία δεν επιθυμεί παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες να κάνουν δεκτές νέες απαιτήσεις της Τουρκίας», τονίζει η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, με αναφορά στη νέα σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ορισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

«Δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε νέες, παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες κάνουν το παιχνίδι της Τουρκίας, με προβολή όλο και νέων απαιτήσεων», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι αν οι αποφάσεις για το προσφυγικό και την Τουρκία θα είναι εκείνες που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, στην σύνοδο η Ιταλία πρόκειται να στηρίξει τη Γερμανία, ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης, σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο, εκτιμά ότι «πρέπει να εφαρμοσθούν γρήγορα οι αποφάσεις που ελήφθησαν έως τώρα».

Στην ίδια ανάλυση, υπογραμμίζεται ότι «ο Ρέντσι, όπως και η Μέρκελ, έχει κάθε συμφέρον να εμποδίσει η Τουρκία την έλευση μεταναστών στην Ευρώπη, διότι -μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου- υπάρχει ο φόβος ότι χιλιάδες πρόσφυγες μπορεί να αλλάξουν πορεία φθάνοντας στην Αλβανία και, στη συνέχεια, στην Κάτω Ιταλία.

Σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο, κατά την κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι, η χρηματική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα «μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο», αφού στο μέλλον θα μπορούσε να αποφασιστεί, επίσης, ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της Αλβανίας, αλλά και της Λιβύης, μετά την σταθεροποίηση της χώρας.

Πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποκαλύπτουν ότι «η χώρα δίνει μάχη ώστε η στήριξη των γειτονικών χωρών να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου της Πέμπτης και της Παρασκευής».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την καταβολή της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, η Ιταλία φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει να μάθει από την Άγκυρα, πως ξόδεψε τα 100 εκατ. ευρώ που έχει ήδη χρησιμοποιήσει, ενώ η τουρκική πορεία ένταξης της χώρας στην Ένωση κρίνεται από τη Ρώμη, σύμφωνα με την Ιλ Μεσσατζέρο, «ιδιαίτερα μακρά, με μικρές πιθανότητες ολοκλήρωσής της».

Αντίθετη στη συμφωνία η γερμανική κοινή γνώμη

Όπως προκύπτει από έρευνα του YouGov-Institut που έγινε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων μόνο το 21% των Γερμανών πιστεύει ότι θα καταστεί δυνατή η μείωση των προσφύγων με την βοήθεια της Τουρκίας, ενώ το 71% των Γερμανών δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα συμβάλει στη μείωσή τους.

Το 67 % των Γερμανών πολιτών δεν θεωρεί δικαιολογημένες τις τουρκικές απαιτήσεις-αντάλλαγμα, ύψους 6 δισ. ευρώ, και μόνο το 20% έχει διαφορετική γνώμη.

Υπέρ της άμεσης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. τάσσεται μόνο το 4%, ενώ το 38% θεωρεί ότι πρέπει προηγουμένως να εκληρωθούν και άλλες προϋποθέσεις. Το 49%, δηλαδή ο ένας στου δύο, είναι κατά της ένταξής της στη Ε.Ε.

Επίσης, μόνο το 18% τάσσεται υπέρ της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, το 70%, είναι αντίθετη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15