search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:45
MENU CLOSE

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Μουζάλα

16.03.2016 16:23
ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Μητσοτάκη: Θράσος, κυνισμός και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες - Media

Την στήριξή τους στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εκφράζουν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την στήριξή τους στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εκφράζουν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτίου: Ανθρώπινο το λάθος του Μουζάλα

«Φαντάζομαι ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν λίγο παραπάνω» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου στο Βήμα fm, εξηγώντας: «Κατανοώ εντελώς τον κ. Μουζάλα, ο οποίος βρίσκεται σε διεθνή fora από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπου εκεί, όπως ξέρετε, η λέξη που ακούγεται για το κράτος αυτό είναι αυτή και εκείνος απαντάει κανονικά με την Ελληνική ορολογία… Μου φαίνεται πολύ ανθρώπινο να μπορεί ο κ. Μουζάλας να κάνει αυτό το λάθος, να του ξέφυγε, όχι γιατί το πίστευε, αλλά γιατί μέσα στη ρύμη του λόγου του και έτσι όπως μιλάει ο καθείς και προσπαθώντας να εστιάσει στα πολύ σημαντικά που συμβαίνουν, να μπορεί να κάνει και αυτό το λάθος». 

Η Θ. Φωτίου πρόσθεσε: «Από εκεί και ύστερα, πόσο να το τραβήξουμε αυτό το θέμα; Νομίζω ότι θα δοθούν όσες εξηγήσεις οφείλουν να δοθούν και θα τελειώσει το θέμα ανάμεσα σε ανθρώπους που συνεργάζονται και μάλιστα οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, τραβάνε ένα έργο τρομακτικό και οι δύο, ο ένας ως αρχηγός του Στρατού, ο άλλος ως υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής. Φαντάζομαι ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται».

Γεροβασίλη: Ο Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού

«Έγινε συνάντηση του κ. Καμμένου με τον πρωθυπουργό. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε και δημόσια το λεκτικό σφάλμα, εν τη ρύμη του λόγου, και ζήτησε δημόσια συγνώμη. Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία τόσο του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, όσο βεβαίως και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή, στην εθνική θέση σε σχέση με την ονομασία της γείτονος χώρας», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Αυτό που προέχει σήμερα, ωστόσο, είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, και απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η επιτυχής έκβαση της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για την αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

«Ο κ. Καμμένος εμμένει στη θέση του. Η απόφαση θα παρθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής», είπε η κ. Γεροβασίλη. Στο ερώτημα αν συντρέχει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «δηλώθηκε σαφώς και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, ότι δεν τίθεται θέμα σχέσεων των δύο κυβερνώντων εταίρων. Ο κ. Καμμένος επέμεινε στη μη στήριξη στον υπουργό κ. Μουζάλα, χωρίς αυτό να δημιουργεί κίνδυνο να διαρρήξει τις σχέσεις της κυβέρνησης».

Στο ερώτημα αν ο κ. Μουζάλας έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού ή αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτησή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα από τα δύο.

Στο ερώτημα αν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και είναι ένας υπουργός που από την πλευρά μας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε όλοι, ότι στις κυβερνήσεις, για κάποιους λόγους, οι συγκυβερνώντες εταίροι μπορούν να εκφράζουν τη δική τους θέση και να προβάλλουν κάποια ζητήματα- το οποίο είναι και αυτό θεμιτό να υπάρχει. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ήταν άκαιρο να πάρουμε εμείς εδώ την απόφαση σήμερα, όταν εκκρεμούν κρίσιμες συναντήσεις και του κ. Μουζάλα και του πρωθυπουργού στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα. Δεν θα προσέφερε κάτι, λοιπόν, να κάνουμε μια πρόχειρη εκτίμηση».

Επισήμανε δε ότι στη συγκεκριμένη εκπομπή που εμφανίστηκε ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε πολλές φορές την ονομασία ΠΓΔΜ ή και Σκόπια και κάποια στιγμή έκανε το φραστικό ατόπημα, το οποίο αναγνώρισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το ζήτημα του κ. Μουζάλα με δημοσιογράφους να ζητούν σχόλιο της για το ενδεχόμενο να υπάρχει μια σοβαρή κυβερνητική κρίση. «Ξέρουμε ότι συγκυβερνούμε δύο πολιτικοί χώροι, που έχουμε ταυτίσεις και μια άριστη συνεργασία έως σήμερα. Είναι ζήτημα ιεράρχησης ενός άλλου πολιτικού χώρου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι δεν μπαίνει ζήτημα κυβερνητικής κρίσης. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε να μην δημιουργούνται σενάρια εκ του μη όντος και τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα είναι μια απόφαση που θα ληφθεί ερήμην των άλλων, αντιθέτως θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, «και επομένως δεν μιλάμε για κυβερνητική κρίση, μιλάμε για ένα λεκτικό ατόπημα, που δημιούργησε ένα θέμα παραμονές της Συνόδου Κορυφής, και γι΄ αυτό γίνεται αντιληπτό, γιατί θα πρέπει η όποια απόφαση να ληφθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί χωρίς κυβερνητική κρίση». Στο ερώτημα αν μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, με δεδομένες και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, κανένας δεν είναι μόνιμος στη θέση του και όλοι θα κριθούν από το έργο τους μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διότι ο στόχος είναι η κυβέρνηση να αποδίδει τα μέγιστα. Ο ίδιος, λοιπόν, θα αποφασίσει πότε και αν πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Αναφερόμενη στην προχθεσινή απέλπιδα προσπάθεια προσφύγων να περάσουν στη γειτονική χώρα, είπε ότι γίνονται έρευνες από την αστυνομία για το ποιος τους υποκίνησε, και η κυβέρνηση πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα στην έρευνα. Είπε ότι 200 περίπου, που δεν κατάφεραν να περάσουν τη συνοριογραμμή, επέστρεψαν, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην ΠΓΔΜ και δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Είπε δε ότι δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από την ΠΓΔΜ για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες πίσω.

Κατρούγκαλος: Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

«Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από το Γιάννη Μουζάλα για την προστασία των προσφύγων, τα εθνικά συμφέροντα και την τιμή της Ευρώπης» έγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Βούτσης: Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία

«Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Ούτε υπουργός ούτε συνεργαζόμενο κόμμα» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Γιάννη Μουζάλα και τον Πάνο Καμμένο, καλύπτοντας, επί της ουσίας, και τις δυο πλευρές.

«Θα δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις και θα λυθεί το θέμα πιστεύω. Δεν βλέπω άλλου τύπου εξελίξεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής συνομιλώντας με δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναφορά  του αρμόδιου υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στα Σκόπια, τα οποία χαρακτήρισε εκ παραδρομής, όπως ο ίδιος δήλωσε, Μακεδονία, και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό την παραίτηση του.  

«Δεν ξεκαθάρισε το θέμα αυτό; Δεν υπήρξαν επαρκείς οι εξηγήσεις;» απάντησε ο Νίκος Βούτσης και συνέχισε λέγοντας πως «κατ’ εμέ είναι επαρκείς οι εξηγήσεις που δόθηκαν αλλά καθένας που θέτει ένα θέμα, θέλει ίσως περισσότερες». 

Φίλης: Αναγνώριση για το έργο Μουζάλα εντός και εκτός Ελλάδας

«Για τον κύριο Μουζάλα υπάρχει μια γενική εκτίμηση και αναγνώριση για το έργο του και εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι από τους πυλώνες προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί με όρους ανθρωπιστικούς και αποτελεσματικά στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων. Από εκεί και πέρα ο ίδιος ανέφερε ότι είπε μια ατυχή λέξη, πράγματι, που ξεφεύγει από την επίσημη θέση της χώρας» απάντησε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ερωτηθείς για το θέμα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ Φίλης μιλώντας στην ΕΡΤ στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του κοινωνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες «Καλώς τους», τόνισε: « Πιστεύω ότι το μείζον θέμα και μάλιστα την παραμονή της Συνόδου Κορυφής είναι η συνοχή – που είναι δεδομένη-του κυβερνητικού σχήματος να εκφράζεται και στα πρόσωπα και στην πολιτική».

Παπαδημούλης: Ο Μουζάλας είναι ένας από τους καλύτερους υπουργούς της κυβέρνησης

Σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Γιάννη Μουζάλα.

Μιλώντας στον Real FM ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαβουλεύονται αλλά η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού», προσθέτοντας ότι «ο κ. Καμμένος συμμετέχει και στηρίζει κυβέρνηση Τσίπρα, δεν διορίζει αυτός υπουργούς.»

«Δεν συμφωνώ με τη στάση του κ. Καμμένου και την εμμονή του στο θέμα αυτό. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση», ανέφερε ακόμα, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στον Γ. Μουζάλα σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να υποβάλει καμία παραίτηση» καθώς «είναι ένας από τους καλύτερους υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο πόστο».

Κουράκης: Ήταν μια ατυχής στιγμή και τίποτα περισσότερο

«Ήταν μια ατυχής στιγμή και τίποτα περισσότερο» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Κουράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», αφού τόνισε ότι το ζήτημα με την ονομασία της πΓΔΜ δεν είναι ασήμαντο, εκτίμησε ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω έκταση, καθώς –όπως είπε– αυτή τη στιγμή απασχολούν τη χώρα τόσα άλλα ανοιχτά θέματα.

Μάλιστα, επέκρινε τη ΝΔ για το γεγονός, όπως επισήμανε, ότι ενώ ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε το λάθος του, η αξιωματική αντιπολίτευση διογκώνει το θέμα για να δημιουργήσει πρόβλημα και να αποδυναμώσει τον υπουργό. «Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Κουμουτσάκο ήταν χειρότερο. Να πέσουν και να εκμεταλλευτούν μια ατυχή στιγμή στην παραδρομή του λόγου» είπε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Σαμαράς και ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι είχαν διαχειριστεί αυτό το ζήτημα επί δεκαετίες δεν μπόρεσαν να το λύσουν και έχουν καταστραφεί συμμαχίες και διπλωματικές ενέργειες όλο αυτό το διάστημα».

Για τα αποτελέσματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, είπε ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν η Ελλάδα θα πρέπει να «κρατάει μικρό καλάθι», με δεδομένο –όπως υπογράμμισε– ότι πολλές χώρες έχουν ήδη διαφοροποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα οι απαιτήσεις της Τουρκίας στην ΕΕ είναι υπερβολικές.

Εξάλλου, ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε υπερβολικές και τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές και το ΔΝΤ στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της ελάφρυνσης του χρέους, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία –όπως είπε- η χώρα και οι πολίτες κόβουν από το υστέρημά τους για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Στο μεταξύ, ο κ. Κουράκης εξέφρασε την αντίθεσή του στη διεκδίκηση του παλιού στρατοπέδου «Καρατάσου», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, από ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, για την κατασκευή γηπέδου και εμπορικού κέντρου. «Τα στρατόπεδα “Καρατάσου” και “Παύλου Μελά” είναι χώροι οι οποίοι προορίζονται, τουλάχιστον στη συνείδηση του κόσμου, να γίνουν τόποι πρασίνου και αθλητισμού και να αποδοθούν στους δήμους και οποιαδήποτε άλλη σκέψη και μετατροπή σε άλλες χρήσεις θα πρέπει να εγκαταλειφθεί» σημείωσε.

Δούρου: Το αίτημα για παραίτηση Μουζάλα υπονομεύει τη χώρα

«Το αίτημα για παραίτηση παρά τη “συγγνώμη” προκρίνει το κομματικό ακροατήριο υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:44