search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:15
MENU CLOSE

Σάλλας: Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά την αισιοδοξία της

16.03.2016 18:36
Σάλλας: Η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο, παρά την ύφεση  - Media

«Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά την αισιοδοξία της» δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

 

«Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά την αισιοδοξία της» δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

«Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί ελαφρώς. Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ. Υπήρξε βελτίωση, ειδικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» επεσήμανε ο Μ. Σάλλας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung, ξεχωρίζοντας τρεις θετικές τάσεις: Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία, ο όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους συρρικνώνεται και αποπληρώνουν τα δάνεια προς την ΕΚΤ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως τα “κόκκινα δάνεια” των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα, καθώς φτάνουν τα 100 δις. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δανείων.

Περίπου 35-40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήκουν σε επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες, υπογράμμισε ο Μ. Σάλλας, χρειάζονται απλά χρηματοδότηση για να σταθούν στα πόδια τους. Η Τράπεζα Πειραιώς διακρατά περίπου 26,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων -18 με 20 δισ. ευρώ- είναι προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών – και περίπου το ήμισυ του όγκου των επιχειρηματικών δανείων στα βιβλία της τράπεζάς του – είναι βιώσιμα.  «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα στοιχεία θα δείξουν ότι έως τα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016 τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν για πρώτη φορά –αν και ελαφρώς.Το 2016 θα είναι ένα κερδοφόρο έτος για όλες τις ελληνικές τράπεζες» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο Μ. Σάλλας, τα hedge funds από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε αντίθεση με επενδυτές από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μεγάλο μέρος των δανείων αυτών ανήκει σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ενδιαφερόμαστε για γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Τέλος ο Μ. Σάλλας κατέληξε ότι «Μέχρι στιγμής, η εμπειρία μας με τους Γερμανούς επενδυτές είναι καλή» και συμπλήρωσε ότι η αντι-γερμανική διάθεση στην Ελλάδα ήταν προσωρινό φαινόμενο στη διάρκεια της κρίσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59