search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:06
MENU CLOSE

Ρουμανία: Κρίση και πολιτικάντηδες

26.11.2009 15:28

Η Ρουμανία ζει μια βαθιά οικο νομική κρίση εδώ και μήνες, αλλά η συνεχώς επιδεινούμε νη οικονομική και κοινωνική κατάστασή της δεν εμποδίζει τις πολιτικές ηγεσίες των κυρίαρχων κομμάτων να επι δίδονται σε παιχνίδια γύρω από τη νομή της εξουσίας.

Η Ρουμανία ζει μια βαθιά οικο νομική κρίση εδώ και μήνες, αλλά η συνεχώς επιδεινούμε νη οικονομική και κοινωνική κατάστασή της δεν εμποδίζει τις πολιτικές ηγεσίες των κυρίαρχων κομμάτων να επι δίδονται σε παιχνίδια γύρω από τη νομή της εξουσίας.

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καθυστερεί την εκταμίευση του δανείου που αναμένει η χώρα ως «μάννα εξ ουρα νού», οι απεργοί να κατεβαίνουν κατά χιλι άδες στους δρόμους, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος Τράγιαν Μπασέσκου κατάφερε και εξασφάλισε περίπου το 33% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και έτσι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, τον κυριότερο αντί παλό του, ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μίρτσεα Γκεοάνα, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 30%.

Ο τρίτος της αναμέτρησης, ο φιλελεύ θερος Κριν Αντονέσκου, κατάφερε να εξασφαλίσει το 20% και θεωρείται βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα κρίνουν σε μεγά λο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα…

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου απλά, διότι ο νικητής του δεύτερου γύρου θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την πλει οψηφία που απαιτείται στη Βουλή για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ουσιαστικά η χώρα παραμένει χωρίς κυβέρνηση εδώ και ενάμιση μήνα, από τότε που οι σοσιαλδημοκράτες αποχώρη σαν από την κυβέρνηση και η προσωρινή κυβέρνηση – η οποία δεν διαθέτει την πλειοψηφία – διεκπεραιώνει απλώς τις υποθέσεις της χώρας, χωρίς να μπορεί να πείσει τους μεγάλους πιστωτές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αποδεσμεύσουν το δάνειο, που θεωρείται απαραίτητο για την ανά καμψη της οικονομίας.

 

Σωρεία παρατυπιών

Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης ο Μπασέσκου δηλώνει βέβαιος ότι θα είναι ο τελικός νικητής, αλλά οι αντίπαλοί του παραθέτουν ήδη σωρεία εκλογικών παρα τυπιών που έγιναν κατά τον πρώτο γύρο, ιδιαίτερα στις κάλπες που είχαν στηθεί για τους ετεροδημότες, όπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων μέσα σε λίγες ώρες, για να ψηφίσουν.

Η προσέλευση κυμάνθηκε στο 54% και ξεπέρασε τις απαισιόδοξες προβλέ ψεις για ποσοστό κάτω από το 50%. Παράλληλα με τον πρώτο γύρο, έγινε και δημοψήφισμα, με το οποίο οι πολίτες της Ρουμανίας ρωτήθηκαν αν τα δύο σώματα της Βουλής, που έχουν συνολικά 471 μέλη, θα πρέπει να συγχωνευτούν σε ένα σώμα και το σύνολο των μελών να είναι μόνο 300. Και στο δημοψήφισμα η συμμετοχή ξεπέρασε το 50% και υπερψηφίστηκε η πρόταση για ένα σώμα με 300 βουλευτές, κάτι που μάλλον βολεύει τους χειρισμούς που ετοιμάζει ο Μπασέσκου…

Ο απερχόμενος Μπασέσκου, ο οποίος κατηγορείται εκτός των άλλων και για νεποτισμό έχοντας εξασφαλίσει οικονο μικά την οικογένειά του και στείλει την κόρη του ως βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει και στον δεύτερο γύρο, παρά τις επιθέσεις και τις επικρίσεις μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης.

Ο Μπασέσκου, πρώην πλοίαρχος, έθεσε στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας του τα «κατορθώματά» του, δηλαδή την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αγώνα που, όπως λέει, διεξήγαγε κατά της διαφθοράς.

Αντίπαλος του Μπασέσκου είναι ο Μίρτσεα Γκεοάνα, πρώην υπουρ γός Εξωτερικών και πρεσβευτής της Ρουμανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ελπίζει ότι στον δεύτερο γύρο ένα μεγάλο ποσοστό από τους ψηφοφόρους που προτίμησαν αρχικά τον Αντονέσκου, θα ψηφίσουν εκείνον. Η αδυναμία του Γκεοάνα είναι το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει πολλές και αντίπαλες τάσεις, οι οποίες δεν αποτε λούν προϋπόθεση για μια ευρύτερη απή χηση του υποψηφίου τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:05