search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:40
MENU CLOSE

Λούλα: Η πτώση ενός «μύθου»

18.03.2016 10:06
Βραζιλία: «Κατηγορώ» Λούλα κατά Μπολσονάρου - «Μετατρέπεις τον κορωνοϊό σε όπλο μαζικής καταστροφής» - Media

Εν μέσω της πολιτική κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Λούλα ντα Σίλβα, οι αρθρογράφοι της χώρας μιλούν για την «πτώση ενός μύθου της αριστεράς» παρουσιάζοντας την άλλη πλευρά ενός πολιτικού που έφυγε από την εξουσία με τον χαρακτηρισμό του «ήρωα».

Εν μέσω της πολιτική κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Λούλα ντα Σίλβα, οι αρθρογράφοι της χώρας μιλούν για την «πτώση ενός μύθου της αριστεράς» παρουσιάζοντας την άλλη πλευρά ενός πολιτικού που έφυγε από την εξουσία με τον χαρακτηρισμό του «ήρωα».

Ο Λούλα όταν ήταν παιδί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να βοηθήσει τη μητέρα του που μεγάλωνε μόνη της οκτώ παιδιά. Στην αρχή έγινε λούστρος και πουλούσε τσιγάρα στους δρόμους του Σάο Πάολο. Πρώην εργάτης που έχασε ένα δάχτυλο σε μια μηχανή, ο Λούλα έγινε στη συνέχεια συνδικαλιστής που έκανε την στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας να τρέμει κάτω από τεράστιες κινητοποιήσεις και απεργίες. Το προφίλ του ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ όταν κατάφερε να βγάλει 40 εκατομμύρια του πληθυσμού από την φτώχεια. Οι πολίτες τον «δόξασαν», ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας είναι τελείως διαφορετική. Μιλούν για ένα ντα Σίλβα γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά.

Γράφουν χαρακτηριστικά πως το βράδυ της Τετάρτης, στην Βραζιλία έψαχναν να βρουν για ποιόν έγραψαν την εξής φράση: «Στη Βραζιλία όταν ένας φτωχός κλέβει πάει φυλακή αλλά όταν ένας πλούσιος κλέβει γίνεται υπουργός». Η απάντηση ήταν: για τον Λούλα.

Ο πρώην ηγέτης κατηγορείται ότι δέχτηκε να γίνει υπουργός της «δικής του» προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ ώστε να γλυτώσει από τα νύχια του εισαγγελέα Sérgio Moro, ο οποίος τον κυνηγάει για το σκάνδαλο Petrolão: δηλαδή, για ένα σκάνδαλο κλοπής δημοσίου χρήματος στην εταιρεία Petrobras, την δημόσια εταιρεία πετρελαίου, για να χρηματοδοτήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Μεταξύ 2011 και 2014 πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ  πήγαν στο Ινστιτούτο Λούλα και στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων του πρώην προέδρου της Βραζιλίας. Ένα ποσό από αυτά τα εκατομμύρια κατέληξε σε λογαριασμό εταιρείας που έχει ο ένας από τους γιούς του Λούλα.

Αν ο Λούλα γινόταν υπουργός δεν θα δικάζονταν από τα ποινικά δικαστήρια αλλά από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει τη φήμη ότι είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο αυστηρό. Όταν ανακοινώθηκε πως έλαβε τη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης τα ΜΜΕ της Βραζιλίας το θεώρησαν πρόκληση, σχεδόν πραξικόπημα. Έξαλλοι οι βραζιλιάνοι κατέβηκαν αμέσως στο δρόμο και φώναζαν:«Κλέφτη Λούλα, η θέση σου είναι στη φυλακή!». Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη καθότι την Τετάρτη ένας δικαστής της Μπραζίλια διέταξε την προσωρινή ακύρωση της τοποθέτησης Λούλα στην κυβέρνηση.

Τα ΜΜΕ της χώρας κάνουν λόγο για τηλεφωνική συνομιλία που έγινε μεταξύ του Λούλα και της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία κάλεσε τον προκάτοχό της για να του ανακοινώσει πως θα του στείλει την επίσημη πράξη διορισμού του στην κυβέρνηση. «Χρησιμοποίησέ την μόνο αν παραστεί ανάγκη» του είπε. Η αντιπολίτευση θεώρησε πως ο διορισμός αυτός χρησιμεύει μόνο για να επιτραπεί στον Λούλα να αποφύγει την εισαγγελική έρευνα, ενώ η αριστερά καταγγέλλει κυνήγι μαγισσών και κατηγορεί την συντηρητική παράταξη ότι θέλει να αποδυναμώσει τον ήρωα Λούλα για να μην είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία το 2018.

«Πλέον, ακόμη και οι θερμοί οπαδοί του Λούλα αμφιβάλλουν» γράφει ένας αρθρογράφος. «Αν τον συλλάβουν, είναι νεκρός, και θα πάρει μαζί του και το κόμμα του και όλη την Αριστερά» δηλώνει άλλος αναλυτής στα μέσα της χώρας. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24