search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:58
MENU CLOSE

Ποινές «χάδι» στους Αμερικανούς στρατιώτες που βομβάρδισαν νοσοκομείο των ΓΧΣ – «Διαθεσιμότητα» η τιμωρία για 42 νεκρούς!

18.03.2016 12:23
Ποινές «χάδι» στους Αμερικανούς στρατιώτες που βομβάρδισαν νοσοκομείο των ΓΧΣ - «Διαθεσιμότητα» η τιμωρία για 42 νεκρούς! - Media

Διοικητικές κυρώσεις είναι η μοναδική ποινή που θα επιβληθεί στους Αμερικάνους στρατιωτικούς που στις 3 Οκτωβρίου του 2015 βομβάρδισαν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 42 ανθρώπους, γιατρούς και ασθενείς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι της Άμυνας ανακοίνωσαν χθες ότι επιβλήθηκαν ή θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σε περισσότερους από 10 στρατιωτικούς μετά το την απροκάλυπτη αυτή δολοφονική ενέργεια, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη.

«Αυτοί που εμπλέκονταν πολύ στενά στο περιστατικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή διοικητικές κυρώσεις» εναντίον τους, δήλωσε χθες ο σμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. «Ορισμένοι απομακρύνθηκαν από το θέατρο των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Οι διοικητικές κυρώσεις μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, από μια απλή νουθεσία ως μια επιστολή επίπληξης –η οποία στην πραγματικότητα μπλοκάρει τη σταδιοδρομία ενός στρατιωτικού.

Η εξαιρετικά προκλητική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ΜΚΟ Human Rights Watch.

«Οι οικογένειες των θυμάτων θα τις θεωρήσουν, και δικαίως, ταυτοχρόνως ως μια αδικία και μια προσβολή: ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε τη δική του έρευνα και αποφάσισε ότι δεν διαπράχθηκε κανένα έγκλημα», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «ύβρη απέναντι στις ζωές που χάθηκαν στο νοσοκομείο των MSF, αλλά και για ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου στο Αφγανιστάν και αλλού».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο παλαιότερα είχαν αντιδράσει λέγοντας ότι πρόκειται για “παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου” και είχαν ζητήσει ματαίως ωστόσο τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας, ένα αίτημα το οποίο είχε υποστηρίξει κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιδρομή αυτή είχε γίνει λίγο μετά τη σύντομη κατάληψη της Κουντούζ από τους Ταλιμπάν στα τέλη του περσινού Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν η πιο σημαντική στρατιωτική τους νίκη από τότε που εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την αμερικανική επέμβαση το 2001.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν ήταν ανήμερες για τις ακριβείς συντεταγμένες του νοσοκομείου των ΓΧΣ, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο στον βομβαρδισμό του από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:58