search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:53
MENU CLOSE

«Κινέζος» έγινε ο… Ομπάμα

26.11.2009 15:33

Μπορεί η πιο εντυπωσιακή φωτογραφία από την ασιατική περιοδεία του Αμερικανού προέδρου να ήταν η βαθιά, βαθύτατη υπόκλιση του Μπαράκ Ομπάμα στον Γιαπωνέζο αυτοκράτορα (ο πανύψηλος Αμερικανός σχεδόν διπλώθηκε για να υποκλιθεί μπρο στά στον μικρόσωμο Γιαπωνέζο μονάρ χη), αλλά η ουσιαστική υπόκλιση του Αμερικανού προέδρου έγινε στην αναδυό μενη υπερδύναμη, την Κίνα.

Μπορεί η πιο εντυπωσιακή φωτογραφία από την ασιατική περιοδεία του Αμερικανού προέδρου να ήταν η βαθιά, βαθύτατη υπόκλιση του Μπαράκ Ομπάμα στον Γιαπωνέζο αυτοκράτορα (ο πανύψηλος Αμερικανός σχεδόν διπλώθηκε για να υποκλιθεί μπρο στά στον μικρόσωμο Γιαπωνέζο μονάρ χη), αλλά η ουσιαστική υπόκλιση του Αμερικανού προέδρου έγινε στην αναδυό μενη υπερδύναμη, την Κίνα.

Ο Ομπάμα έφτασε στην Κίνα ελπίζο ντας ότι το ταξίδι του θα επιστεγάσει μια σχέση δύο σχεδόν ισότιμων γιγάντων. Φεύγοντας όμως από τη μεγάλη αυτή χώρα του 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων ήταν αναμφίβολα βέβαιος ότι άφηνε πίσω του μία υπερδύναμη, η οποία απλώς έχει την άνεση, λόγω της μακραίωνης ιστορί ας της, να περιμένει σχεδόν στωικά την ανάδυσή της στο διεθνές στερέωμα ως ισοδύναμη τουλάχιστον, αν όχι ακόμα ισχυρότερη σε σχέση με τη σημερινή υπερδύναμη.

Ο Ομπάμα προσπάθησε στο πλαίσιο των διπλωματικών συμβάσεων να μεταφέρει τα μηνύματά του στην ηγεσία της Κίνας, αλλά και στον πολυπληθέστατο και ποικίλο πληθυσμό της. Αλλά, παρά το χάρισμά του και την εκπληκτική ικανότητά του να μεταδίδει στο ακροατήριό του τις ιδέες και αντιλήψεις του, εκεί στην Κίνα ορθώθηκε μπροστά του ένα «σινικό τείχος».

Το καθεστώς του Πεκίνου δεν του επέ τρεψε κανένα «λουτρό πλήθους». Ακόμη και η μοναδική ζωντανή και όχι προκατα σκευασμένη συνάντησή του με νέους φοι τητές φαίνεται πως έγινε με εκκολαπτόμε να κομματικά στελέχη. Ούτε καν επιτρά πηκαν ερωτήσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κινέζο ηγέτη.

Η κινεζική ηγεσία ήταν σαφέστατη: μιλούσε με τον εκπρόσωπο μιας μεγάλης δύναμης με την οποία έχει σχέσεις αλλη λεξάρτησης, αλλά δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει να ραγίσουν τα τείχη που έχει επιβάλει όσον αφορά τον τρόπο διακυβέρ νησης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στην Κίνα έγινε δεκτή με συγκρατημένα αισθήματα ακόμη και από τα αμερικανικά μέσα που τον υποστηρί ζουν πλήρως. Ο Ομπάμα αντιμετώπισε τους Κινέζους ηγέτες ευρισκόμενος σε πολύ πιο δύσκολη θέση από ό,τι οι προκάτοχοί του όταν επισκέφθηκαν το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ο μεγά λος οφειλέτης και η Κίνα ο μεγαλύτερος πιστωτής, αυτή τη στιγμή, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα, η οποία σημειώνει εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 8%, είναι μια καλπάζουσα οικονομία, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να βγουν από την κρίση. Οι Αμερικανοί καταναλωτές προσφέρουν ευημερία στους Κινέζους, ενώ η Αμερική χρωστά ένα μεγάλο τμήμα από τη δύναμή της στα φτηνά κινέζικα προϊόντα και εργατικά χέρια.

Πάνω από το 50% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, δηλαδή ουσιαστικά του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, βρίσκεται έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διαθέτει ομόλογα των ΗΠΑ αξίας δύο τρι σεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή είναι η βασική πηγή που χρηματοδοτεί το αμερι κανικό έλλειμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν σφό δρα να ανατιμηθεί το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, κάτι το οποίο αρνούνται κατη γορηματικά οι Κινέζοι, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πάψουν να είναι ανταγωνι στικά τα προϊόντα που εξάγουν.

Ο Ομπάμα ζήτησε τη συνεργασία της Κίνας στη σταθεροποίηση του παγκό σμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στα ζητήματα του περιβάλλοντος, αλλά και για να πειστούν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδο ξίες τους.

Η Κίνα δεν δεσμεύτηκε, τουλάχιστον δημοσίως, σε κανένα θέμα. Αλλά και ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα ζητήματα που οι Κινέζοι θεωρούν «ταμπού», δηλαδή το Θιβέτ, την Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρα τία ή την ελευθερία του λόγου και του Διαδικτύου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:52