search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:05
MENU CLOSE

Από σήμερα σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό: Όσοι μπαίνουν στη χώρα θα κρατούνται μέχρι νεωτέρας

20.03.2016 07:16
Από σήμερα σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό: Όσοι μπαίνουν στη χώρα θα κρατούνται μέχρι νεωτέρας  - Media

Θα παραμένουν σε hotspot και εκεί θα κρίνεται εάν θα χορηγηθεί άσυλο, ή εάν θα επαναπροωθούνται πίσω στην Τουρκία.

 

 

Νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Ε.Ε για το προσφυγικό. Όπως αναφέρει η συμφωνία: «όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων».

Επίσης για να εφαρμοστεί η συμφωνία θα πρέπει να αδειάσουν τα νησιά από τους πρόσφυγες και οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και αυτό ώστε όσοι καταφτάνουν από αύριο στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.

Ήδη στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το πρωί το καταμαράν tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1169 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ολοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Xθες βράδυ 446 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Eλευθέριος Βενιζέλος” αναμένεται να αναχωρήσει στις 10 το πρωί με 1372 άτομα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Καβάλα.

Πριν από λίγο δέκα ακόμη λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά, έφθασαν στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή τους μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός τους, ο οποίος πάντως υπολογίζεται στα 400 άτομα. Εχθές ο τελικός αριθμός των πρώτων μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό έφθασε στα 330 άτομα.
Στον καταυλισμό έχουν αναπτυχτεί σκηνές προκειμένου να φιλοξενήσουν περί τα 1600 άτομα αλλά η δυναμική του χώρου δίνει την δυνατότητα επέκτασης για φιλοξενία και περισσότερων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:05