23/01/2019 00:12:50
26.11.2009

« Έκθεση ιδεών» η απόφαση της Κοπεγχάγης για το κλίμα

Εξήντα πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνή σεων, από τους 191 που έχουν προσκλη θεί, έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, αλλά και οι πλέον αισιόδοξοι υποχρεώνονται τώρα να χαμηλώνουν πολύ τον πήχη.

Οι σημαντικότεροι πολιτικοί ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι πηγαίνουν στην πρωτεύ ουσα της Δανίας για να υπογράψουν απλώς ένα κείμενο διακήρυξης φιλόδοξων προθέσεων, χωρίς κανένα δεσμευτικό πλαίσιο και χρονοδι άγραμμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι, για να θεωρηθεί επιτυχημένη η διάσκεψη, πρέπει να επιτευχθούν τρεις στόχοι:

◆ Να αποφασιστούν σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

◆ Να δοθούν μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις στον Τρίτο Κόσμο ώστε να περιοριστεί η χρήση κάρβουνου.

◆ Η κάθε χώρα να δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα σε εθνικό πλαίσιο.

Με απλά λόγια, το κυρίαρχο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι ηγέτες όλου του κόσμου είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι πλουσιότερες χώρες, που στήριξαν την ανάπτυξή τους στην περιφρόνηση του περι βάλλοντος και είναι συλλογικά υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι οι βιομη χανικές χώρες θα υποστούν τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου σε ποσοστό 20%, ενώ οι φτωχότερες χώρες – που είναι υπεύθυνες μόνο για το 2% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα – θα πληγούν περισσότερο. Πίσω από αυτά τα στοιχεία όμως, υπάρχουν ζωές που καταδικάζουμε. Κάθε χρόνο, 300.000 άνθρω ποι πεθαίνουν και 325 εκατομμύρια πλήττονται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 98% των θυμάτων αυτών προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κι όμως! Οι φτωχότερες χώρες έλαβαν λιγότε ρο από το 10% των κεφαλαίων που είχαν υποσχε θεί οι πλούσιες χώρες!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.