search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:16
MENU CLOSE

Ο «Ποιος;» και η «Δεν γνωρίζω

26.11.2009 15:47

Αν κάποιοι ήθελαν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ένα ζευγάρι που θα μπορούσε να παραλύσει την… κυκλοφορία σε κάθε του εμφάνι ση», μάλλον απογοητεύτηκαν… «Ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. και η υπουργός Εξωτερικών θα μπο ρούσαν να τσακωθούν άνετα με κάποιους άλλους περαστικούς για να βρουν ένα… ταξί» έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Κυριακάτικοι Τάιμς».

Αν κάποιοι ήθελαν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ένα ζευγάρι που θα μπορούσε να παραλύσει την… κυκλοφορία σε κάθε του εμφάνι ση», μάλλον απογοητεύτηκαν… «Ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. και η υπουργός Εξωτερικών θα μπο ρούσαν να τσακωθούν άνετα με κάποιους άλλους περαστικούς για να βρουν ένα… ταξί» έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Κυριακάτικοι Τάιμς».

Ο διορισμός του Βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν φαν Ρομπέι και της Βρετανής επι τρόπου για το Διεθνές Εμπόριο Κάθριν Άστον στα αξιώματα του προέδρου και της υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε αναμφισβήτητα πολλούς να… ξύσουν αμήχανα τα κεφάλια τους. «Ο κύριος Ποιος και η κυρία Δεν γνωρίζω», όπως έγραψε με μπόλικη δόση ειρω νείας το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ»…

Και όμως, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια θα πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα ότι αυτό το «ελάχιστα συναρπαστικό ζευ γάρι» θα ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η επιλογή του ηγετικού διδύμου της Ε.Ε. από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες –στην πραγματικότητα από τρεις, τον Σαρκοζί, τη Μέρκελ και τον Μπράουν – είχε ένα και μόνο κριτήριο: Να είναι πολιτικοί μικρής εμβέλειας, που να μην κάνουν τίποτα χωρίς την έγκριση των ισχυρών χωρών.

Δυο ισχυρές πολιτικές προσω πικότητες που θα μπορούσαν να ακολουθούν και δική τους, ανεξάρτητη γραμμή, θα υπονό μευαν την επιρροή των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων – κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Και φυσικά, τώρα, ο στόχος επε τεύχθη.

Ο 62χρονος Χέρμαν φαν Ρομπέι ανέλαβε την πρωθυπουρ γία του Βελγίου πριν από έναν χρόνο, λίγο πριν αποστρατευτεί από την πολιτική. Το προσόν του; Κατάφερε να διατηρήσει τον πεντακομματικό κυβερνη τικό συνασπισμό του Βελγίου ενωμένο για έναν ολόκληρο χρόνο! Βασική του ενασχόληση; Γράφει ποιήματα και πηγαίνει πολύ συχνά σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων, στο βόρειο Βέλγιο. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο παράλο γο και το μυστηριώδες και εγώ έχω επιλέξει το μυστηριώδες» αρέσκεται να λέει συχνά ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε.

 

Η «κόκκινη βαρόνη»

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, έκπληξη ήταν ο διορισμός της Κάθριν Άστον ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Όπως αποκάλυψαν οι «Τάιμς», «ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τράβηξε το όνομά της από το καπέλο, την τελευταία στιγμή κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η επιλογή της έγινε ομόφωνα από τους 27 ηγέ τες στη διάρκεια του δείπνου, τρώγοντας άγρια μανιτάρια, λευ κές τρούφες και ψάρι…

Άλλωστε η Άστον δεν γνώριζε καν το πρωί της ίδιας ημέρας ότι το όνομά της έπαιζε για το ευρω παϊκό υπουργείο Εξωτερικών. Ετοιμαζόταν μάλιστα να επιβιβα στεί στην αμαξοστοιχία Eurostar για να μεταβεί από τις Βρυξέλλες στο σπίτι της στο Λονδίνο, όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Κάθι έμεινε πραγματικά άφωνη» μόλις άκουσε τα νέα, αποκάλυψε ένας στενός συνεργάτης της. Όπως άλλωστε άφωνοι έμειναν κι όλοι οι Ευρωπαίοι.

Απλώς, η σύνοδος δεν θα τελείωνε ποτέ αν τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν ήταν από τη Βρετανία. Ο Γκόρντον Μπράουν, αφού δεν μπόρεσε να επιβάλει την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για την προεδρία της Ε.Ε., ζήτησε οπωσδήποτε το υπουρ γείο Εξωτερικών. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγκά στηκαν να συμφωνήσουν. Το τελευταίο «εμπόδιο» ήρθη μόλις έγινε γνωστό ότι η Άστον μιλάει και γαλλικά. Τότε και ο Σαρκοζί απάντησε θετικά στην υποψηφι ότητά της.

Η 56χρονη Κάθριν Άστον είναι στέλεχος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, αλλά δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευ τής. Το 1999, διορίστηκε από τον Τόνι Μπλερ επικεφαλής των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων. Στο πλαίσιο του διορι σμού, έλαβε και τον τίτλο της: βαρόνη Άστον.

Οι άσπονδοι φίλοι της την ονομάζουν μάλιστα «Κόκκινη βαρόνη», λόγω της εργατικής της καταγωγής από το Λανκασάιρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:15