04/06/2020 05:47:53
26.3.2016 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1909 στις 26-03-2016

Ο Μυριβήλης ως θεατρικός συγγραφέας…

Ο Μυριβήλης ως θεατρικός συγγραφέας… - Media
 
Στρατής Μυριβήλης (1892-1969), ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αντιμιλιταριστής πατριώτης και λυρικός πεζογράφος του Αιγαίου, ένας «αδιάλλακτος της λογοτεχνίας». Για πρώτη φορά «Οι γοργόνες», «Ο Δευκαλίων» και το «Μια μαχαιριά» μεταπηδούν από τις σελίδες ενός βιβλίου στη σκηνή του θεάτρου και προσκαλούν το κοινό σε μια πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τρεις ανθρώπινες ιστορίες που διαπερνούν τον χρόνο, ζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας και μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, από την ομάδα HomoLudensTheatre, που μας παρουσιάζει τη θεατρική διασκευή τριών διηγημάτων από το «Πράσινο Βιβλίο» του Στρατή Μυριβήλη. 
 
Η πνευματώδης γραφή του Μυριβήλη μάς ταξιδεύει σε έναν κόσμο από εικόνες της Ελλάδας του ’30, ενώ συγχρόνως μας συνεπαίρνει σε έναν δικό του κόσμο, άχρονο, γεμάτο «εξαίσιες φαντασίες και θάματα», για να μας μιλήσει τελικά για τις διαχρονικές αγωνίες του ανθρώπου. Αφηγείται με κέφι κι έναν παιχνιδιάρικο αυτοσαρκασμό ιστορίες για το πέρασμα του χρόνου, τις προσδοκίες, την ταυτότητα, την αποδοχή, την αγάπη. 
 
Η Ομάδα. Ο βασικός πυρήνας των ΗomoLudens (Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Εύα Ανδρονικίδου και Μελίνα Αναλυτή) συναντήθηκε τον Οκτώβρη του 2014 με αφορμή το έργο «Αυτά που επιστρέφει η θάλασσα» της Κολομβιανής Obeida Benavides, το οποίο επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στην Ανοιχτή Πλατφόρμα Nέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου τον Μάιο του 2015, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε πρωτότυπη μετάφραση. Η ομάδα ενισχύθηκε σταδιακά από άτομα με διαφορετικές ιδιότητες και εμπειρία από διάφορους τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η αγαπημένη μου ηθοποιός και τραγουδίστρια Μυρτώ Ναούμ, καθώς επίσης και προς όλα τα επίπεδα των αναγκών μιας θεατρικής παραγωγής. Το όνομα της ομάδας είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ολλανδού ιστορικού Johan Huizinga, που γράφτηκε το 1938 και κάνει λόγο για τη σημαντικότητα του «παίζειν» στον πολιτισμό. 
 
INFO «Στρατή Μυριβήλη: Ιστορίες από το Πράσινο Βιβλίο», κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 στο Πόλη Θέατρο, Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87, πλ. Βικτωρίας (τηλ.: 211 18 28 900). Διασκευή - σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη. Σκηνικά - κοστούμια: Μελίνα Αναλυτή. Φωτισμοί: Βασ. Κλωτσοτήρας. Κίνηση: Αυγ. Κούμουλος. Χορογραφίες: Άννα Βαρδαξόγλου. Παίζουν: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Εύα Ανδρονικίδου, Ευθ. Γεωργόπουλος, Δημ. Μαμιός, Μυρτώ Ναούμ, Νίκος Ρουμπάκης, Διον. Σάββας
 
ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.