search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:29
MENU CLOSE

Τα 14 σημεία – κλειδιά μετά την πολύνεκρη επίθεση στις Βρυξέλλες – Τα πρώτα συμπεράσματα, τι ξέρουμε και τι να περιμένουμε

26.03.2016 08:38
Τα 14 σημεία - κλειδιά μετά την πολύνεκρη επίθεση στις Βρυξέλλες - Τα πρώτα συμπεράσματα, τι ξέρουμε και τι να περιμένουμε  - Media

Πως διαμορφώνεται το τοπίο στην Ευρώπη μετά το τελευταίο χτύπημα του ISIS

 

Το ISIS, αν και βρίσκεται στο στόχαστρο ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια εξακολουθεί να μηχανεύεται τρόπους για να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί καλά οργανωμένες και συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης. Τα πρώτα συμπεράσματα ειδικών κι αναλυτών, σε κορυφαία έντυπα παγκόσμιας εμβέλειας, μετά και το χτύπημα στις Βρυξέλλες επικεντρώνουν σε μερικά βασικά σημεία:

– Οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής υποχρεώνονται ήδη να ζουν με τον τρόμο είτε αυτό σημαίνει την ανησυχία για τυχόν μελλοντική τρομοκρατική επίθεση, είτε τα διαρκώς αυξανόμενα μέτρα ασφαλείας από τις Αρχές, είτε τον αυτοπεριορισμό λόγω φόβου. Ήδη οι κάτοικοι σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και αλλού έχουν περιορίσει τις εξόδους τους σε μέρη που μαζεύουν πολύ κόσμο, όπως σε γήπεδα, θέατρα, καφέ, μετρό κλπ.

– Μετά την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, από τους βασικούς υπόπτους του μακελειού στο Παρίσι με 130 νεκρούς, έγινε γνωστό ότι επί τέσσερις ολόκληρους μήνες είχε βρει καταφύγιο ανάμεσα σε «συμπαθούντες» γείτονες και φίλους μόλις λίγους δρόμους μακριά από το σπίτι του στο Μόλενμπεκ. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να δικαιολογήσουν και να επιδοκιμάσουν τις μεθόδους Αμπντεσλάμ, ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμοι να βάψουν οι ίδιοι τα χέρια τους με αίμα.

– Αν και ήδη σε έξι ευρωπαϊκές χώρες 18 τζιχαντιστές κρατούνται ως εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις στο Παρίσι, η «δεξαμενή» στρατολόγησης διαθέτει πληθώρα νεοσύλλεκτων. Το ISIS κατάφερε να οργανώσει αρκετούς τζιχαντιστές για την περίπλοκη επιχείρηση κάτω από την μύτη των αρχών στις Βρυξέλλες, μόλις τέσσερις μέρες μετά την σύλληψη Αμπντεσλάμ.

– Οι αξιωματούχοι συμπεραίνουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν μάθει πώς να φτιάχνουν φονικές βόμβες από συνηθισμένα, εύκολα να βρεθούν χημικά, όπως ουσίες για τις βαφές μαλλιών και ασετόν. Όμως οι αρχές ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν κάποιον από τους κατασκευαστές αυτών των βομβών ή να εισχωρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό στο δίκτυο επικοινωνίας των τζιχαντιστών.

– Αναμένεται, εξάλλου, ότι πολλοί μελλοντικοί τρομοκράτες θα στρατολογηθούν εντός Ευρώπης. Παράλληλα, χιλιάδες άντρες και γυναίκες από την Ευρώπη έχουν επισκεφθεί το «χαλιφάτο» σε Συρία και Ιράκ όπου έχουν λάβει εκπαίδευση και την ανάλογη κατήχηση.

– Στο μεταξύ, η Λιβύη βράζει και εξελίσσεται σε καινούργιο προπύργιο των τζιχαντιστών, ενώ ISIS και Άλ Κάιντα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια οργάνωση έχει τα πιο «καθαρόαιμα», σκληρά τζιχαντιστικά διαπιστευτήρια. Οι αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη θεωρούν ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις, σε περισσότερες πόλεις.

– Ειδικοί συμπεραίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν με προσοχή, έχοντας υπόψιν ότι σκοπός των τρομοκρατών είναι πάντα η πρόκληση των μεγαλύτερων αντιδράσεων. Πολιτικοί όπως ο Τραμπ που θέλει να αποκλείσει κάθε μουσουλμάνο από τις ΗΠΑ ή πολιτικοί κάποιων ευρωπαϊκών χωρών που δηλώνουν ότι θα δεχθούν μόνο χριστιανούς πρόσφυγες, ουσιαστικά ρίχνουν νερό στον μύλο του ISIS. Ρητορικές εχθρικές προς το σύνολο των μουσουλμάνων, ίσως και να βοηθούν κάποιους ήδη ριζοσπαστικοποιημένους να εξελιχθούν σε βομβιστές. Θα πρέπει οι πολιτικές να ξεχωρίσουν και να αποκόψουν τους φανατισμένους, όχι να “σπρώξουν” μετριοπαθείς μουσουλμάνους στους φανατικούς.

– Μια επείγουσα προτεραιότητα που προκύπτει είναι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να διαβεβαιώσουν έμπρακτα τους πολίτες τους ότι εργάζονται σοβαρά για να τους προστατέψουν. Ένας από τους βασικούς λόγους που η κοινή γνώμη αντιδρά έντονα στην τρομοκρατία είναι ότι αισθάνεται πως η Πολιτεία δεν μπορεί να εκπληρώσει την βασική της υποχρέωση, να κρατά τους πολίτες ασφαλείς από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν όρια.

– Η διεθνής συμμαχία κατά του ISIS  έχει καταφέρει να περιορίσει κάπως το «χαλιφάτο» στην Μ. Ανατολή. Όμως απέχουμε πολύ από το να εξουδετερωθεί, αν ποτέ συμβεί αυτό τελικά. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την σοβαρή εμπλοκή του ιρακινού στρατού, που ακόμη είναι ανέτοιμος, αλλά και χερσαίες δυνάμεις στην Συρία, που προς το παρόν δεν υπάρχουν.

– Στο μεταξύ, η ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να εμπνέει, να τρομοκρατεί και να στρατολογεί συνεχίζεται αμείωτη. Εκτός αυτού, Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν και τους “δικούς τους” εγχώριους τζιχαντιστές να αντιμετωπίσουν, δηλαδή πολίτες τους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στις χώρες τους.

– Η διαδικασία της «αποριζοσπαστικοποίησης» ανθρώπων που στρατολογήθηκαν, βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο στην Ευρώπη.

– Αν και η συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών έχει βελτιωθεί, παραμένουν προβλήματα και εμπόδια στην ανταλλαγή των πληροφοριών. Τα γεγονότα αποδεικνύουν, δυστυχώς, ότι οι τζιχαντιστές στην Ευρώπη λειτουργούν διασυνοριακά καλύτερα και πιο οργανωμένα απ’ ό,τι οι υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών. Οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια ένα περίπλοκο δίκτυο που διατρέχει ολόκληρη την Ευρώπη για να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις και χώρες. Όσοι έχουν ήδη συλληφθεί αποτελούν προφανώς μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η αδυναμία των βελγικών Αρχών σχετικά με το διπλό χτύπημα στις Βρυξέλλες έχει κι αυτή επιβεβαιωθεί.

– Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για όλη την ηλεκτρονική τους επικοινωνία. Ακόμη χρησιμοποιούν κυρίως το dark web, προσπαθώντας να κινούνται πάντα κάτω από την μύτη των Αρχών.

– Κι ένα τελευταίο συμπέρασμα από τα μέχρι τώρα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη: Όλοι ανεξαιρέτως είναι στόχοι των τζιχαντιστών σε κάθε τρομοκρατική τους επίθεση. Επιδιώκουν, δηλαδή, μαζικές απώλειες, ανεξάρτητα από θρήσκευμα, ιδιότητα, εθνικότητα ή οτιδήποτε άλλο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33