search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12
MENU CLOSE

Σβίγκου: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει συλλογική απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις

26.03.2016 14:14
Ράνια Σβίγκου υπέρ Φώφης απέναντι σε Πρετεντέρη - Media

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει συλλογική και ενιαία απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών σκοταδιστών, αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη ΚΟNTRANEWS.

 

 

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει συλλογική και ενιαία απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών σκοταδιστών, αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη ΚΟNTRANEWS.

Η κ. Σβίγκου χαρακτηρίζει ακροδεξιάς έμπνευσης και άτοπη κάθε προσπάθεια σύνδεσης του προσφυγικού με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη να χτυπηθεί η τρομοκρατία αλλά και τα αίτια που τη γεννούν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στην αξιολόγηση, σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που διαπραγματεύεται, ενώ αναφορικά με αξιώσεις που εγείρονται στη διαπραγμάτευση για την υιοθέτηση μέτρων εκτός του πλαισίου της συμφωνίας του καλοκαιριού, σημειώνει ότι δεν μπορεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του καλοκαιριού και όσα απερρίφθησαν τότε από την πόρτα, να εισέλθουν σήμερα από το παράθυρο της αξιολόγησης.

Ως προς την προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ η κ. Σβίγκου τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, την ιδεολογική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό και ότι ως κόμμα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους προβληματισμούς και τις διεργασίες που διαπερνούν ακόμα και σοσιαλιστικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενη στο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών, μισαλλόδοξων και σκοταδιστών, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της συλλογικής και ενιαίας απάντησης, που δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», γιατί «η ασφάλεια και η δημοκρατία δεν είναι εξ ορισμού αντιθετικές έννοιες».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού, πέρα από υπεραπλουστευτική και ακροδεξιάς έμπνευσης, είναι και άτοπη καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι οι δράστες ήταν πολίτες των χωρών στις οποίες επιτέθηκαν. «Το κλείσιμο των συνόρων και η άρνηση της μετεγκατάστασης προσφύγων, δεν θα συμβάλει καθόλου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η υλοποίηση της μετεγκατάστασης είναι ο μόνος τρόπος, αφενός να βρεθεί μια ανθρωπιστική λύση στο δράμα των προσφύγων, κι αφετέρου να υπάρξει μια οργανωμένη και άρα ελεγχόμενη μετακίνηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σβίγκου αναφέρεται στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία αλλά και τα αίτια που τη γεννούν και να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και να απομονωθούν οι ακραίες ρατσιστικές φωνές.

«Η Ευρώπη είναι βαθιά πληγωμένη. Και βρίσκεται μπροστά σε ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η κάθε χώρα χωριστά, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι αυτός της εθνικιστικής περιχαράκωσης και της ακροδεξιάς. Αν επιλεχθεί αυτός ο δρόμος, ούτε η ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται, ούτε η ίδια ως συλλογικό εγχείρημα έχει μέλλον», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί πως αν επικρατήσουν οι ακραίες φωνές, αν κερδίσουν και άλλο έδαφος η ακροδεξιά και ο ρατσισμός, αυτή θα είναι άλλη μια έμμεση νίκη του φονταμενταλισμού.

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση, η κ. Σβίγκου δηλώνει πως η σημερινή είναι η πρώτη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, που αγωνίζεται για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, με έγνοια για τους πιο αδύναμους. «Αν είχε μπει στη λογική των προηγουμένων, που υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν, τότε ίσως η αξιολόγηση να είχε κλείσει προ πολλού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνιστά διαπραγμάτευση. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι, όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του καλοκαιριού και όσα απερρίφθησαν τότε από την πόρτα, να εισέλθουν σήμερα από το παράθυρο της αξιολόγησης», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απαντά πως οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τις ελπίδες τους, σε δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας. «Παρόλα αυτά, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, άρχισαν να ακούγονται φωνές από κόμματα της αντιπολίτευσης, απώτερος σκοπός των οποίων ήταν η επιστροφή στην εξουσία, για μετάλλαξη της λαϊκής εντολής. Ο κόσμος εμπιστεύεται τη σημερινή κυβέρνηση, κι αυτή η εμπιστοσύνη είναι η μεγαλύτερη δύναμή της», σημειώνει η κ. Σβίγκου ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, την ιδεολογική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό έδειξε, άλλωστε, και η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ως κόμμα, μάλιστα, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους προβληματισμούς και τις διεργασίες που διαπερνούν ακόμα και σοσιαλιστικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» για να καταλήξει: «Δεν είναι δυνατή η συνεργασία με δυνάμεις που ομνύουν στη λιτότητα και στην περιστολή του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τέτοιες λογικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία προς αυτό, υπογραμμίζει πως αποτελεί μια διαδικασία αποτίμησης, περισυλλογής, αλλά και στρατηγικού προσανατολισμού. «Από το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμβεί κοσμογονικές αλλαγές τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Το προσφυγικό, η άνοδος της ακροδεξιάς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ελπιδοφόρα άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων σε μια σειρά άλλων χωρών, η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο όπως αυτό που ορίζει η συμφωνία, η σχέση κόμματος και κυβέρνησης, αποτελούν τα κύρια ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν», επισημαίνει και προσθέτει πως το συνέδριο πρέπει να δώσει απαντήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε αυτά τα ερωτήματα.

Σε ερώτηση για τη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι και για ποιους λόγους επιθυμούν να συνεχιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας, ανομίας, ατιμωρησίας το οποίο ρίζωσε, με την ανοχή ή και τη στήριξη των κομμάτων του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια. «Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν εμπλέκεται στο σκοτεινό παιχνίδι της διαπλοκής, και άρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκβιασμού, έχει δεσμευθεί ότι όλα αυτά τελείωσαν», προσθέτει και σχολιάζει: «Αυτό φαίνεται, άλλωστε, ότι το έχουν καταλάβει διάφοροι, αν κρίνουμε και από τα πανικόβλητα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που εμφανίζονται, εδώ και μέρες».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12