search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Η βασική αιτία της διαφθοράς και της σήψης πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το σύστημα

29.03.2016 21:19
Κουτσούμπας: Η βασική αιτία της διαφθοράς και της σήψης πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το σύστημα - Media

“Όποια πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία, οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αποδέχεται ως αιώνιο τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στηρίζει αντικειμενικά το πλαίσιο στο οποίο γιγαντώνονται αυτά τα φαινόμενα και γίνεται αναπόφευκτα μέρος της διαπλοκής” υπογράμμισε στην ομιλία του στην Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

 

“Όποια πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία, οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αποδέχεται ως αιώνιο τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στηρίζει αντικειμενικά το πλαίσιο στο οποίο γιγαντώνονται αυτά τα φαινόμενα και γίνεται αναπόφευκτα μέρος της διαπλοκής” υπογράμμισε στην ομιλία του στην Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να εξάγει ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί αυτήν την συζήτηση, κι ενώ “έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και τις μεγαλύτερες αδικίες που έρχονται με μορφή καταιγίδας, ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, το ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του λαού μας”.

“Η βασική αιτία της διαφθοράς και της σήψης πρέπει να αναζητηθεί στο ίδιο το σύστημα που αποθεώνει το κυνήγι του κέρδους και οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διάφορα μονοπώλια και ξεχωριστά επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου «ο θάνατός σου η ζωή μου», επιβάλλεται ως υπέρτατος νόμος” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι η συζήτηση έπρεπε να αφορά τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας μας από δήθεν συμμάχους και το πως πρέπει να σταματήσουν να προετοιμάζονται νέα μέτρα σε βάρος του λαού, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι νέοι νόμοι- λαιμητόμοι.

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι κάθε φορά που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανέσυραν την σκανδαλολογία, την πάταξη της διαφθοράς και τα “καθαρά χέρια” της Δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι τα μεγάλα πολιτικά- οικονομικά σκάνδαλα, “πάντα σχετίζονταν με αναδιαρθρώσεις, ανακατατάξεις στην αγορά κεφαλαίου, την εμφάνιση δηλαδή «νέων τζακιών»”, προσθέτοντας ότι “στο όνομα της καταπολέμησής της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματιών.”

Επικαλούμενος παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “στα μεγάλα ζητήματα διαπλοκής κράτους- μονοπωλίων, δεν αποτελεί η Ελλάδα ούτε εξαίρεση, ούτε έχει το προβάδισμα.”

Ο κ. Κουτσούμπας είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι οι εργαζόμενοι για να καταλάβουν τι ακριβώς εννοούν ως “διαφθορά” τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος, “πρέπει να βάζουν δίπλα- δίπλα τους νόμους που ψηφίζουν στη βουλή και εκείνους που αφορούν τους εφοπλιστές- βιομήχανους και εκείνους που αφορούν τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, όπως και εκείνους που χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλα.”

“Είναι γνωστό άλλωστε, ότι, μπορεί σε μια χώρα με βάση τους νόμους της, μία πράξη να θεωρείται διαφθορά, ενώ σε μια άλλη χώρα, μπορεί να θεωρείται μέχρι και απόδειξη υγιούς, έξυπνης επιχειρηματικότητας” πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ενώ το κεφάλαιο ως σύνολο είναι ενιαίο απέναντι στην εργατική τάξη, από την άλλη κατασπαράσσεται από οξύτατες εσωτερικές έριδες που ακούνε στο όνομα κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός και αυτός ο οξύτατος πόλεμος μεταξύ των καπιταλιστών επιτάσσει την αξιοποίηση όλων των όπλων, νόμιμων και παράνομων, ενώ σε αυτόν τον πόλεμο, εμπλέκεται και η λεγόμενη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

“Η λεγόμενη διαφθορά αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της νόμιμης επιδίωξης του καπιταλιστικού κέρδους. Η παράβαση του αστικού δικαίου προς όφελος της κερδοφορίας φαίνεται ότι αποτελεί απλώς την άλλη όψη του νομίσματος της παραγωγής δικαίου προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε σε όλο και στενότερη σύνδεση τμημάτων του κρατικού μηχανισμού με συγκεκριμένους ομίλους και απέδωσε πολλές “αποκαλύψεις” για τη δραστηριότητα μιας σειράς κρατικών στελεχών ή επιχειρηματικών ομίλων σε θιγμένα συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά “ο ένας βγάζει τα «βρόμικα» του άλλου στη φόρα, ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων.”

“Ταυτόχρονα οι επιθέσεις εναντίον της διαφθοράς και η επίκληση της διαφάνειας αξιοποιούνται και ως δούρειος ίππος για την προώθηση μιας σειράς επιδιώξεων του αστικού κράτους. Για παράδειγμα, η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων αξιοποιείται στην κατεύθυνση ελέγχου των κομμάτων και άσκησης πολιτικής πίεσης μέσω των οικονομικών τους” είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι η όλη συζήτηση για την φοροδιαφυγή επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις με απώτερο στόχο την συγκεντροποίηση της παραγωγής σε σειρά κλάδων και την αύξηση των κρατικών εσόδων, ενώ η “δήθεν καταγγελία των πελατειακών σχέσεων κλπ, γίνεται κυρίως από κόμματα που δεν έχουν ασκήσει κυβερνητική διαχείριση παρότι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και ορκίζονται στα ίδια μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα.”

Ανέφερε ως παραδείγματα το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και την Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι η τελευταία καταθέτει ερωτήσεις στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, σε βάρος των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η “διαπλοκή και διαφθορά οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού” είπε ότι “αυτή η επιχειρηματολογία εξυπηρετεί όχι μόνο την αθώωση της επιδίωξης των κερδών των λίγων επιχειρηματιών, ως πηγής των λαϊκών δεινών, αλλά και την κάθαρσή της στα μάτια του λαού, μέσω του διαχωρισμού σε υγιή και μη υγιή επιχειρηματικότητα, στην οποία καταλήγει κάθε συζήτηση περί διαφθοράς”.

Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ από την δεκαετία του ’90 ακόμα, έχουν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.

Σε ότι αφορά τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και πρόσθεσε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν υπηρετεί την διαφάνεια, ούτε πολύ περισσότερο την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Μια αναδιανομή της πίττας υπηρετεί”.

Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφέρει τίποτα για την ακύρωση του εξώδικου συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης με την Ζήμενς.

Ανέφερε ότι παραμένει ασαφές πόσο έχει προχωρήσει ο έλεγχος σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ και άλλες παρόμοιες.

Πρόσθεσε ότι στην πράξη θα λειτουργήσει ως αμνήστευση το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για εφάπαξ φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.

Σε ότι αφορά την Δικαιοσύνη είπε ότι παραμένει άθικτο όλο το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας και ιεραρχικής εξάρτησης των δικαστών, προσθέτοντας ότι “η σύγκρουση που γίνεται, με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πέρα από άλλες πλευρές, έχει να κάνει και με τον έλεγχο κρίσιμων θέσεων και μηχανισμών στον χώρο της Δικαιοσύνης.”

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, με τον τότε ΣΥΝασπισμό να εκφράζει την ίδια θέση, ενώ “δεν γνωρίζουμε τι λέει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Κουτσούμπας, παραθέτοντας σειρά στοιχείων, έκανε λόγο για όλο και πιο απροκάλυπτο, τα τελευταία χρόνια, ταξικό ρόλο της Δικαιοσύνης που αξιοποιείται “για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων”, αναφέρθηκε στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων στην Δικαιοσύνη, καταλήγοντας “αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης, θα έλυνε αυτά τα ζητήματα, αλλά και θα «ξεφόρτωνε» τα πινάκια των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες υποθέσεις ποινικοποίησης εργατικών και λαϊκών αγώνων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:52