search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:16
MENU CLOSE

Κατέθεσε το αίτημα για εξεταστική η ΝΔ – Γιατί άλλαξε στρατηγική και ζήτησε εκλογές ο Μητσοτάκης

30.03.2016 12:31
Κατέθεσε το αίτημα για εξεταστική η ΝΔ - Γιατί άλλαξε στρατηγική και ζήτησε εκλογές ο Μητσοτάκης - Media

Κατετέθηκε η πρότασή της Νέα Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κατατέθηκε η πρόταση της Νέα Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει την ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο. Επίσης, θα διερευνήσει  αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν  Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  ήταν σε γνώση του  πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του.
 
Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών. Τέλος, αν η Κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών  περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία.  

«Όχι» από την κυβέρνηση

Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή, καθώς «τα κάπιταλ κοντρόλς επιβλήθηκαν εκβιαστικά, ο κόσμος το ξέρει και απάντησε στο δημοψήφισμα αλλά και στις εκλογές».

«Στροφή» με το αίτημα για εκλογές

Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών σηματοδοτεί η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε καθαρά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το σκεπτικό περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός”.

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού απορίπτει τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του, και διαβεβαίωνει ότι δεν είναι συγκυριακό.

Η ΝΔ εκτιμά ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Συνεργάτης του λέει: “Δεν ισχύει ότι δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε την χώρα να καταρρέει και να μένουμε απαθείς. Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από την Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία”. Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η ΝΔ να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.

Η πρόταση για εξεταστική της Νέας Δημοκρατίας:

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14