search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:26
MENU CLOSE

Να με θυμάσαι σε μια Ουτοπία…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1910
31-10-2016
02.04.2016 03:00
antikristoi-2.jpg

Θέατρο, τραγούδι και πολιτικός κινηματογράφος είναι οι προτάσεις της στήλης για τις επόμενες μέρες…

 
Θέατρο, τραγούδι και πολιτικός κινηματογράφος είναι οι προτάσεις της στήλης για τις επόμενες μέρες…
 
Η παράσταση. «Να με θυμάσαι…» είναι ο τίτλος της παράστασης που μια ομάδα συγγραφέων, ηθοποιών και σκηνοθετών ετοίμασε σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και του Πολιτιστικού Σωματείου Πέτρα.
 
Θα παρουσιαστεί σήμερα 20.15 και 21.45 και το Σάββατο 2 Απριλίου, 18.00. Χωρητικότητα κάθε παράστασης 35 θεατές. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο ταμείο του θεάτρου «Underground», τηλ.: 213 0370342, Κοραή 4.
Έξι μονόλογοι και έξι τραγούδια, έξι απρόσμενες συναντήσεις σε κλειστά δωμάτια, έξι εξομολογήσεις γυναικών που έγραψαν και γράφουν ιστορία. Έξι αφορμές για συγκίνηση και ελπίδα και – γιατί όχι; – για μια καινούργια αρχή.
Γιατί είμαστε όσα έχουμε ζήσει και όσα έζησαν άλλοι πριν από μας. Είμαστε οι μνήμες και οι αναμνήσεις μας. Γιατί ό,τι θεωρείται αυτονόητο σήμερα, οφείλεται σε αγώνες άλλων ανθρώπων. Γιατί πρέπει να θυμάμαι για να μην ξεμακρύνω και εξαφανιστώ.
Σύλληψη – σκηνοθεσία – οργάνωση: Βάνα Πεφάνη. Συγγραφή κειμένων: Σοφία Βασιλαντωνάκη – Γιάννης Καρκανεβάτος – Ελευθερία Κόμη – Έλενα Κοσμά – Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης – Βάνα Πεφάνη. Ηθοποιοί: Σιμόνη Γιαννάτου – Μαρία Καβουκίδου – Σοφία Μανωλάκου – Aurore Marion – Νικολίνα Μουαΐμη – Βάνα Πεφάνη. Πιάνο-τραγούδι: Έλενα Κοσμά.
 
Η ταινία. «Ουτοπία» ή ωδή στους αγωνιστές του Λαυρίου.
Η ταινία αφηγείται την οκτάμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961 με την κυβέρνηση και τη Γαλλική Εταιρεία. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες. Στον έναν άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής Εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους. Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πόγκα, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας. Ο συγγραφέας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία για να θυμίζει στον θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα. Η παραγωγή γίνεται από το studio pixel σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τη θεατρική ομάδα «Εξόρυξη». Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλιούση. Η μουσική είναι του Άρη Βλάχου και το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Αναστασία Έδεν. Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίδα από τις 14 Απριλίου.
To τρέιλερ στο YouTube:
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:23