search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:35
MENU CLOSE

Ξεκινά η πλήρη ανταλλαγή πηλοφοριών για καταθέσεις εξωτερικού

30.03.2016 14:00
Ξεκινά η πλήρη ανταλλαγή πηλοφοριών για καταθέσεις εξωτερικού - Media

Πλήρη ανταλλαγή πληροφοριών για καταθέσεις εξωτερικού και εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα, στο πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ (Common Reporting Standard) φέρνει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής  όπου και  ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία της ΕΕ.

 

Πλήρη ανταλλαγή πληροφοριών για καταθέσεις εξωτερικού και εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα, στο πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ (Common Reporting Standard) φέρνει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής  όπου και  ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν αλλά και να παρέχουν σε άλλες χώρες τις εν λόγω πληροφορίες, με στόχο την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.

Η εφαρμογή της σχετικής υποχρέωσης της Ελλάδας απορρέει από τη συμφωνία που υπέγραψε το 2013 για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις των άρθρων 1-25 του ν.4170/2013, μερικά εκ των οποίων τροποποιούνται και συμπληρώνονται. Με τις διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας οι οποίες ενσωματώνονται με τα άρθρα 1-4 του νόμου που ψηφίστηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διευρύνεται ουσιαστικά το αντικείμενο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών στους δηλωτέους λογαριασμούς,

Η ουσία ωστόσο, βρίσκεται στην 4η παράγραφο του 2ου άρθρου, καθώς εκεί περιγράφονται τα στοιχεία καταθετών και επενδυτών που έχουν ξένη φορολογική κατοικία αλλά διαθέτουν λογαριασμούς και χρηματοοικονομικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τα οποία θα αποστέλλει η Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και τα στοιχεία για Έλληνες φορολογικούς κάτοικους που θα λαμβάνει από ξένες χώρες.

Τα στοιχεία που θα ανταλλάσσονται είναι: το όνομα, ο τόπος κατοικίας, η χώρα, ο ΑΦΜ, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, ο αριθμός λογαριασμού, το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού, αν πρόκειται για λογαριασμό θεματοφυλακής, το ύψος των τόκων, των μερισμάτων και του εισοδήματος πυ προκύπτει από τις επενδύσεις, ενώ σε καταθετικούς λογαριασμούς, θα γνωστοποιείται το συνολικό ποσό των ετήσιων τόκων.

Στην πράξη η Ελλάδα θα λαμβάνει στοιχεία για καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις και εισόδημα από τόκους και προσόδους Ελλήνων φορολογικών κατοίκων σε χώρες του εξωτερικού. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά τους θα γίνεται έλεγχος για το αν αυτά τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί. Στην περίπτωση που δεν δηλώνονται τότε θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει για πρώτη φορά το 2017 και θα αφορά στα στοιχεία του έτους 2016, δηλαδή στις καταθέσεις και γενικά χρηματοοικονομικές επενδύσεις που τηρούνται το τρέχον έτος. Τη σχετική συμφωνία ανταλλαγής έχουν ήδη υπογράψει 96 χώρες με τις περισσότερες από αυτές να ξεκινούν τις ανταλλαγές πληροφοριών το 2017, όπως η Ελλάδα.

Το εργαλείο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών κρίθηκε ως σημαίνον μέσο στην προσπάθεια καταπολέμησης της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο (Ομάδες G20 και G8). Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έλαβε εντολή από την Ομάδα G20 (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Ευρωπαϊκή Ένωση) να διαμορφώσει ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, αφού προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και αρκετών άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη σύναψη διμερών συμφωνιών αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να τύχει εφαρμογής ο Νόμος περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (γνωστός ως «FATCA») των ΗΠΑ.

Η ενσωμάτωση της οδηγίας για την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος έρχεται και ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή της ρύθμισης για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η νομιμοποίηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα γίνεται με την καταβολή φόρου που θα υπολογιστεί με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης των σχετικών ποσών.

Για όσους φορολογούμενους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προσφέρεται ασυλία από ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή ενώ για όσους εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ θα υπάρχει έκπτωσης από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ωστόσο, οι προτάσεις για παροχή εκπτώσεων φόρου σε ποσά που θα νομιμοποιηθούν, έχουν απορριφθεί από τους δανειστές.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:33