search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:41
MENU CLOSE

Ηλεκτρικό πιρούνι με «γεύση αλατιού» σώζει τους υπερτασικούς

30.03.2016 15:54
Ηλεκτρικό πιρούνι με «γεύση αλατιού» σώζει τους υπερτασικούς - Media

 

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού στο φαγητό είναι ένα από τα διατροφικά ολισθήματα που συνδέονται με αρκετά προβλήματα υγείας. Ιάπωνες επιστήμονες συνδύασαν το τερπνό μετά του ωφελίμου, βρίσκοντας έναν απενοχοποιημένο τρόπο να «αλατίσουν» το φαγητό όσων προσέχουν τη διατροφή τους. Κατασκεύασαν ένα ηλεκτρικό πιρούνι που δημιουργεί αλμυρή γεύση στο στόμα με το πάτημα ενός κουμπιού, διεγείροντας τη γλώσσα.

Το πιρούνι λειτουργεί με μπαταρίες και μπορεί να δημιουργήσει τόσο αλμυρές, όσο και ξινές γεύσεις. Η ιδέα ανήκει στον Hiromi Nakamura, μέλος του εργαστηρίου Rekimoto στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Η πρωτοποριακή κατασκευή, που κόστισε στους ερευνητές μόλις 2.000 γιεν (περίπου 15 ευρώ), βασίζεται στο γεγονός ότι η ανθρώπινη γλώσσα νιώθει να γεύεται κάτι αλμυρό ή ξινό όταν τη διαπερνά ηλεκτρισμός. Απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι αναγκασμένοι να ελαττώσουν ή να κόψουν το αλάτι για λόγους υγείας, όπως είναι οι άνθρωποι με υπέρταση.

Το πιρούνι δεν είναι αδιάβροχο, μπορεί να λειτουργεί έως και έξι ώρες συνεχόμενα χωρίς φόρτιση, έχει τρία επίπεδα διέγερσης που ρυθμίζουν το πόσο ξινό ή αλμυρό μπορεί να κάνει το φαγητό, ανάλογα με την ηλικία και τις διατροφικές συνήθειες του χρήστη του. Ένας από τους ερευνητές δοκίμασε να φάει ανάλατο χοιρινό με σάλτσα με το ηλεκτρικό πιρούνι. Πατώντας το κουμπί, «αλάτισε» πράγματι το χοιρινό και έδωσε στη σάλτσα την ξινή γεύση που ήθελε.

Η «φορτωμένη» με αλάτι δίαιτα φέρεται να είναι υπεύθυνη για την υψηλή πίεση και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Πηγή: Telegraph

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:41