search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:38
MENU CLOSE

Προβόπουλος: Το μόνο που γλίτωσε είναι οι καταθέσεις… so far

31.03.2016 05:55
Προβόπουλος: «Η εποπτεία δεν θα έχει μνημονιακό χαρακτήρα όπως αυτό που ζήσαμε» - Media

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, πρόεδρος της Bulgaria Post Bank Eurobank Ergasias, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία αλλά και την επόμενη μέρα, αναφέροντας πως παρά τις απώλειες των τελευταίων ετών κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από το αυτό το αδιέξοδο.

 

 

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο Γιώργος Προβόπουλος, πρόεδρος της Bulgaria Post Bank Eurobank Ergasias, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία αλλά και την επόμενη μέρα, αναφέροντας πως παρά τις απώλειες των τελευταίων ετών κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από το αυτό το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, ο κ.Προβόπουλος στην ομιλία του ανέφερε: «Πολλά περισσότερα πράγματα έπρεπε να γίνουν που δεν έγιναν. Είναι σαν να έχουμε μπει σε ναρκοπέδιο και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από αυτό» είπε για να συμπληρώσει πως αν είχαν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από την ύφεση μέσα σε 2-3 χρόνια, θα είχε “χαθεί” το 10-13% του ΑΕΠ, από 26% που έχει χαθεί ήδη, “και αυτή τη στιγμή θα είχαμε ανάπτυξη και μεγάλο μέρος της απώλειας του 12-13% του ΑΕΠ θα το είχαμε ανακτήσει”.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε πως τα χρόνια της κρίσης “το μόνο που δεν έχει υποστεί απώλεια ήταν οι καταθέσεις so far “, εν αντιθέσει με το ΑΕΠ της χώρας που συρρικνώθηκε 26% και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση –σ.σ. τα ακίνητα έχουν χάσει το 60% της αρχικής αξίας τους, οι μετοχές απώλεσαν το 90% της αξίας τους, κ.α.

Παρ’ όλες αυτές τις απώλειες, «κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε καταφανώς λάθος την πρόταση που γίνεται από ορισμένους κύκλους, για επιστροφή στη δραχμή, σημειώνοντας «λες και φταίει το ευρώ που δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση.»

Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη περιπέτεια ενώ συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι αυτό (σ.σ. εθνικό νόμισμα), σημειώνοντας πως «αν είχαμε αύριο εθνικό νόμισμα θα είχαμε υποτίμηση 60%». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η χώρα από τότε που μπήκε στην Ευρωζώνη ακολούθησε λάθος πολιτικές,και η ανταγωνιστικότητα χάθηκε σε βάθος ετών με αποτέλεσμα το έλλειμμα και το χρέος να εκτοξευθεί και “φυσικά να πέσουμε στα βράχια”.

Αποκάλυψε δε πως τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τραα είχε υπολογίσει ότι το χρέος του ελληνικής οικονομίας ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ «και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει», είπε ο ίδιος. 

Οπως είπε ο κ. Προβόπουλος, «το 2008 όταν άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της κρίσης, το λεγόμενο αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα αφανές χρέος, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να προστεθεί να προστεθεί στο χρέος το κανονικό που το καταγράφαμε στατιστικά και επισήμως που ήταν 120-130%.

Και θυμάμαι τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τραα, ο οποίος είχε σταλεί τότε από το ΔΝΤ να κάνει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία, είχε υπολογίζει ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους της ελληνικής οικονομίας ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός αν το δημοσίευε. Αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα και κάνανε πως δεν την βλέπανε».

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως “ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει”, αναφέροντας πως από το 25% στο ΑΕΠ που ήταν το ποσοστό των επενδύσεων τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, έχει υποχωρήσει σήμερα στο 10%.

Χρειάζεται, είπε ο κ. Προβόπουλος, “τουλάχιστον να διπλασιαστούν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως θα χρηματοδοτηθούν, τη στιγμή που η αποταμίευση φθάνει με τα βίας το 10% του ΑΕΠ και αρκεί μόλις για χρηματοδοτήσει τις σημερινές επενδύσεις.” Ο ίδιος είπε πως χρειάζεται καινούργια αποταμίευση και επειδή δεν μπορεί να δημιουργήσει η χώρα κάτι τέτοιο, χρειάζονται πόροι από το εξωτερικό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για επενδύσεις, γιατί βασική προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις είναι να υπάρχει κλίμα ευνοϊκό και μακροοικονομική ισορροπία.

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε λάθος το μίγμα της Δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται γιατί στηρίζεται κυρίως στους φόρους οι οποίοι όπως είπε οδηγούν σε μειωμένες επενδύσεις και εισοδήματα και οδηγούν σε φαύλο κύκλο, χαμηλότερο ΑΕΠ, λιγότερα φορολογικά έσοδα.

“Οι φόροι δεν είναι η συνταγή για την ανάπτυξη το αντίθετο”, σημείωσε αναφέροντας πως χρειάζονται σύγχρονοι και σεβαστοί θεσμοί από όλους και διαρθρωτικές αλλαγές σε κάποιους τομείς όπως το ασφαλιστικό. Σημείωσε πως οι λίγες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έγιναν με λάθος τρόπο.

«Οι επενδύσεις χρειάζονται τελείως διαφορετικό κλίμα το οποίο δεν το έχουμε δει. Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σήμερα και ελπίζω να υπάρξουν στο μέλλον», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Προβόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37