search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10
MENU CLOSE

Παγιδευμένος στο παιχνίδι του ο Ερντογάν – Οι αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι “ραγισμένες” συμμαχίες

31.03.2016 18:46
Παγιδευμένος στο παιχνίδι του ο Ερντογάν - Οι αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι "ραγισμένες" συμμαχίες - Media

Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται και δεν τον εμπιστεύονται. Οι σύμμαχοί του λιγοστεύουν διαρκώς.

Οι μαζεμένες αρνητικές εξελίξεις τις τελευταίες ώρες και 24ωρα για τον Ερντογάν φέρνουν τον Τούρκο… Σουλτάνο σε όλο και πιο δυσχερή θέση.

  • Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση αποκρούοντας κατηγορίες περί σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν από μέλη του στρατού που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιούλ.
  • Ο Άσαντ είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι “ο Ερντογάν στηρίζει ευθέως τους τρομοκράτες. Αυτό δεν αφορά μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, τους χρηματοδοτεί μέσω της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και, φυσικά, μέσω της ίδιας της Τουρκίας. Εμπορεύεται πετρέλαιο που έχει κλαπεί από το Ισλαμικό Κράτος”.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε χθες την Άγκυρα επειδή κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί σχετικά μ’ ένα τραγούδι που μεταδόθηκε από την γερμανική τηλεόραση και σατίριζε τον Ερντογάν.
  • Επτά άτομα σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά τη διέλευση μικρού λεωφορείου που μετέφερε άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Είναι το πέμπτο χτύπημα στην Τουρκία μέσα σε λίγους μήνες.
  • Ο Ερντογάν συνάντησε… παγωμάρα από την αμερικανική ηγεσία στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Η δυσαρέσκεια Ομπάμα και Μπάιντεν είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Σε όποιες συναντήσεις γίνουν, το κλίμα δεν θα είναι καλό.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να αξιοποιεί το οτιδήποτε με γνωστά επικοινωνιακά τερτίπια, ωστόσο όλο και περισσότερο πια μοιάζει εγκλωβισμένος κι απομονωμένος, όπως άλλωστε γράφαμε και παραμονές της συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται και δεν τον εμπιστεύονται. Οι σύμμαχοί του λιγοστεύουν διαρκώς. Ακόμα και με την ΕΕ, που τον είχε ανάγκη λόγω του προσφυγικού, δεν οικοδόμησε επί της ουσίας σχέση εμπιστοσύνης, αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Η ευκαιρία για τον Ερντογάν φαίνεται να χάνεται, έχοντας ανεβάσει στα ύψη τους τόνους με την Γερμανία, ειδικά τις τελευταίες μέρες.

Έχοντας ανοιχτό μέτωπο με την Ρωσία και κάνοντας τα πάντα για να τινάξει στον αέρα την πρόσκαιρη αμερικανορωσική συμμαχία στην Συρία, δρώντας αυταρχικά στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάνοντας επίδειξη επιθετικότητας προς πάσα κατεύθυνση και διαρκώς χάνοντας φίλους στο εξωτερικό, ο Ερντογάν μοιάζει εγκλωβισμένος στο παιχνίδι που ο ίδιος έστησε τα τελευταία χρόνια.

Τα συμφέροντα των Αμερικανών για την δημιουργία κουρδικού κράτους είναι κόντρα στις επιδιώξεις και τα “θέλω” του Ερντογάν. Αυτό αποτελεί μια μόνιμη τριβή που δυσκολεύει περισσότερο την ζωή του Τούρκου ηγέτη, παρά του Ομπάμα.  

Ας συνυπολογιστεί ότι πέρυσι τον Απρίλιο υπήρξε μια σημαντική παρέμβαση στα της Μεσογείου από το αμερικανικό Ινστιτούτο Χάντσον που εισηγήθηκε ευθέως στον Λευκό Οίκο να άρει το στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Κύπρου, ενώ εξέφρασε τις ισχυρές αμφιβολίες για την «προσήλωση» της Τουρκίας, βάζοντας ακόμα στο παιχνίδι και την μελλοντική συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Το Ινστιτούτο προέτρεψε την ηγεσία των ΗΠΑ να εντάξει την Κύπρο στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αφού θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι πια αξιόπιστος «συμπαίκτης», ποντάροντας περισσότερο στην στρατηγική συνεργασία του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Το Ινστιτούτο Χάντσον κατέληγε στην εισήγησή του προς την αμερικανική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2015: “Η πρόσφατη τουρκική NAVTEX και η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης της περιοχής και πρέπει να τύχουν σοβαρής προσοχής ως στοιχείο ακαταλληλότητας για να συνεχίσει η Τουρκία στο πιο μακρινό μέλλον να αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ”. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν δείχνουν εξομάλυνση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Το αντίθετο…

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ερντογάν δεν έχει μόνο ένα αγκάθι, αυτό του Γκιουλέν. Ο Ερντογάν έρχεται πλέον αντιμέτωπος και με αντιπολίτευση μέσα από το ίδιο του το κόμμα. Πριν κάποιες εβδομάδες έλαβε χώρα συνάντηση που, μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς. Η συνάντηση τροφοδότησε σενάρια ότι αντίπαλοι θέλουν να περιορίσουν την επιρροή του Ερντογάν στη κυβέρνηση, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια της αυταρχικότητας.

Όσον αφορά τον Γκιουλέν, η αγαστή συνεργασία που υπήρχε με το κόμμα του Ερντογάν μετατράπηκε σε βεντέτα όταν ο Σουλτάνος κατηγόρησε το κίνημα του Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το σκάνδαλο διαφθοράς κατά μελών της κυβέρνησης.

Η κατάσταση βρέθηκε εκτός ορίων, όταν άρχισε να μην περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας. Κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Αλβανία το 2015 ο Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις όταν ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να κλείσουν τα σχολεία του κινήματος Γκιουλέν. Η αλβανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα Ερντογάν. Από τις επτά μουσουλμανικές θεολογικές σχολές που λειτουργούν στην Αλβανία, οι έξι διευθύνονται από ιδρύματα που συνδέονται με την κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του Τούρκου διανοούμενου ισλαμιστή.

Ο Ερντογάν, άλλωστε, εκτός όλων των άλλων, έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό λάβαρο την συνωμοσιολογία για ξένα συμφέροντα που τον υπονομεύουν, στοχεύοντας στον Γκιουλέν. Και προσπαθώντας να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ως «απόδειξη» ακόμα και την παραμικρή υποψία για συμμαχία Γκιουλ – Γκιουλέν, με σκοπό την ανατροπή του. Προσπαθώντας, ασφαλώς, να συσπειρώσει τους οπαδούς του…

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10