07/08/2020 15:56:11
6.5.2011

Η κραυγή του λαού: Ιστορίες από την Παρισινή κομμούνα

Η κραυγή του λαού: Ιστορίες από την Παρισινή κομμούνα - Media

Ταρντί - Βωτρέν
Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Σελ.: 320

Πρόκειται για ένα κόμικς στο οποίο εξιστορούνται τα κυριότερα επεισόδια της Παρισινής κομμούνας, δηλαδή της επαναστατικής κυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Εκείνη την εποχή είχε τερματιστεί ο Γαλλο-Πρωσικός πόλεμος και η πόλη του Παρισιού τελούσε υπό πρωσικη κατοχή. Τότε, ο λαός με την εθνοφρουρά του Παρισιού που είχαν αντέξει την πρωσική πολιορκία για έξι μήνες, δεν δέχτηκε την πρωσική.

κατοχή της πόλης, αποκλείοντας τους Πρώσους σε μια περιοχή. Υπό τον φόβο ότι οι εργάτες του Παρισιού θα έπαιρναν τα όπλα της εθνοφρουράς και θα προκαλούσαν τους Πρώσους, ο γαλλικός στρατός μπήκε στις 18 Μαρτίου στο Παρίσι. Πρόεδρος της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ο Αδόλφος Θιέρσος. Ο Βωτρέν, χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό έχει σωθεί από την ιστορική εξέγερση του λαού του Παρισιού, αναβιώνει μέσα από το κορυφαίο πενάκι του Ταρντί, τα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα. Στην προσπάθειά τους να αποδώσουν ανάγλυφα και πειστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής, οι δυο συντελεστές της ιστορίας προσπαθούν να μείνουν πιστοί στους χώρους, τα κτίρια και την εν γένει γεωγραφία των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στην πόλη του Παρισιού και τις Βερσαλλίες, όσο και στη γλώσσα του λαού, με τις όποιες ιδιαιτερότητές της, μια κι αλλιώς μιλούσαν οι αγράμματοι από τους μορφωμένους κι οι εργάτες από του διανοούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.