search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:51
MENU CLOSE

Θεωρία της Λογοτεχνίας, Προβλήματα και Προοπτικές

06.05.2011 09:04
Θεωρία της Λογοτεχνίας, Προβλήματα και Προοπτικές - Media

Δίπλα στην πάλλουσα λογοτεχνία, εξελίσσονται παράλληλα και οι θεωρητικές εκείνες απόψεις που την ερμηνεύουν, την αναλύουν, τη συγκρίνουν. Η θεωρία της λογοτεχνίας, το δίχως άλλο, συμβάλλει ουσιαστικά στη διατύπωση σημαντικών συμπερασμάτων αλλά και στη σύνθεση προβληματισμών όπως αυτοί προκύπτουν από την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή.

Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 634

Δίπλα στην πάλλουσα λογοτεχνία, εξελίσσονται παράλληλα και οι θεωρητικές εκείνες απόψεις που την ερμηνεύουν, την αναλύουν, τη συγκρίνουν. Η θεωρία της λογοτεχνίας, το δίχως άλλο, συμβάλλει ουσιαστικά στη διατύπωση σημαντικών συμπερασμάτων αλλά και στη σύνθεση προβληματισμών όπως αυτοί προκύπτουν από την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή. Η επιστήμη της φιλολογίας βοηθά στο να αποσαφηνιστούν διά του κριτικού και αναλυτικού λόγου όλες εκείνες οι πολύπλοκες και πολυδαίδαλες παράμετροι που παρουσιάζουν τα λογοτεχνικά έργα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την προσπάθεια μιας γενικής αποτίμησης των λογοτεχνημάτων από μια ομάδα ειδικών ερευνητών και ακαδημαϊκών με παγκόσμιο κύρος, καθώς και μια λαμπρή επίσης ομάδα του ξεχωριστού κλάδου της συγκριτικής φιλολογίας. Στον παρόντα τόμο, έχουμε μια σειρά κειμένων μέσα από τα οποία αναδεικνύονται τα διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από την ποικιλότητα ενός κόσμου που εξελίσσεται. Στόχος αυτών των κειμένων παραμένει η ανάλυση της λογοτεχνικής παραγωγής μέσα από την τετραδική σχέση συγγραφέας – κείμενο – συγκείμενο – αναγνώστης. Τόσο από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία όσο και από την αμερικάνικη αποκομίζεται μια εικόνα των προοπτικών όπως αυτές διαγράφονται, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές και το μέλλον. Είναι προφανές ότι στον σύγχρονο κόσμο που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς η διαδικασία της λογοτεχνικής επικοινωνίας βρίσκεται διαρκώς εν εξελίξει και μεταβάλλεται προσαρμοζόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις. Όλα τα κείμενα συγκλίνουν στο να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της λογοτεχνικής θεωρίας όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τη συγκριτική προσέγγισή της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45