search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:37
MENU CLOSE

Εξ ουρανού τα θαύµατα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1910
31-03-2016
04.04.2016 03:00
ex_ouranou_1.jpg

Ο Άθως ή αλλιώς το «Περιβόλι της Παναγιάς» δεν είναι ένας ακόμα εύκολος τόπος στην ομορφιά του, αλλά ένα ταξίδι σε μια γεωγραφία εκτός χρόνου, πράγμα που καθιστά τη φωτογράφισή του πραγματικό άθλο.

 

Ο Άθως ή αλλιώς το «Περιβόλι της Παναγιάς» δεν είναι ένας ακόμα εύκολος τόπος στην ομορφιά του, αλλά ένα ταξίδι σε μια γεωγραφία εκτός χρόνου, πράγμα που καθιστά τη φωτογράφισή του πραγματικό άθλο.

Εξ ουρανού τα θαύματα – ενός τόπου έξω και πέρα από τον χρόνο αλλά και τον χώρο, καθώς το Άγιον Όρος μοιάζει να κρέμεται από τα νέφη αγνοώντας τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς… Πολλές φορές, η αλήθεια, τα πράγματα και οι τόποι αναδεικνύονται εξ αποστάσεως καθώς η απόσταση είναι απείρως πιο αποκαλυπτική από την εκ του σύνεγγυς προσπέλαση. Ο Άθως ως τόπος αναδύεται ανεξερεύνητος ακόμα και για εκείνους που τον κατοικούν, πολλώ δε μάλλον για τους επισκέπτες του.

Το «Εξ Ουρανού. Το Άγιον Όρος από τα νέφη» είναι ένα λεύκωμα στο οποίο περιγράφεται ένα ταξίδι, μια πτήση που από φωτογραφία σε φωτογραφία χαρτογραφεί το Όρος στη μοναδικότητά του, στη σχέση του ανθρώπου με το θείο, στην απόκοσμη πραγματικότητα της μεταφυσικής του ιδιοσυστασίας. Έτσι, οι μοναδικής ευκρίνειας φωτογραφίες δεν καταγράφουν μόνο τα είκοσι μο­ναστήρια και τις πολυάριθμες σκήτες ή τα διάσπαρτα κελιά αυτής της ιδιότυπης πολιτείας, αλλά και τις απόκρημνες πλαγιές της, τους μυστικούς της τόπους- έναν υποβλητικό βουνίσιο όγκο που μεσολαβεί, θαρρείς, ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο. Ωστόσο, αυτή η φωτογραφική αποτύ­πωση του Αγίου Όρους απαιτεί μιαν άλλου είδους εγρήγορση ώστε να εκφραστεί η άχρονη υπό­σταση του τοπίου, η αγωνία και ο αγώνας της σχέσηςτου πνεύματος με την ύλη – η εσωτερικότητα ενός ολόκληρου σύμπαντος που όντας στον κόσμο ζει έξω από αυτόν… Έτσι, ο φωτογράφος Αριστείδης Κοντογεώργης ήρθε αντιμέτωπος όχι μόνο με τα απροσμέτρητα ύψη και την άβολη θέση του ανθρώπου που ίπταται, αλλά και μ’ ένα εγχείρημα που απαιτούσε γενναιότητα πνευματική ώστε να αποδοθεί η άυλη υφή του Όρους, η απατηλή ομορφιά των τόπων, η σαγήνη της πολιτείας αυτής που οι ένοικοί της ονομάζουν «Περιβόλι της Παναγιάς». Το φωτογραφικό αυτό πανόραμα, που από μόνο του αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία ταξιδιού, συνοδεύεται από τη γοητευτική, στιβαρή και πάντα ουσιώδη γραφή του Μάνου Στεφανίδη. Άν­θρωπος εξαιρετικά επαρκής στη σπουδή και την απόλαυση του ωραίου, μας προϊδεάζει για τις δυσκολίες του εγχειρήματος:

«Παρ’ όλα αυτά μη νομίσετε ότι πρόκειται για μιαν εύκολη φαντασμαγορία, για κάτι που προσφέρε­ται αδαπάνως. Το Άγιον Όρος απαιτεί πάντα από τους πιστούς και από τους αγνωστικιστές και από τους “ειδικούς” και από τους αθώους μιαν ιδιαίτερη πνευματική εγρήγορση»… Ο Στεφανίδης μιλά για το νόμιμο τίμημα μιας δύσκολης, επίπονης και συνεχούς μαθητείας κατά την οποία ο άνθρωπος καλείται να αναμετρηθεί με τους δαίμονές του προκειμένου να λυτρωθεί από την ασημαντότητά του κάνοντας ένα βήμα προς το θαύμα: την ενατένιση του αθέατου ολοζώ­ντανου κόσμου με τις σάρκες και τα οστά του!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:37