search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:35
MENU CLOSE

«Στον αέρα» η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό-Χάος στους καταυλισμούς

01.04.2016 17:40
Διώχνουν από τα σπίτια τους πρόσφυγες που μένουν σε διαμερίσματα - Τι απαντά το υπουργείο - Media

«Στον αέρα» βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σχετικά με τη επαναπροώθηση στη «γειτονική χώρα» προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι για περισσότερο από ένα μήνα στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται άσυλο.

 

«Στον αέρα» βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σχετικά με τη επαναπροώθηση στη «γειτονική χώρα» προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι για περισσότερο από ένα μήνα στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται άσυλο.

Τρεις ημέρες πριν από τη θεωρητική ενεργοποίηση της συμφωνίας, επικρατεί το απόλυτο χάος.

Από τη μια οι διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες κατηγορούν την κυβέρνηση της Τουρκίας για «συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων», καθώς επίσης και για παράνομες επαναπροωθήσεις στη Συρία,  μεταξύ αυτών και πολλών ασυνόδευτών παιδιών.

Επιπλέον η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να αναβληθεί η έναρξη εφαρμογής του προγράμματος επαναπροώθησης, αφού διαπιστώνονται σοβαρά κενά ως προς τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού αλλά και της απόλυτης ασυνεννοησίας μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και των κλιμακίων των Ευρωπαίων υπαλλήλων της FRONTEX.

Και όλα αυτά την ώρα που ροές από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα  από τις αρχές του ΄16, παρά τη μείωση κατά 50% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αγγίζουν πλέον τους 150.000  πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα hot spots των νησιών του Αιγαίου και τα Ηπειρωτικά, θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Στη Χίο, περισσότεροι από 500 πρόσφυγες –ανάμεσα τους πολλά παιδιά και βρέφη- οι οποίοι εγκατέλειψαν μαζικά το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας καταγγέλλοντας τις εξαιρετικά άσχημες, όπως υποστηρίζουν, συνθήκες διαμονής περιμένουν στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να αναχωρήσουν με το πρώτο επιβατηγό πλοίο για τον Πειραιά.

Εκεί, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που εδώ και 29 ημέρες έχει μετατραπεί σε μια μικρή Ειδομένη, με σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και τον κίνδυνο επιδημιών να είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Ύστερα από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Σύρων και Αφγανών το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό δεκάδων προσφύγων, η Πολιτεία αποφάσισε τη σταδιακή εκκένωση του λιμανιού από τους σχεδόν 6.000 πρόσφυγες, «Το αργότερο έως τη Μεγάλη Εβδομάδα η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα έχει ομαλοποιηθεί» υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του Συντονιστικού Μεταναστευτικού Κέντρου, που μάλιστα ζήτησαν από τα κλιμάκια της Ύπατης Αρμοστίας και των ΜΚΟ που επί ένα μήνα κάλυπταν την ανύπαρκτη πολιτεία όσον αφορά τη σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, να αποχωρήσουν.

Παρόλα αυτά ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι δέχονται να μεταφερθούν με λεωφορεία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Την Παρασκευή μετά από ώρες αναμονής μόλις 200 άτομα αποφάσισαν να φύγουν για τους καταυλισμούς στα Ιωάννινα και τον Ελαιώνα.

Την ίδια ώρα που όλο και περισσότεροι είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι ενώ τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν σε κάποιο προσφυγικό καταυλισμό, επέστρεψαν στον Πειραιά, εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών για τη στέγαση και ανθρώπινη διαβίωση τους, στα κατ’  ευφημισμόν “κέντρα προσωρινής φιλοξενίας».

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί όσον αφορά στον συντονισμό των ενεργειών από την Πολιτεία είναι το φαινόμενο οικογένειες προσφύγων να χαθούν μεταξύ τους, αφού άλλους τους έβαλαν σε πούλμαν με προορισμό τις  κατασκηνωτικές δομές στην Κυλλήνη (σ.σ. όπου οι συνθήκες διαμονής χαρακτηρίζονται «άριστες» από τους ίδιους τους πρόσφυγες) και τα άλλα μισά μέλη της ίδιας οικογένειας στα Ιωάννινα, σ’ έναν πρόχειρα στημένο καταυλισμό από …σκηνές μέσα στα χωράφια.

Και μέσα σε όλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης να προαναγγέλλει την επικείμενη «εκκένωση της Ειδομένης από τους 12.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες, ακόμα και με τη χρήση ήπιας αστυνομικής βίας» ,όπως υποστήριξε. Δίχως φυσικά να ξεκαθαρίσει το τι εννοούσε με τον όρο «ήπια».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:35