search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:26
MENU CLOSE

«ΟΧΙ» ΟΗΕ στις μαζικές απελάσεις προσφύγων-μεταναστών

02.04.2016 11:10
«ΟΧΙ» ΟΗΕ στις μαζικές απελάσεις προσφύγων-μεταναστών - Media

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει τη μαζική επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα μπορούσε να είναι παράνομο, προειδοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

 

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει τη μαζική επαναπροώθηση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα μπορούσε να είναι παράνομο, προειδοποιεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη διεθνή μετανάστευση και ανάπτυξη, Πίτερ Σάδερλαντ, δήλωσε ότι η απέλαση μεταναστών και προσφύγων χωρίς να έχουν πρώτα εξεταστεί οι αιτήσεις ασύλου τους θα αποτελέσει παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Σάδερλαντ ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να απελαθεί από την Ευρώπη χωρίς εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του.

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC για το αν το σύστημα της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι παράνομο, ο Σάδερλαντ απάντησε: «Απολύτως, και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι γι’ αυτό:

Πρώτον, οι συλλογικές απελάσεις -χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ατομικά δικαιώματα εκείνων που ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες- είναι παράνομες. Τώρα, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά αν υπάρχει κάποιο ζήτημα συλλογικών απελάσεων, χωρίς να δίνεται στα άτομα αυτά το δικαίωμα αίτησης ασύλου, είναι παράνομο.

Δεύτερον, τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατεύονται πλήρως εκεί όπου απελαύνονται, με άλλα λόγια στην Τουρκία. Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι δεν μπορούν να σταλούν πίσω στη Συρία, για παράδειγμα αν είναι Σύροι πρόσφυγες, ή στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού».

Ευρωπαίοι και Τούρκοι ηγέτες έθεσαν σε εφαρμογή μια συμφωνία τη Δευτέρα που θα έχει ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλοι οι αιτούντες για άσυλο να απελαθούν στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, για κάθε άτομο που θα σταλεί πίσω, η ΕΕ συμφώνησε να δεχθεί πρόσφυγες που δεν έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, η επιτυχία της συμφωνίας βασίζεται τόσο στην ικανότητα της Ελλάδας να αναλαμβάνει τη διαχείριση χιλιάδων ανθρώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα, όσο και στην ικανότητα της Τουρκίας να αποδείξει ότι είναι μια ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:26