search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:58
MENU CLOSE

Κάτω από το όριο της φτώχειας το 29% της άλλοτε μεσαίας τάξης

02.04.2016 13:17
Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας: Η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% στα χρόνια της κρίσης - Media

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών, για τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Μοναδική ασπίδα οι συντάξεις. 

 

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών, για τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την έκθεση που μελετά τις αλλαγές στη μεσαία τάξη πριν και μετά την κρίση καταλήγει, μεταξύ άλλων, σε δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον στη φωτοχοποίηση μεγάλου τμήματος της μεσαίας τάξης και δεύτερον την αύξηση της ψαλίδας μεταξύ των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε πλέον εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους. 

Ο πρώτος τρόπος μέτρησης λαμβάνει υπόψη ότι το διάμεσο εισόδημα συρρικνώθηκε κατά 35,8% την πενταετία 2008-2013 και ανακατασκευάζει τις κατώτερες, μεσαίες και ανώτερες τάξεις γύρω από το κατώτερο διάμεσο εισόδημα. 

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε μόλις κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2008 έως το 2013. 

Η αυξημένη προστασία της μεσαίας και ανώτερης τάξης κατά τη διάρκεια της κρίσης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις συντάξεις, καταλήγει. 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:58