search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:20
MENU CLOSE

M. Τσολάκη: Επίδομα σε φροντιστές ασθενών με άνοια από το υπουργείο Υγείας

03.04.2016 11:01
Τέλος η Τσολάκη από τον Alpha - Τι έγραψε στα social η παρουσιάστρια (Photo) - Media

Για τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας να χορηγήσει άμεσα επίδομα σε όσους φροντίζουν ασθενείς με άνοια, μίλησε η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Μάγδα Τσολάκη. 

 

Για τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας να χορηγήσει άμεσα επίδομα σε όσους φροντίζουν ασθενείς με άνοια, μίλησε η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Μάγδα Τσολάκη, στο “Πρακτορείο Fm” και την εκπομπή “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ”. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 22 Μαρτίου, έχει πολλούς άξονες, ανέφερε η κ. Τσολάκη. «Έχει τον άξονα της δημιουργίας καινούργιων μονάδων φροντίδας ασθενών με άνοια, σαν εξωτερικούς ασθενείς, έχει την φροντίδα στο σπίτι, την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και την εκπαίδευση περιθαλπόντων, τη δημιουργία έρευνας, τη δημιουργία μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας για τα τελικά στάδια των ασθενών, τη δημιουργία ξενώνων, περισσότερων από αυτούς τους δύο που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι ασθενείς, να πηγαίνουν να μένουν για λίγο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεκουράζονται οι περιθάλποντες. Και μέσα από όλα αυτά υπάρχει και η διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σαν προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, το να χορηγηθεί κάποιο επίδομα στους περιθάλποντες, για την φροντίδα των ασθενών. Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Ξανθός, δεσμεύτηκε να βρει 600.000 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία, για να οριστεί πως θα χορηγείται το επίδομα αυτό, σε όσους περιθάλπουν ασθενείς με άνοια». 

Η κληρονομικότητα της νόσου

Όσον αφορά το ερώτημα για το αν υπάρχει κληρονομικότητα της νόσου η κ. Τσολάκη δήλωσε: «Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, του οποίου η απάντηση αλλάζει συνεχώς. Δηλαδή, μέχρι πριν από δέκα χρόνια, λέγαμε ότι η νόσος δεν είναι κληρονομική. Και αναφερόμαστε σε ένα μικρό ποσοστό 1-5% των ασθενών με άνοια, που παρουσιάζουν τη νόσο πριν από τα 60 τους. Και λέγαμε ότι αυτό το ποσοστό των ασθενών έχει κάποιες μικρές μεταλλάξεις, οι οποίες μεταδίδονται στους απογόνους, δηλαδή οι μισοί απόγονοι θα έχουν αλτσχάιμερ. Αυτό όμως το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό. Λέμε επίσης ότι το 25% των ασθενών που έχουν άνοια, πιθανώς να κληρονομούν στους απογόνους τους την άνοια, μέσα από προδιαθεσικά γονίδια. Αν υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό, δεν είναι δηλαδή ένας ασθενής, αλλά υπάρχει και δεύτερος και τρίτος ασθενής, στην οικογένεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, κάποιοι από τους απογόνους, να εκδηλώσουν και αυτοί τη νόσο. Για το υπόλοιπο 75% έχουμε βρει προδιαθεσικά γονίδια, τα οποία αυτή τη στιγμή ελέγχονται, προσπαθούμε να τα επαναλάβουμε, δηλαδή να δούμε και σε άλλες μεγάλες ομάδες ασθενών στην Ευρώπη και την Αμερική, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, ότι έχουμε βρει όλα τα προδιαθεσικά γονίδια, προκειμένου να αρχίσει η προσπάθεια τροποποίησης τους. Ή αν έχουμε τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε την έκφραση τους, έτσι ώστε να μην εκφράζονται και έτσι να μην έχουμε άνοια. Ή να βρούμε ποιοι άλλοι παράγοντες, εκτός από την πίεση, την παχυσαρκία, τη χοληστερίνη, το σακχαρώδη διαβήτη, συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου, γιατί το να έχουμε ένα προδιαθεσικό γονίδιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάθουμε αλτσχάιμερ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:20