search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:19
MENU CLOSE

Die Welt: Η πηγή της διαρροής στα Wikileaks θα παραμείνει «γρίφος»

03.04.2016 13:12
Die Welt: Η πηγή της διαρροής στα Wikileaks θα παραμείνει «γρίφος»  - Media

Η πηγή της διαρροής της συνομιλίας ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου μπορεί να παραμείνει γρίφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt.

 

Η πηγή της διαρροής της συνομιλίας ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου μπορεί να παραμείνει γρίφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt.

Το άρθρο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Τι πραγματικά σκέφτεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα»,  επισημαίνει ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να ηχογραφούνται συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και το ποιος και με ποιο στόχο έφερε αυτό το υλικό στη δημοσιότητα μπορεί να παραμείνει μυστήριο για μεγάλο διάστημα.

Από την άλλη, επιβεβαιώνει ότι καθένα από τα διαπραγματευόμενα μέρη μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη θέση που παίρνει το ΔΝΤ στο απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε.

Από που προέρχεται η διαρροή;

Η πηγή της διαρροής θα μπορούσε να προέρχεται εξίσου και από την ελληνική πλευρά και από το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Η ελληνική πλευρά απαιτεί μια δημόσια εξήγηση από το Ταμείο σχετικά με την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία και το Ταμείο  δείχνει με διακριτικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς των ευρωπαίων στη  διαπραγμάτευση.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι πιο ενδιαφέρον από την αναζήτηση της πηγής διαρροής και αυτό γιατί σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη συνομιλία – την εγκυρότητα της οποίας δεν έχει κανείς αμφισβητήσει μέχρι στιγμής – το ΔΝΤ σε συζητήσεις του με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να μετριάσει κάπως τους όρους του, χαμηλώνοντας το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν οι Ευρωπαίοι θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν έναν τέτοιο συμβιβασμό.

Παράλληλα, επισημαίνεται η πρόθεση Τόμσεν να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανίδα Καγκελάριο, θέτοντας το δίλημμα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ή την αποδοχή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θέση που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Βερολίνο.

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει ότι τα στελέχη του Ταμείου είναι δυσαρεστημένα από τις διαρκείς διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα και τη διαπραγματευτική τακτική των ευρωπαίων, ωστόσο τονίζεται ότι τον τελικό λόγο για τις αποφάσεις θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλής του ΔΝΤ. Το παρελθόν έχει δείξει ότι στο τέλος είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης σε ανώτατο επίπεδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:17