search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:52
MENU CLOSE

«Ώρα μηδέν» για «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων

05.04.2016 03:00
kokkina_daneia.jpg

Το… ξεκαθάρισμα δανείων αναμένουν οι επιχειρηματίες για να διαπιστώσουν αν βρίσκονται στη «λευκή» λίστα, όπου θα ενταχθούν οι εταιρείες που θα επιβιώσουν, ή αν περιλαμβάνονται στη «μαύρη» λίστα, όπου θα αναγράφονται οι εταιρείες στις οποίες θα ληφθεί η απόφαση να μπει «λουκέτο».

 

Χρηματοδότηση, αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις ή λουκέτα

Το… ξεκαθάρισμα δανείων αναμένουν οι επιχειρηματίες για να διαπιστώσουν αν βρίσκονται στη «λευκή» λίστα, όπου θα ενταχθούν οι εταιρείες που θα επιβιώσουν, ή αν περιλαμβάνονται στη «μαύρη» λίστα, όπου θα αναγράφονται οι εταιρείες στις οποίες θα ληφθεί η απόφαση να μπει «λουκέτο».

Αυτό αφορά τις εταιρείες που τα δάνειά τους βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των πέντε τραπεζών. Για τις εταιρείες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στις «κακές» τράπεζες (bad banks) που είναι υπό εκκαθάριση, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η κοινοπραξία των εταιρειών Hoist, PwC και Qualco, που κέρδισε τον διαγωνισμό και αναδείχθηκε ως ο μοναδικός εκκαθαριστής των «κακών» τραπεζών, δημιούργησε μία ανώνυμη εταιρεία προκειμένου να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία των «κακών» τραπεζών και να μπορέσει να εισπράξει τις απαιτήσεις των δανείων αυτών.

Σε αυτήν τη διαδικασία θα μπορούσε ο νέος εκκαθαριστής (δηλαδή η Ανώνυμη Εταιρεία) να πουλήσει δάνεια; Νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να πουλήσουν δάνεια. Και τούτο διότι η δουλειά του εκκαθαριστή είναι να εκποιεί, να πουλάει δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία των «κακών» τραπεζών, στα οποία εντάσσονται και τα δάνεια.

Ωστόσο, για να είναι ασφαλέστερη η διαδικασία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί και αυτό το ζήτημα στην τροποποίηση του νόμου περί πώλησης «κόκκινων» δανείων. Να ενταχθεί δηλαδή στον νόμο και η διαδικασία κάτω από την οποία ο νέος εκκαθαριστής των «κακών» τραπεζών θα μπορεί να πουλά τα «κόκκινα» δάνεια σε τρίτους.

Η κοινοπραξία θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει, στο πλαίσιο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αν και με ποιες προϋποθέσεις, με τη συνεργασία των δανειοληπτών, θα μπορούσαν να γίνουν σε μερικά από τα δάνεια πραγματικά βιώσιμες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να αποφευχθούν και να μειωθούν οι ζημιές.

Τρία ενιαία κριτήρια

Όσον αφορά τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και την Τράπεζα Αττικής, το ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με ξένους συμβούλους με μεγάλη εμπειρία θα κληθούν από κοινού να διαχωρίσουν τους βιώσιμους, ζωτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας από εκείνους που δεν έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Στους κλάδους και τις εταιρείες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης θα δοθεί ρευστότητα και θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες μεταξύ άλλων θα βοηθούν στην κατάρτιση των επιχειρησιακών πλάνων των εταιρειών που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψή τους. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα βάλουν «λουκέτο».

Θα θεσπιστούν ενιαία κριτήρια για το πώς θα αντιμετωπίζεται η κάθε κατηγορία δανειοληπτών από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, στις κύριες κινήσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προβλέπονται ορισμένοι βασικοί άξονες:

Για τις εταιρείες που θα εκτιμηθεί ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν επειδή δραστηριοποιούνται σε κλάδους που δεν έχουν προοπτική και τα θεμελιώδη μεγέθη τους δεν είναι αναστρέψιμα, τα δάνειά τους θα πωλούνται ή οι εταιρείες θα εκκαθαρίζονται.

Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι οι επιχειρηματίες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους έχουν περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις τα οποία δεν χρησιμοποιούν προκειμένου να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οι τραπεζίτες θα ζητήσουν από τους επιχειρηματίες να συμβάλουν και οι ίδιοι στη διάσωση των επιχειρήσεών τους. Εάν δεν το πράξουν, τότε θα προχωρήσουν σε ανάκληση του δανείου, κατάσχεση των ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις σε διαχειριστικό έλεγχο της διοίκησης της επιχείρησης.

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που κριθεί ότι πλήττονται πραγματικά από την κρίση στη χώρα μας και παράλληλα έχουν δυνατότητες ανάπτυξης, θα γίνεται πραγματική αναδιάρθρωση του δανείου και της εταιρείας, βάσει ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα καταρτίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Όροι αναχρηματοδότησης

Η αναδιάρθρωση των δανείων, ωστόσο, πρέπει να συνδυάζεται και με νέο χρήμα, το οποίο θα μπορούσε να βάλει η τράπεζα και να αποκτήσει μέρος των μετοχών της εταιρείας ή/και ένα Private Equity Fund ή κάποια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο. Για να βάλουν όμως νέο χρήμα είτε οι τράπεζες είτε κάποια Private Equity Funds, θα πρέπει να πιστεύουν στην επιτυχία του νέου επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας.

Για το νέο χρήμα η τράπεζα θα παίρνει μετοχές και, σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε, π.χ., η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχουν επιβιώσει η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων θα μπορούσε να αυξηθεί με την ανάπτυξή της.

Επιπλέον η τράπεζα θα μπορεί να μετοχοποιεί ένα παλιό δάνειο ή μέρος αυτού και έτσι η επιχείρηση θα απαλλάσσεται από την πληρωμή υπέρογκων τόκων και κεφαλαίου. Προϋπόθεση θα αποτελέσει η τοποθέτηση κεφαλαίων και των μετόχων της επιχείρησης προκειμένου να παραμείνουν στην εταιρεία.

Σε περίπτωση που μία ή περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που έχει προοπτική, αλλά οι ίδιες δεν έχουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι μέτοχοί τους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διάσωσή τους, θα μπορούσαν επίσης να συγχωνευθούν με καλούς όρους με πιο υγιείς εταιρείες του κλάδου τους, βάσει ανάλυσης που θα έχει γίνει από την εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Με άλλα λόγια, πλησιάζει η ώρα της τελικής κρίσεως και για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:52