search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:16
MENU CLOSE

Επαναστατική τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο για ηλεκτρονικά εξαρτήματα που θα μπορούμε να τα… φοράμε!

08.04.2016 07:12
Επαναστατική τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο για ηλεκτρονικά εξαρτήματα που θα μπορούμε να τα... φοράμε! - Media

Σε εύκαμπτες και φορέσιμες εφαρμογές θα μπορούν στο μέλλον να ενσωματωθούν να ηλεκτρονικά εξαρτήματα του μέλλοντος, μετά την κατασκευή των πρώτων τρανζίστορ εξολοκλήρου από υγρά «μελάνια» νανοκρυστάλλων από ερευνητές στις ΗΠΑ. 

Τα τρανζίστορ αποτελούν τον θεμελιώδη λίθο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών και υπολογιστών, καθώς χάρη σε αυτά δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, δηλαδή τα διάφορα «τσιπάκια» σε κάθε είδους συσκευές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τσέρι Κάγκαν της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, ανέπτυξαν μια τελείως νέα τεχνολογία κατασκευής τρανζίστορ, από διαδοχικά στρώματα υγρών («μελανιών») που αποτελούνται από νανοκρυστάλλους και τα οποία εκτυπώνονται από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Οι νανοκρύσταλλοι είναι σχεδόν σφαιρικά νανοσωματίδια με ηλεκτρικές ιδιότητες αναγκαίες για ένα τρανζίστορ. Οι κρύσταλλοι αυτοί διασπείρονται μέσα σε ένα υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Έως σήμερα, ήσαν γνωστές οι ηλεκτρικές ιδιότητες τέτοιων επιμέρους νανοϋλικών, ποτέ όμως δεν είχαν συνδυασθεί σε μια ενιαία ηλεκτρονική συσκευή.

Για να παραχθεί το πλήρες τρανζίστορ, πάνω σε μια πλαστική βάση, τοποθετούνται τέσσερα διαφορετικά «μελάνια», τα οποία αντίστοιχα περιέχουν νανοκρυστάλλους αργύρου (αγωγός), οξειδίου του αλουμινίου (μονωτής), σεληνιδίου του καδμίου (ημιαγωγός) και ενός μίγματος αργύρου και ιριδίου (συνδυασμός αγωγού και υλικού-νοθευτή). Η «νόθευση» του στρώματος του ημιαγωγού επιτρέπει τον έλεγχο του κατά πόσο το τρανζίστορ έχει θετικό ή αρνητικό φορτίο.

Το πλεονέκτημα είναι ότι η διαδικασία παραγωγής του «υγρού» τρανζίστορ μπορεί να γίνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την κατασκευή των παραδοσιακών τρανζίστορ που απαιτούν πολύ υψηλές και ενεργοβόρες θερμοκρασίες. Είναι επίσης συμβατή με διάφορα μέταλλα (και όχι μόνο με πυρίτιο) και μπορεί να εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερες επιφάνειες.

«Αυτά τα υλικά είναι κολλοειδή ακριβώς σαν το μελάνι στον εκτυπωτή ψεκασμού σας, όμως μπορούν να λειτουργήσουν όπως εσείς θέλετε, σαν αγωγοί, ημιαγωγοί ή μονωτές. Δείξαμε ότι μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε μια επιφάνεια με τέτοιο τρόπο που να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό τρανζίστορ», δήλωσε η Κάγκαν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:13