search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:58
MENU CLOSE

Ραγδαία πτώση στις “μαύρες” τιμές για το πέρασμα του Αιγαίου – Στα ύψη τα πλαστά τουρκικά διαβατήρια λόγω βίζας

09.04.2016 07:49
Ραγδαία πτώση στις "μαύρες" τιμές για το πέρασμα του Αιγαίου - Στα ύψη τα πλαστά τουρκικά διαβατήρια λόγω βίζας - Media

“Μεσίτες ψυχών” στην Τουρκία αγοράζουν θέσεις οικογενειών από την λίστα για την Ευρώπη και τις πλειοδοτούν.

 

 

Μπορεί οι κυβερνήσεις ακόμη να προσπαθούν να βγάλουν άκρη για την έτσι κι αλλιώς δύσκολη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, όμως οι παράνομοι διακινητές φαίνεται ότι έχουν ήδη προσαρμοστεί κατάλληλα.

Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η προσυμφωνημένη με την ΕΕ άρση της βίζας για τους Τούρκους τον Ιούνιο, αυτό θα σημαίνει ότι ένα τουρκικό ταξιδιωτικό έγγραφο θα είναι πλέον το ίδιο πολύτιμο, ακριβό και περιζήτητο στην μαύρη αγορά, όσο κι ένα ευρωπαϊκό.

Και πολύ ευκολότερο να αποκτηθεί! Στον παράνομο κόσμο των λαθρέμπορων θεωρείται μάλλον απλό ο π.χ. “Αχμέντ από το Ιράκ” να γίνει ο “Αχμέντ από την Τουρκία”.

Στην μαύρη αγορά ένα υποτίθεται «αληθινό», όπως διαφημίζεται, βουλγαρικό διαβατήριο κοστίζει περί τα 8.950 δολάρια, όταν το τουρκικό φτάνει μόλις στα 2.795 δολάρια. Με την άρση της βίζας οι τιμές θα εκτοξευθούν.

Η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, πάντως, ήδη έριξε την ζήτηση και συνεπώς τις τιμές για την θαλάσσια διάβαση του Αιγαίου. Οι τιμές πριν την συμφωνία ήταν περίπου 725 δολάρια και τώρα υπολογίζεται ότι έχουν πέσει γύρω στα 390.

Όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες λένε “η ελληνική διαδρομή είναι μόνο για κορόιδα τώρα. Θα βρούμε άλλον τρόπο για να περάσουμε στην Ευρώπη”.

Οι περισσότεροι αναμένεται ότι θα στραφούν στην θαλάσσια διαδρομή προς Ιταλία μέσω Αλβανίας ή στην διαδρομή από Λιβύη. Βέβαια, ειδικά το θαλάσσιο πέρασμα από την Λιβύη θεωρείται το πιο επικίνδυνο απ’ όλα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το ποσοστό θανάτων στην συγκεκριμένη διαδρομή μέσω Λιβύης είναι 1 στους 20, όταν στην διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα μέσω Αιγαίου είναι 1 στους 1.000.

Εν ολίγοις, η Συμφωνία δεν τροποποιεί μόνο τις γνωστές μαύρες αγορές πλαστών διαβατηρίων και διακίνησης ανθρώπων. “Δημιούργησε” και καινούργια “αγορά”! Σε καταυλισμούς στην Τουρκία ήδη κυκλοφορούν μετά την Συμφωνία επαγγελματίες «μεσίτες» οι οποίοι πρώτα “αγοράζουν” την θέση μιας απελπισμένης, αλλά κι εξοντωμένης οικονομικά οικογένειας που περιμένει στην ουρά, δηλαδή στην λίστα προτεραιότητας αυτών που θα προωθηθούν στην Ευρώπη. Και στην συνέχεια οι παράνομοι διακινητές πουλάνε αυτή την θέση, μαζί με τις πραγματικές ταυτότητες και έγγραφα της οικογένειας, δημοπρατώντας την στον μεγαλύτερο πλειοδότη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:58