search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:33
MENU CLOSE

To δίλημμα της Μέρκελ

24.09.2009 18:13

Aναzητά από τώρα τον ιδανικό εταίρο για σχηματισμό κυβέρνησης

 

Σ τις εκλογές της Κυριακής υπάρχουν ελάχιστες βεβαιότητες και αρκετές αμφιβολίες. Τρεις μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ φαίνεται να διατηρεί ικανοποιητικό προβάδισμα έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το οποίο δείχνει μικρές τάσεις ανόδου το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει την ηγεμονία της κεντροδεξιάς.

Εκεί τερματίζονται οι βεβαιότητες και αρχίζουν οι υποθέσεις για το μελλοντικό σχήμα που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής χώρας.

Το μεγάλο δίλημμα που προβάλλει για την κεντροδεξιά είναι αν θα επιχειρήσει να συγκροτήσει ένα καθαρά δεξιό-κεντροδεξιό συνασπισμό, με τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατίας και των Ελεύθερων Δημοκρατών ή αν η Μέρκελ και το κόμμα της θα αναγκαστούν να επαναλάβουν το εγχείρημα του «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα…

Κυβέρνηση κεντροαριστερή με τη σύμπραξη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, των Πρασίνων και του Αριστερού κόμματος, σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον, είναι αδιανόητη και δεν τη συζητά κανείς.

Χρησιμεύει, ωστόσο, η απίθανη αυτή εναλλακτική λύση ως «μπαμπούλας» τον οποίο επισείουν τα κόμματα της δεξιάς και της κεντροδεξιάς για να υπονομεύσουν τις ελάχιστες πιθανότητες που έχει η σοσιαλδημοκρατία να ανακάμψει και να απειλήσει ουσιαστικά το ισχυρό μέτωπο δεξιάς και κεντροδεξιάς!

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ – μαζί με τον μικρότερο μόνιμο εταίρο του, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας – φαίνεται να διατηρεί σταθερά ένα ποσοστό γύρω στο 35%, ενώ ο μεγάλος και επίδοξος εταίρος της, δηλαδή το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, κυμαίνεται ανάμεσα στο 12% και το 14%, κάτι το οποίο δημιουργεί αμφιβολίες εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να συγκεντρώσει ένα ικανό ποσοστό, με το οποίο να συμπράξει με τη Χριστιανοδημοκρατία και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αντίθετα το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παλεύει κάπου μεταξύ 25% και 26%, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο, ενώ οι Πράσινοι έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στο 10% – 11%, και το Κόμμα της Αριστεράς μεταξύ 11% – 12%. Ελαφρά περισσότεροι είναι οι ψηφοφόροι σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα που επιθυμούν συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών (48%), ενώ τη συνέχιση του σημερινού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών επιθυμούν λίγο λιγότεροι ψηφοφόροι (45%).

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, Γκουίντο Φεστερβέλε, έσπευσε να δηλώσει ότι αποκλείεται να συμπράξει με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους – για την Αριστερά δεν γίνεται καν λόγος –, ενώ η Μέρκελ ανέβασε λίγο τους τόνους κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ότι εξετάζουν την πιθανότητα να συνεργαστούν ακόμη και με την Αριστερά!

Ανεβάζουν τόνους

Λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα ανεβάζουν τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να επιμένουν ότι η Μέρκελ δεν έχει συγκροτημένο πρόγραμμα, ότι αρνείται να δεσμευτεί για οτιδήποτε συγκεκριμένο και ότι ελίσσεται μόνο και μόνο για να επανεκλεγεί…

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το μεγάλο διακύβευμα των γερμανικών εκλογών είναι αν η μετεκλογική συνεργασία θα είναι ανάμεσα στη Χριστιανοδημοκρατία και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νεοφιλελεύθερες επιλογές ενός τέτοιου σχήματος ή αν θα συνεχιστεί ο σημερινός συνασπισμός, στο πλαίσιο του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους δικαίου, με τίμημα την απώλεια υποστήριξης από πολλούς οπαδούς τους, ακριβώς γιατί συνεργάζονται με τη Χριστιανοδημοκρατία!

Κατώφλι το 5% για τους μικρούς

Ένα σημαντικότατο στοιχείο αυτών των εκλογών είναι το ανυπέρβλητο για τα πολύ μικρά κόμματα κατώφλι του 5% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να εξασφαλιστεί οποιαδήποτε έδρα στο Oμοσπονδιακό Kοινοβούλιο, κάτι που λειτουργεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποτρεπτικά για την είσοδο νεοναζιστικών κομμάτων στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ενδιαφέρον έχει και το πώς θα διαμορφωθεί η ψήφος των τεσσάρων εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γερμανίας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τουρκικής καταγωγής και αποτελούν το 5% του συνολικού πληθυσμού!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:33