search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:52
MENU CLOSE

Οι φανατικοί με τα ράσα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1912
14-04-2016
16.04.2016 03:00
pod_1404_016_cmyk.jpg

Tα ’βαλαν με τον Πάπα οι γνωστοί έξαλλοι μητροπολίτες

 

Tα ’βαλαν με τον Πάπα οι γνωστοί έξαλλοι μητροπολίτες

«(Δεν) θέλω να δω τον Πάπα, (δεν) θέλω να δω τον Πάπα, (δεν) θέλω να δω τον Πάπα, (δεν) θέλω να τον δω». Η «σκανδαλώδης» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων την εποχή που γράφτηκε (και έγινε αφορμή ακόμη και για φόνο έξω από την Καθολική Εκκλησία του Πειραιά τον Δεκέμβριο του 1921)… αλλάζει! Για την ακρίβεια, τουλάχιστον τρεις μητροπολίτες έχουν πάρει μολύβι και χαρτί και έχουν εκφράσει γραπτώς τα συναισθήματά τους για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη.
 
Την ώρα που το νησί… βάζει τα καλά του για να υποδεχτεί τον Ποντίφικα και η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων για να αποτραπεί και το παραμικρό παρατράγουδο, ποιμένες της Εκκλησίας της Ελλάδος επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα «γινάτι» αιώνων που χρονολογείται από το 1054 μέχρι σήμερα.
 
Γνωστός για τις απόψεις του ο… άγιος μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει για μια ακόμη φορά τα χριστιανικά του αισθήματα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες «που αποστέλλονται από Ξένους Παράγοντες» στην Ελλάδα «μόνο και μόνο για να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης». Χαρακτηρίζοντας την κοινή επίσκεψη Πάπα, Οικουμενικού Πατριάρχη και αρχιεπίσκοπου και «πισώπλατη μαχαριά», αναφέρει συγκεκριμένα: «Θεωρούμε την ενέργεια αυτή σαν μια μαχαιριά, που δίδεται πισώπλατα στην πλάτη της φιλτάτης Πατρίδος μας! Μαχαιριά σε κρίσιμες ώρες! […]
 
Αυτό που σήμερα απειλείται είναι η χριστιανική μας Πίστη! Οι μετανάστες είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμά τους. Το Ισλάμ διδάσκει το σύνθημα: “θάνατος στους απίστους”! Ώστε, λοιπόν, η επίσκεψη του Πάπα και του Πατριάρχου στη Λέσβο ενισχύει ποικιλοτρόπως τον Ισλαμισμό, ενώ συγχρόνως αποδυναμώνει την αληθινή Πίστη στον αληθινό Θεό, την πίστη στον Σωτήρα Χριστό!».
 
Αναρωτιέται μάλιστα γιατί Πάπας και Πατριάρχης δεν επισκέπτονται την Ειδομένη και τον Πειραιά, αλλά τη Λέσβο: «Πηγαίνουν όμως στη Λέσβο, όπου ούτε θα πληγωθούν ψυχικά από το θέαμα, ούτε θα ταλαιπωρηθούν ως πρόσωπα! Ενώ στην Ειδομένη θα λέρωναν τα παπούτσια τους και τα ράσα τους με την λάσπη, αφού, όπως είναι γνωστόν, η Ειδομένη είναι ένας μεγάλος λασπότοπος!». Αφού καταγγέλλει και τους δύο για αυτοπροβολή, τονίζει πως, εάν ήθελαν όντως να βοηθήσουν τους μετανάστες, θα μπορούσαν: «να δημιουργήσουν κάπου στην Ιταλία και με χρήματα του Βατικανού μια πρότυπη Μονάδα φιλοξενίας και αξιοπρεπούς διαβιώσεως προσφύγων και να πάρη εκεί όλους αυτούς τους πολυ-βασανισμένους ανθρώπους της Ειδομένης, θέτοντάς τους υπό την προστασία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας!» και να μεταβούν «σε κάποιο από τα παράλια της Τουρκίας, όπου και εκεί συνωθούνται, βασανίζονται και υποφέρουν οι μετανάστες κ.λπ. και να τους δώση ένα πιάτο φαγητό και ένα χάδι αγάπης από την πλευρά της Ορθοδόξου Εκκλησίας!», αντίστοιχα ο κάθε ιεράρχης. Μάλιστα, απευθύνεται και στους ίδιους με μια μικρή «ανοιχτή» επιστολή ανάλογου περιεχομένου.
 
Ο Σόρος και οι εντολείς του
«Άκριτη και άστοχη» χαρακτηρίζει την απόφαση της Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος χαρακτηρίζει κωμική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που «[…] αντιστρατεύεται την συμφωνίαν Ε.Ε. και Τουρκίας για την επανεισδοχή των μεταναστευτικών και προσφυγικών μουσουλμανικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρον και εμφανίζει τους θρησκευτικούς Ηγέτας της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής παρασυναγωγής να γίνωνται παρακολουθήματα του Open Society Foundation του κ. Τζωρτζ Σόρος και των κρυπτομένων εντολέων του, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να ανατρέψουν την ανωτέρω συμφωνίαν και να υλοποιήσουν τον σχεδιασμόν τους, για τον οποίον όπως δήλωσε ο κ. Σόρος πρόσφατα στην Τουρκία, έχουν εκταμιεύσει 11 δισ. δολάρια σε ΜΚΟ για να εποικίσουν την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με μουσουλμανικούς πληθυσμούς». Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παρουσία των θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο επιχειρεί να ακυρώσει την επαναπροώθηση και «επιδιώκει το άνοιγμα των συνόρων της Ευρώπης στα πολυεκατομμύρια των μουσουλμάνων της Μ. Ανατολής, του Μαγκρέμπ, της Υποσαχάριας Αφρικής, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές».
 
«Η παρουσία όμως του αιρεσιάρχου κ. Φραγκίσκου Μπεργκόλιο στη μαρτυρική μας Πατρίδα προσβάλλει πρώτον τον Μακ. Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον διότι προσφάτως ο συγκεκριμένος “προσέλαβε” έναν Ισπανό Βενεδικτίνο καλόγηρο, τον κ. Μανουέλ Νιν, τον έντυσε με Ορθόδοξα Αρχιερατικά Άμφια και τον ενθρόνισε στην οδό Αχαρνών, μέσα στα κανονικά όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως Ουνίτη Ελληνόρυθμο Επίσκοπο, ανύπαρκτης Ελληνικής Ουνιτικής κοινότητας. Προσβάλλει ακόμη τους Αγίους και Οσιάθλους Πατέρας της αμωμήτου ημών Πίστεως που δολοφονήθησαν φρικωδώς από τους προκατόχους και ομοπίστους του κ. Φραγκίσκου Μπεργκόλιο ανά τους αιώνας» επισημαίνει μεταξύ άλλων.
 
Ηπιότερος όλων εμφανίζεται ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «δε θα έπρεπε να έχει αποδεχθεί την πρόταση άφιξης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, χωρίς τη σύγκληση του σώματος της Ιεραρχίας».
 
Πριν από 15 χρόνια
Η Εκκλησία της Ελλάδος καλείται για δεύτερη φορά, μέσα σε 15 χρόνια, να διαχειριστεί την επίσκεψη Ποντίφικα στην έδρα της. Τον Σεπτέμβριο του 1999, μοναχοί του Αγίου Όρους είχαν αντιδράσει στην πρόθεση του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ να πραγματοποιήσει, ως απλός προσκυνητής, «ένα ειδικό ταξίδι για την επέτειο των 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού και να επισκεφθεί μερικά από τα μέρη (Αθήνα, Βηθλεέμ, Ιερουσαλήμ και Σινά) που συνδέονται με την ενσάρκωση του Λόγου του Θεού».
 
Η επιστολή που γνωστοποιούσε την επιθυμία του αυτήν αρκούσε για να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον μιας καθαρά τυπικής επίσκεψης. Στην Ελλάδα οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους μοναχούς του Αγίου Όρους. Ανάλογες αντιδράσεις καταγράφηκαν στη Σερβία, τη Ρωσία, αλλά και από παλαιοημερολογίτες.
«Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένας πιστός» έλεγαν τότε Έλληνες ιεράρχες φοβούμενοι ότι οι πλέον φανατικοί θα ακολουθήσουν όσους ηγηθούν του κινήματος αντίθεσης στην επίσκεψη του Ποντίφικα, με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να εμφανίζεται αρνητικός απέναντι σε μια σύγκρουση με φανατικούς.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50