search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:48
MENU CLOSE

Συντάξεις με… λάκκο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1912
14-04-2016
17.04.2016 03:00
pn1404robolis.png

Παγίδα για τις συντάξεις είναι το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς» λέει σε όλους τους τόνους ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς τονίζοντας δε ότι «παραμένει ασαφές τι θα γίνει με τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων από το 2019 και μετά».

 

Παγίδα για τις συντάξεις είναι το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς» λέει σε όλους τους τόνους ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς τονίζοντας δε ότι «παραμένει ασαφές τι θα γίνει με τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων από το 2019 και μετά».

Εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες. Σύμφωνα με την πρώτη πιθανότητα, «από την 1.1.2019 διακόπτεται η καταβολή της προσωπικής διαφοράς και καταβάλλεται μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην (επανυπολογισμένη) σύνταξη». 
 
Η δεύτερη πιθανότητα είναι η προσωπική διαφορά να εξακολουθήσει να καταβάλλεται και μετά την 1.1.2019 «αλλά διαδοχικώς μειούμενη λόγω συμψηφισμού της με τις εκάστοτε αυξήσεις των συντάξεων των νέων (από 1.1.2016) συνταξιούχων. Έτσι θα έχουμε σταδιακή προσαρμογή των παλαιών με τους νέους συνταξιούχους». 
 
Το ερώτημα που παραμένει, κατά τον Γ. Ρωμανιά, είναι τι θα συμβεί αν όχι μόνο δεν υπάρξουν αυξήσεις στους νέους συνταξιούχους, αλλά «ενδεχομένως υπάρξουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις των νέων, οπότε αυτές θα πλήξουν προφανώς και τους παλιούς συνταξιούχους με κίνδυνο οι παλαιοί να έχουν διπλή ζημιά (και την προσωπική διαφορά να χάσουν αλλά και τις νέες μειώσεις να υποστούν)».
 
Εκφράζει ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, ενώ επισημαίνει σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στη «Φωνή των Συνταξιούχων της ΔΕΗ» ότι στο κείμενο του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό αναφέρεται ρητώς ότι θα καταβάλλονται 12 συντάξεις τον χρόνο. Αυτό, κατά τον Γ. Ρωμανιά, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα επαναφοράς των δώρων και του επιδόματος αδείας. Δηλαδή αποκλείεται πλέον (στο διηνεκές κατά το υπουργείο) η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έχουν κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας. 
 
Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιεί ο Γ. Ρωμανιάς στο σκέλος της αύξησης των εισφορών, μέτρο από το οποίο το υπουργείο Εργασίας προσδοκά 550 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο πρώην ΓΓΚΑ εκφράζει την απορία «πού θα βρει αυτό το ποσόν το υπουργείο Εργασίας, αν οι δανειστές απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση αύξησης των εισφορών». «Άμεση λύση φαίνεται να αποτελεί η ανάλογη μείωση των κύριων συντάξεων» καταλήγει ο Γιώργος Ρωμανιάς.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:48