search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:11
MENU CLOSE

Ο Ούι, ο Ντάννυ και οι ηθοποιοί που αξίζουν το χειροκρότημά μας…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1912
14-04-2016
16.04.2016 03:00
Ο Ούι, ο Ντάννυ και οι ηθοποιοί που αξίζουν το χειροκρότημά μας... - Media
Απόλαυσα το αριστούργημα «Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι», σε μετάφραση Αλεξ. Κοέν, με μια ευρηματική σκηνοθεσία της Αγγελικής Καρυστινού, μια παράσταση που άνετα έστεκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μεγάλες παραγωγές ξένων δημιουργών που αποθεώνουμε με ευκολία! 
 
Απόλαυσα το αριστούργημα «Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι», σε μετάφραση Αλεξ. Κοέν, με μια ευρηματική σκηνοθεσία της Αγγελικής Καρυστινού, μια παράσταση που άνετα έστεκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μεγάλες παραγωγές ξένων δημιουργών που αποθεώνουμε με ευκολία! 
 
Ένας εφιαλτικά προφητικός Μπρεχτ για την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Σαν να βλέπεις την Ελλάδα στο Σικάγο του ’40. Εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης η άλλοτε ειρηνική πόλη του Σικάγο πέφτει στα χέρια μιας σπείρας, με τις ευλογίες μάλιστα τόσο της επίσημης εξουσίας όσο τελικά και του πλήθους. Ο Μπρεχτ περιγράφει μια πόλη τεράτων, όπου θα σωθούν μόνο όσοι δεν γνώριζαν, αλλά ποιοι άραγε είναι αυτοί; 
 
Το έργο αυτό, γραμμένο το 1941 στη Φινλανδία, όπου βρισκόταν εξόριστος ο Μπρεχτ, περιγράφει, με αλληγορικό τρόπο, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τη βαθμιαία διαφθορά όλων των εκπροσώπων μιας κοινωνίας, τις συμμαχίες και τα συμφέροντα, την προπαγάνδα, την αλλοίωση και την παραποίηση της πραγματικότητας, τον εκφυλισμό των αξιών και εν τέλει τον ολοκληρωτικό ηθικό ξεπεσμό μιας κοινωνίας.
 
Πρωταγωνιστούν οι Βαγγέλης Ψωμάς, Τάσος Πυργιέρης, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Γιάννης Λασπιάς, Αργύρης Θανάσουλας, Ιωάννα Κανελλοπούλου και συμμετέχουν οι Ευάγγελος Κουφάκος, Λωρίνα Χατζημανώλη, Φρόσω Μάνη, Ελευθερία Κρατημένου, Βασίλης Σκαρμούτσος. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Επιμέλεια κίνησης: Αντωνία Βασιλάκου. Τραγούδια: Τhe boy. Μουσική – ηχητικό περιβάλλον: Χρήστος Τσουλιάης. Videoart – multimedia: Σπύρος Παπαρούλιας. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. (Τελευταίες παραστάσεις αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο στο Γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη, ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.).
 
Είδα με πολύ ενδιαφέρον και την παράσταση «Ο Ντάννυ και η απέραντη μπλε θάλασσα» ή ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από δυο αξιόλογους ηθοποιούς στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.
 
Δύο νέοι άνθρωποι – Δημοσθένης Φίλιππας, Δήμητρα Λημνιού – με δύσκολο έως επιθετικό χαρακτήρα συναντιούνται σε ένα μπαρ. Η επιθετικότητά τους μαλακώνει καθώς τα συναισθήματα αγριεύουν και καταλήγει σε έναν χορό άγριο, ερωτικό αλλά γεμάτο πληγές. Οι χώροι του έργου είναι ένα μπαρ και το εσωτερικό ενός μικρού δωματίου. Πρόκειται για μια ιστορία του συγγραφέα John Patrick Shanley (βραβείο Pulitzer) που πραγματεύεται τη μοναξιά, τη δυσκολία να δεχτούμε την αγάπη, ακόμα κι αν τη ζητάμε απεγνωσμένα. Η ενοχή, οι πληγές, οι γονείς, ο έρωτας, η αγάπη σε μια ιστορία με τραύματα που υπάρχουν σε όλους μας, ζωντανά ή απλώς κάπου καλά θαμμένα. Η ιστορία δύο προβληματικών, φοβισμένων και καταπιεσμένων ανθρώπων που ζητούν βοήθεια, αγάπη και προσπάθεια ο ένας απ’ τον άλλον… «Αγάπησέ με για να αγαπήσω τον εαυτό μου!» φαίνεται να είναι η κραυγή που ακούμε σε όλο το έργο.
 
Απόδοση στα ελληνικά: Δημοσθένης Φίλιππας. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Κοτσόβολος. Σκηνικά – κοστούμια : Μυρτώ Κοσμοπούλου. Φωτογραφίες: Σπύρος Κατωπόδης (Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9 μ.μ.). 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07