search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:59
MENU CLOSE

Τι απαντούν δύο μετεωρολόγοι για την «επιδείνωση» του καιρού το Πάσχα

14.04.2016 10:41
Τι απαντούν δύο μετεωρολόγοι για την «επιδείνωση» του καιρού το Πάσχα - Media

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δραματική επιδείνωση του καιρού το τριήμερο του Πάσχα διαψεύδουν δύο γνωστοί μετεωρολόγοι.

 

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δραματική επιδείνωση του καιρού το τριήμερο του Πάσχα διαψεύδουν δύο γνωστοί μετεωρολόγοι.

«Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι» δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής μετεωρολογική πρόγνωση άνω των έξι ημερών.

Ειδικότερα, ο Θ. Κολυδάς γράφει:

«Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι –που σεβόμαστε το επάγγελμά μας- έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και “σοβαρά” ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα. Τα άρθρα αυτά είναι συνήθως ανυπόγραφα και ενώ χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους ή πληροφορίες από ιστοσελίδες επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινώς αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία πρόγνωσης άνω των 6 ημερών και αρκετά συχνά ακόμα λιγότερων. Στον αντίποδα υπάρχουν και site- όπως το metar.gr- το οποίο αν και στελεχώνεται από ερασιτέχνες , συμπεριφέρεται και προβάλλει με επαγγελματισμό τα όρια της ασφαλούς πρόγνωσης. Βέβαια σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών.

Πολύ απλά δεν ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα .

Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους. Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι, πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη , από έγκυρες πηγές και να σέβεται τους πολίτες».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού, ο οποίος ανέφερε :

«Σαν να μην έφτανε ο πιο κρύος χειμώνας των τελευταίων 30 ετών, που όλοι ζήσαμε φέτος και πλέον κυκλοφορούμε με χιονίστρες, κρυοπαγήματα και γύψους από τα κατάγματα στον πάγο, έρχεται τις ημέρες του Πάσχα η πιο καταστροφική κακοκαιρία όλων των εποχών. Μια υπερκαταιγίδα που θα επηρεάσει με πρωτοφανή φαινόμενα και χιόνια κυρίως τη Δυτική, τη Βόρεια, την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα και λιγότερο τις υπόλοιπες υπόγειες, υποθαλάσσιες και εναέριες περιοχές της. Αστειότητες!»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:58