search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:28
MENU CLOSE

Αρχές του 2017 η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

14.04.2016 14:25
Διευκρινίσεις για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ - Media
Παράταση 6 μηνών θα λάβει η ενοποίηση των ταμείων, με το ΙΚΑ να μετονομάζεται σε «Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΕΦΚΑ).

 

Παράταση 6 μηνών θα λάβει η ενοποίηση των ταμείων, με το ΙΚΑ να μετονομάζεται σε «Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει δύο βασικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο:

* Η συγχώνευση των ταμείων κύριας ασφάλισης θα γίνει από την 1.1.2017 (και όχι από την 1.1.2016). Ο ΟΓΑ θα ενταχθεί στο νέο υπερ-ταμείο το 2021 και όχι στον ίδιο χρόνο όπως τα άλλα ταμεία.

* Ο νέος “Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης” δεν θα προκύψει από την ένταξη των υφιστάμενων φορέων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ αλλά από την ένταξη όλων των υφισταμένων ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα εντελώς νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης.

Ειδικότερα, στο αρχικό ασφαλιστικό προσχέδιο προβλέπεται να εντάσσονται όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων. Επίσης  έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση πως τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ) δεν θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ αλλά σε ένα ενιαίο φορέα με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μάλιστα, του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έχει προτείνει στο Υπουργείο Εργασίας η συγχώνευση αυτή να γίνει από την 1η Ιουλίου του 2018, προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία έκδοσης των εφάπαξ, για τις 30.000 αιτήσεις που έχουν γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, καμία εκ των οποίων δεν έχει ικανοποιηθεί έκτοτε.

Στελέχη του ΤΠΔΥ αναφέρουν πως αν δεν υπάρξει συγχώνευση με το ΕΤΕΑ μέχρι την 1.1.2017, τότε -δεδομένου ότι θα έχει διαμορφωθεί ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ στα πλαίσια του νέου ασφαλιστικού νόμου- θα μπορεί να ξεκινήσει η απόδοση των συγκεκριμένων παροχών σε 2-3 μήνες.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως η μείωση που θα υπάρξει στα εφάπαξ θα φτάσει τελικά στο 10%. Έτσι το μέσο εφάπαξ του δημοσίου θα πέσει από τα 30.000 ευρώ στα 27.000 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:28