search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:23
MENU CLOSE

Απαραίτητη η συνεργασία των εκκλησιών για την πρόοδο της ανθρωπότητας

15.04.2016 11:29
Με την ευκαιρία του πολύ ευχάριστου γεγονότος συνεργασίας όλων των θρησκευτικών ηγετών της χριστιανοσύνης στους οποίους προστέθηκαν και οι πολιτικοί ηγέτες για να τιμήσουν αυτούς…

 

Με την ευκαιρία του πολύ ευχάριστου γεγονότος συνεργασίας όλων των θρησκευτικών ηγετών της χριστιανοσύνης στους οποίους προστέθηκαν και οι πολιτικοί ηγέτες για να τιμήσουν αυτούς που με κάθε τρόπο περιέθαλψαν ή περιθάλπουν τους πρόσφυγες που μεταφέρονται στη Λέσβο και σε άλλα σημεία του ανατολικού Αιγαίου, εμφανίσθηκαν ατυχώς προσπάθειες τορπιλισμού αυτής της συνεργασίας, με μισαλλοδοξία απαράδεκτη στην εποχή μας.

Ότι ατυχώς στο παρελθόν οι θρησκευτικοί ηγέτες προσπάθησαν να αποκτήσουν πολιτική εξουσία είναι βέβαιο – ποτέ, όμως, στην Ελλάδα. Έτσι, για παράδειγμα, ο Πάπας Γρηγόριος Ζ’ Χίλντεμπραντ, ανάγκασε το Γερμανό αυτοκράτορα να τον παρακαλεί, ξυπόλυτος στο χιόνι επί τρεις ημέρες, να τον δεχθεί προκειμένου να άρει τον αφορισμό που του είχε επιβάλει· ούτε ψωμί δεν έδιναν στον αυτοκράτορα, διότι όλοι εφοβούντο ότι αν εξυπηρετούσαν τον αφορισμένο θα πήγαιναν και αυτοί στην κόλαση.

Βεβαίως, η καθολική εκκλησία υπήρξε ιδιαιτέρως απαιτητική και αλαζονική και στο θεωρητικό επίπεδο, αλλά προπαντός στην πράξη. Σήμερα, όμως, εις μεν το θεωρητικό επίπεδο έχει απαλείψει τις διαφορές, π.χ. εγκατέλειψε την άποψη ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται εκ τους Πατρός και του Υιού, ενώ τώρα δέχεται ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται μόνο εκ του Πατρός (δηλαδή απάλειψε το περίφημο filioque), εις δε την πρωτοκαθεδρία έχει εγκαταλείψει τις παλιές απαιτήσεις της. Εξάλλου, ο σημερινός Πάπας είναι ο πλέον σεμνός και ανοικτός προς όλους τους θρησκευτικούς αρχηγούς, ακόμη και τους απλούς πιστούς.

Η αυριανή συνάντηση των ηγετών της χριστιανοσύνης στη Λέσβο είναι το πλέον ευχάριστο εκκλησιαστικό γεγονός των τελευταίων ετών. Προσωπικά μάλιστα τάσσομαι υπέρ της ανεξιθρησκίας ευρύτερα. Είναι γεγονός ότι όλοι οι ολοκληρωτικοί πολιτικοί ηγέτες προσπάθησαν πάντα να εξάπτουν το θρησκευτικό φανατισμό των πολιτών κατά των αντιπάλων. Όλοι γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι ο Χίτλερ τις προσπάθειες του για την επικράτηση του ναζισμού τις ξεκίνησε με κατασυκοφάντηση των Εβραίων, τους οποίους και εξόντωσε και των οποίων άρπαξε βέβαια την περιουσία. 

Θεώρησα καθήκον μου να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές για τους νέους που δεν έζησαν τα κυριότερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, ενώ η γράφουσα τα έζησα αυτοπροσώπως. Αντί να αντιδρούν στην αυριανή επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο, τα παλικάρια μας πρέπει να γίνουν οι στυλοβάτες της νέας γραμμής συνεργασίας των χριστιανικών εκκλησιών και μάλιστα να τη διευρύνουν. 

 

* Η Καθηγ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20